Предсказания за тъмно бъдеще

Предсказания за тъмно бъдеще

Събота, 29 Октомври 2016 01:00
Да се предсказва бъдещето е трудно. В много голяма степен това е направо рисковано. Много бихме искали всички следващи тук предсказания да не се сбъднат. Ами, ако...

Пандемии създавани от всеки
По-рано тази година по проект на университета в Оксфорд е съставен списък с опасностите, които могат да убият 10 и повече процента от световното население през следващите десетилетия. На челно място е опасността някой нарочно да създаде някаква болест, зараза, която да предизвика глобална пандемия. Нещо повече - смятат, че това може да се случи през следващите 5 години.

Много от необходимите технологии вече ги има като 3D-биопринтерите и CRISPR - средството позволяващо да се редактират гени. А информация за вируси и зарази е широкодостъпна в Интернет. Примерно преди десетилетие двама учени от САЩ публикуват пълния геном на грипния вирус от 1918 погубил милиони. Това тяхно действие е наречено "крайно глупаво" от колегите им.

Опасността някоя държава с побъркан лидер (като Северна Корея), някоя терористична групировка (като "Ислямска държава") или просто някой луд индивид, да създаде био-оръжие е съвсем реална.

Хора прехвърлят съзнанието си в компютър...и умират
Едно от предсказанията за бъдещето е, че хората ще могат да прехвърлят съзнанието си в компютър. Това се представя като стъпка напред в развитието на човечеството. Какво обаче се случва с биологическото тяло на човек направил този трансфер? В повечето фантастични творби, то се унищожава - вече не е нужно, ние продължаваме да "живеем" в компютъра.

Според някои обаче това е заблуда. Това не е истинското съзнание на човека подложил се на трансфера, той е мъртъв. Вместо това имаме една компютърна програма, която доста добре го имитира и говори като него, но просто не е той / тя.

Авторитаризмът ще се завърне
Все повече правителства ще въвеждат драконови мерки с цел "национална сигурност". Постепенно правата и свободите, които сега приемаме за даденост, ще изчезнат.
Правото на събирания? Забравете. Ще е опасно дори да поканите приятелите си на барбекю в задния двор, може да заговорничите за преврат или да организирате терористичен акт.
Правото на уединение? ЗА-БРА-ВЕ-ТЕ! Биг Брадър ще гледа от всякъде.

Правото да пътувате? Не! И няма да става въпрос само за това, че няма да можете да ходите на екскурзии в чужбина (това ще е забранено, за да не би да се присъедините към някоя терористична групировка като "Ислямска държава"). Ще е много трудно дори да се пътува от един град до друг в една и съща държава.

И всичко това ще става със съгласието и дори участието на уплашеното население. Заради реални и въображаеми заплахи хората ще се отказват от всякаква свобода, само и само да получат сигурност. Ще гласуват за все по-опасни фигури пред които сегашните диктатори ще са нищо в сравнение. Авторитаризмът масово ще се завърне.

Личното пространство и уединение ще изчезне
С бързи стъпки се приближаваме към времето, когато всеки аспект от живота ни ще е наблюдаван и следен. Дори и да не се сбъдне прогнозата от предишната точка в поредицата - за тотален авторитаризъм навсякъде, следенето ще възтържествува и в така наречените демократични държави.
Технологиите за шпиониране ще стават все по-евтини, а частните компании, изкушени от изгледите за добри печалби, ще предлагат все по-съвършени технически средства на правителствата.

Днес камери по улиците записват хората. Очаква се в бъдеще да бъде разработен така наречения "умен прах". Това са толкова малки сензори, че ще се носят из въздуха като прах. Те ще записват всичко, което правим.

Роботите ще ни манипулират
Дълго преди Изкуственият интелект да се осъзнае наистина като такъв, той ще бъде програмиран от хората и корпорациите да изглежда като самоосъзнал се. Ще бъдем излъгани, че роботизираните системи могат наистина да мислят и това ще отвори вратата за всякакви манипулации. Това предвижда Дейвид Брин, футурист и писател на научна фантастика. Той дори дава име на тези системи - HIERS (Human-Interaction Empathetic Robots, взаимодействащи си с човека емпатични роботи).

Човешката емпатия (съпричастие) е едновременно дар и слабост. Тя ни кара да помагаме на непознати в беда без да искаме нищо в замяна, но и се използва от манипулатори за своя изгода. Като пример за последното може да се дадат някои "професионални" просяци изкарващи добри пари правейки се на сакати.

По същия начин и специално програмирани роботи ще ни карат да си купуваме най-новите продукти, които въобще не са ни нужни и да правим всичко, което дадена корпорация иска. А в един момент, когато роботите се самоосъзнаят наистина, дали няма да продължат с манипулациите?

Глобалното затопляне ще е необратимо
Миналата година световните лидери подписаха споразумение да ограничат влиянието на глобалното затопляне предизвикано от човека до 2 градуса. Мнозина обаче смятат, че вече сме минали критичната точка и вече не можем да спрем процеса. Или съвсем скоро в бъдещето, ще я достигнем. Това значи, че ефектът на драстичните климатични промени ще се усеща през следващите стотици, а може би хиляди години. И ще се случи шестото голямо масово измиране на Земята.

Краят на антибиотиците
Все повече болестни микроорганизми ще стават резистентни на антибиотиците. Тази прогноза предвижда дори най-обикновени лечими в момента инфекции да са животозастрашаващи. Очаква се този "антибиотичен апокалипсис" да настъпи към 2050, през въпросната година 10 милиона души ще починат от бактерии неподатливи на антибиотици. Учените и медиците обаче не стоят със скръстени ръце, те се опитват да разработят следващото средство, което да спасява човешки животи - вируси убиващи вредни бактерии. Дали обаче ще успеят навреме?

Роботи да убиват хора ще бъде обичайно
"Терминатор" ще стане реалност. Напълно автоматизирани въоръжени системи ще издирват хора нарочени за убиване. Те вече дори си имат име - LAWS (Lethal Autonomous Weapons, "Смъртоносни автономни оръжия"). На практика технологията вече е налична, остава и законодателно да го приеме за нещо нормално. В кой ли момент ще видим първата роботизирана система въоръжена с ядрена глава?
Уж идеята на тези бойни роботи е да намалят човешките жертви по време на война. Идеалният вариант би бил да се сражават само роботи срещу роботи и никой човек да не умира. Но както знаем от историята, нещата не винаги стават така, както са си ги представяли. Какво правим ако един робот с картечница се повреди и вземе да стреля наред? Ами ако хакери го овладеят?

Ще изгубим всичките си сателити
Днес малко хора са наясно какво бедствие би било за човечеството да загуби всичките си сателити в орбита около Земята. Телекомуникациите силно ще пострадат, Интернет ще се срине, навигационните устройства ще спрат да работят. Ще бъдат засегнати и други свързани сектори като финансите и генерацията на електричество.
Но как може това да се случи? Възможно ли е въобще? Да, възможно е - заради изключително силна геомагнитна слънчева буря или заради човешка война разпростряла се и в космоса.

Никога няма да осъществим контакт с извънземните
Приемаме го за даденост - рано или късно ще се свържем с извънземни същества, а според някои вече дори сме се свързали, но го крият от нас. Има обаче една мрачна прогноза, че това никога няма да се случи. Просто защото няма никой друг във Вселената. Може би никога не е имало, а може би всяка интелигентна раса рано или късно се самоунищожава. Това последното се отнася и за нас - може би самите ние сме на прага на самоунищожението точно преди да се сдобием с такива технологии позволяващи ни да изследваме по-сериозно космоса.

Още новини от Бургас

Миризма в центъра на града. РИОСВ: Въздухът е чист

В РИОСВ - Бургас днес са постъпили два сигнала на граждани между  14:30 и 15:00 часа за силна задушлива миризма в центъра на града. Сигналите… Прочети още »
 • Радгум - Кодът на апокалипсиса Радгум - Кодът на апокалипсиса
 • Морски офицер твърди: „Антарктида е база на извънземните “ Морски офицер твърди: „Антарктида е база на и
 • И все пак - тайна космическа програма има И все пак - тайна космическа програма има
 • Сказание за тайната невеста Сказание за тайната невеста
 • Загадката на викингския Улфберт Загадката на викингския Улфберт
 • Мистерията на един опит за покушение Мистерията на един опит за покушение
 • Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития
 • Технологии и срещи с извънземни, скрити от тайните общества Технологии и срещи с извънземни, скрити от та
 • Планетата Фаетон наистина е съществувала! Планетата Фаетон наистина е съществувала!
 • Душата помни Душата помни
 • Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вселени? Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вс
 • Митичната змия, Ева и знанието Митичната змия, Ева и знанието

Не пропускайте