Разгаданите мистерии

Разгаданите мистерии

Вторник, 01 Ноември 2016 01:00
Повечето хора обожават мистериите. Чудим се кой наистина е бил Джак Изкормвачът, какво се е случило с полет 370 на Малайзийските авиолинии или каква е тайната на Бермудския триъгълник.
Благодарение на наука, която не е съществувала преди години, учените са успели да намерят отговорите на много въпроси. Понякога просто изваждат късмет – някой си признава или се натъкват на улика, която е пропусната от останалите.
И въпреки това, хората често не вярват на тези отговори, предимно защото са разочароващо прости и лишени от екзотика. Книги и предавания продължават да изучават „мистерии“, които вече са разкрити. Понякога обаче истината, колкото и проста да е тя, е доказано такава. Това са 10 дългогодишни мистерии, на които вече знаем отговора.
1.Как са построени пирамидите В края на 60-те и началото на 70-те години, поддръжниците на теорията, че човешката цивилизация е била подпомогната от извънземни, посочват Египетските пирамиди като най-очевидното доказателство за това. Според тях, древните египтяни нямало как да преместят масивните каменни блокове сами и са използвали антигравитационна технология от извънземните.
През 2014г, физици от университета в Амстердам се заемат да ни избавят от нелепите теории. Анализирайки древни чертежи, те открили, че голям екип работници може да качи гигантски каменен блок върху шейна, а намокрянето на пясъка по пътя намалява триенето и прави възможно издърпването му до пирамидата. Други експерти смятат, че египтяните са използвали глина като лубрикант, но е твърде вероятно методите да са били няколко.
2. Кой е убил Мария Ридолф Това е едно от най-старите разрешени студени досиета. Седемгодишната Мария Ридолф била видяна за последно жива в Сикамор, Илинойс през декември 1957г заедно с рус млад мъж на име Джони, който се приближил към нея и нейна приятелка. През пролетта на 1958г, тялото й е открито на 190км от там.
ФБР агентите на Джон Едгар Хувър подозират за убийството тийнейджъра Джон Тезиър, но не успяват да отхвърлят алибито му – той се бил качил на влак от Чикаго за Рокфорд в нощта на изчезването на Мария. Тестът с полиграф не доказал лъжа и Джон бил изключен от списъка със заподозрени.
Близо половин век по-късно, Джанет, сестрата на Джон, се свързва с полицията на Илинойс и разкрива мрачна тайна: Майка й, на своето смъртно легло през 1994г, признала, че Джон наистина бил убиецът. Властите отворили наново случая срещу Тезиър, който вече бил на 70 и отдавна се бил преместил, дори сменил името си на Джак Маккъло.
Последвал пореден пробив. Приятелката от гимназията на заподозрения имала стара негова снимка, в чиято рамка детективите открили неизползван билет за влак от нощта на убийството. Това разбило старото му алиби. На процеса пък, негова снимка от 1957г е идентифицирана от приятелка на жертвата. През 2012г Маккъло е осъден на доживотен затвор.
3. Как е умрял крал Ричард III? Английският монарх Ричард III, описан от Шекспир като мегаломан и зъл гърбушко, е един от най-известните злодеи в историята. Макар отдавна да знаем, че кралят е умрял в Битка при Босуърт през 1485г, никой не знаеше точно как е загинал. В бой ли е убит? Какво се е случило с тялото му, което никой не е знаел къде е погребано?
След повече от 5 века, тези въпроси най-после имат отговори. През 2012г е открит гроб под паркинг в Лестър, Англия, а 5 месеца по-късно ДНК експертиза доказва, че костите са на Ричард III.
Миналата година пък учени разкриха, че по останките на краля са открити следи от 11 удара, включително 9 по главата. Липсата на рани от самозащита по ръцете кара специалистите да вярват, че той е изгубил каската си или я е свалил по време на битката, след което е бил убит при двубой с враг или нападнат от множество нападатели. Освен това са открили, че макар Ричард III да е имал гръбначно изкривяване, той не е накуцвал, както го е описал Шекспир.
4. Какво е предизвикало взрива в Тунгуска? На 30 юни 1908г, огнено кълбо обхваща сибирското небе, последвано от чудовищна експлозия, която опустошава 2000кв.км. гори. Учените по-късно изчисляват, че при събитието в Тунгуска (кръстено на близката река) се е освободила 1000 пъти повече енергия от атомната бомба в Хирошима.
Специалисти достигат отдалеченото място чак през 1927г, но не откриват ясно изразен кратер или парчета от метеорит, което кара някои хора да вярват, че случилото се има нещо общо с антиматерия или извънземни. Други пък са подозирали, че Земята е била ударена от комета – понеже кометата е парче лед, тя не оставя следи.
През 2007г обаче, екип италиански учени използват акустичен скенер, за да открият кратера. Оказва се, че той е в езеро на 8км северно от мястото, където са го търсели преди това.
По-късно украински учени също доказват, че събитието в Тунгуска всъщност е било сблъсък на метеорит. Те са анализирали проби от торф от онова лято и са открили следи от минерали, които обикновено се съдържат в метеоритите, както и лонсдейлит – вещество, което се образува от ударната вълна след експлозия. Комбинацията от всички тези елементи се оказва почти идентична с метеоритен сблъсък в Аризона.
5. Какво кара камъните в Долината на смъртта да се движат? От средата на миналия век хората се мъчат да обяснят странен феномен в сухото езеро Рейстрак в Долината на смъртта. Там, на всеки 10 години, камъни с маса над 300кг се придвижват сами, оставяйки след себе си следи в сухото корито на езерото. През годините са предлагани най-различни теории – от пясъчно торнадо до пласт хлъзгави водорасли – но нито една от тях не е убедителна.
Най-накрая, през 2011г, учени от института по океанография към Калифорнийския университет решават да разгадаят мистерията веднъж завинаги. Понеже не им разрешават да прикрепят GPS устройства към камъните, те донасят 15 камъка с подобни размери и започват да ги наблюдават. Две години по-късно получават отговор. През зимата, езерото понякога се пълни с тънък пласт вода от дъждовете, която през нощта замръзва и образува ледена покривка. Когато слънцето изгрее на следващия ден, ледът се стопява и разцепва на парчета, които вятърът придвижва – отнасяйки и скалите с тях. Камъните обаче се придвижват само с няколко сантиметра за секунда – достатъчно бавно, за да не бъде забелязано движението им от хората.
6. Какво се е случило с експедицията на Франклин? Изследователят сър Джон Франклин отплавал за Канада през 1845г с екип от 128 души и запаси от храна за три години, надявайки се да открие път, свързващ Атлантическия с Тихия океан (днешния Северозападен морски път). Вместо това обаче, Франклин и хората му изчезнали. Повече от 30 експедиции са ги търсели – толкова много, че всъщност повече хора загинали в търсенето, отколкото били изчезнали.
Най-накрая, през 1859г, били открити човешки останки, заедно с дневник, в който последно било писано през април 1848г. След като корабите на Франклин заседнали в леда, екипажът прекарал почти две години в опити да ги освободи, но след като Франклин и още 23-ма загинали, останалите тръгнали на обречен поход през канадската тундра. Някои дори прибягнали до канибализъм.
Какво се е объркало? През 1980-те, канадският антрополог Оуен Бийти стига до заключението, че изследователите са загинали не от глад или от студ, а от болести като туберкулоза, след като се били натровили от консерви с високо съдържание на олово.
Друга част от загадката е решена миналата година, когато канадска роботизирана подводница открива останките на един от корабите на Франклин под антарктическия лед.
7. Замесен ли е човекът с чадъра в убийството на Кенеди? Една от най-необяснимите загадки от убийството на Кенеди през 1963г в Далас е присъствието на „човека с чадъра“. Неясната фигура се вижда на някои снимки с черен чадър в ръка, макар времето в онзи ден да е било ясно и слънчево. Някои хора веднага откриват конспирация в това – вероятно той е сигнализирал на снайпериста. Други подозират, че самият той може да е бил убиецът и е изстрелял отровна стреличка.
Когато случаят е отворен наново през 70-те години обаче, 53-годишният Луй Стивън Уит от Далас признава, че той е човекът с чадъра. Неговото обяснение обаче е малко странно: Уит не харесвал бащата на Джон Кенеди, бившият посланик Джоузеф Кенеди, когото обвинявал, че подкрепял политиката на британския министър-председател Невил Чембърлейн срещу Хитлер. Понеже Чембърлейн винаги носил със себе си чадър, Уит избрал деня на покушението, за да разпъне огромен, съмнителен чадър пред президента. На изслушването си той дори показал чадъра и в него нямало скрито оръжие.
Уит добавил още: „Ако Рекордите на Гинес имаха категория за хора, правещи грешното нещо в грешния момент на грешното място, аз щях да съм номер 1.“
8. Какво се е случило с маите? Дълги години хората са били озадачени от най-шантавия срив на цивилизация в историята. Защо маите са изоставили десетките си градове, които са построили на полуостров Юкатан и са позволили на една силно развита цивилизация да се срине?
Според някои теории, маите вероятно са били победени във война от свои врагове или пък властта е била съборена от въстание. Други търсят доста по-откачени обяснения, като например инвазия на извънземни.
В проучване, публикувано през 2012г, учени от университета в Аризона, които са изследвали състоянието на околната среда по времето на маите, са открили доказателства в подкрепа на теория, прокарана за първи път от историка Джаред Даймънд през 2005г. Маите били изгорили и изсекли толкова много от горите, че постепенно започнали да падат все по-малко дъждове. Това довело до голяма суша, която пък предизвикала ерозия и изтощение на почвата, а това сложило край на земеделието. Поради недостига на храна, работниците били принудени да напуснат градовете, за да не умрат от глад, а след това ефектът на доминото довел до крахът на цялата цивилизация.
9. Каква е тайната на Бермудския триъгълник Невъзможно е да не сте чували за Бермудския триъгълник, мястото с може би най-лоша репутация. Обхваща региона между Флорида, Пуерто Рико и Бермудските острови, където според популярния мит някаква дяволска сила кара кораби, самолети и хора да изчезват безследно.
Някои обвиняват извънземните, които отвличали хората, за да ги изучават. Други твърдят, че там се преплитат измеренията. Трети пък подхождат по-научно и посочват за виновник метана, който изригва от дълбините на океана.
Истинската мистерия на Бермудския триъгълник обаче е защо хората продължават да вярват на този мит? През 1975г, пилотът Лорънс Дейвид Куше публикува своето разследване на феномена. Когато той разгледал официалните доклади за кораби, които според авторите на паранормалното били изчезнали необяснимо, той открил, че всъщност просто били потънали заради лошо време или на борда им се случили напълно обясними инциденти, а останките им често били откривани.
Бреговата охрана на САЩ официално не признава съществуването на Бермудския триъгълник като географски регион, представляващ по-голяма опасност за кораби или самолети, и след разглеждане на докладите също твърди, че няма нищо необяснимо.
10. Избягала ли е Анастасия от болшевиките? Няколко години след като болшевиките натикват цар Николай II, съпругата и петте им деца в една маза и откриват огън по тях през юли 1918г, някоя си Анна Андерсън се появява с твърдения, че е най-малката дъщеря на царя, Анастасия. По нейните думи, непознати лица я били спасили от сигурна смърт.
Макар отхвърляна от роднините на Романови, нейната сага се оказва достатъчно интересна за Холивуд и през 1956г е превърната във филм с участието на Ингрид Бергман. Години наред се носят слуховете, че младата принцеса е оживяла. През 1991г обаче, загадката поема изненадващ обрат. Телата на повечето от семейство Романови и тяхната прислуга са открити в масов гроб в Екатеринбург, Русия. Тези на момче и момиче обаче липсват.
Последната надежда, че Анастасия може да е оживяла, е разбита през 2007г, когато археолозите откриват втори гроб с липсващите от първия кости. Те са сравнени с ДНК проби от Николай II, извлечени от окървавена дреха, която царят е носил при опит за неговото покушение през 1891г. Вече са идентифицирани телата на всички от царското семейство, с което става ясно, че Анастасия е загинала заедно с останалите.

Още новини от История и археология

Невероятните неща, построени тайно

Хората градят невероятни неща. Има голяма вероятност тази сутрин на път за работа да сте минали край нещо, което би накарало нашите предци да говорят… Прочети още »
 • Радгум - Кодът на апокалипсиса Радгум - Кодът на апокалипсиса
 • Морски офицер твърди: „Антарктида е база на извънземните “ Морски офицер твърди: „Антарктида е база на и
 • И все пак - тайна космическа програма има И все пак - тайна космическа програма има
 • Сказание за тайната невеста Сказание за тайната невеста
 • Загадката на викингския Улфберт Загадката на викингския Улфберт
 • Мистерията на един опит за покушение Мистерията на един опит за покушение
 • Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития
 • Технологии и срещи с извънземни, скрити от тайните общества Технологии и срещи с извънземни, скрити от та
 • Планетата Фаетон наистина е съществувала! Планетата Фаетон наистина е съществувала!
 • Душата помни Душата помни
 • Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вселени? Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вс
 • Митичната змия, Ева и знанието Митичната змия, Ева и знанието

Не пропускайте