Спиритизмът и тайнствените ръце

Спиритизмът и тайнствените ръце

Вторник, 08 Ноември 2016 01:00
Даниел Дъглас Хюм
Феноменът е документиран в средата на XIX век – период, когато увлечението по спиритизма достига невиждани размери.
Сред изявените медиуми от онова време е и небезизвестният шотландски спиритист Даниел Дъглас Хюм (1833 – 1886), чиито сеанси се превръщат в истинска сензация заради необяснимото появяване на тайнствени ръце. Явлението е наблюдавано многократно и за него свидетелстват стотици очевидци, като дори е съхранен и писменият разказ на един от тях за сеанс на Хюм, проведен през 1858 г.:
„Газовата лампа беше изгасена, но в стаята все още имаше достатъчно светлина и лицата, околните предмети и ръцете, поставени на масата, се виждаха съвсем ясно. Бяхме шестима, а общият брой на ръцете беше дванадесет, но това изненадващо се промени, след като върху една свободна част от масата, точно срещу медиума, се появи и тринадесета ръка. Тя изчезна, когато всички присъстващи се втренчихме в нея, но отново се появи и започна бавно да се придвижва към средата на масата. Незабавно преброихме отново ръцете си и те все още бяха дванадесет на брой. Ръката беше до лакътя и излъчваше слаба, но ясно забележима светлина. Малко след това тя изчезна, след като вече бяхме успели да видим целия процес на нейното възникване.“
Сякаш за да докаже своята материалност, ръката взема намиращия се на масата звънец и позвънява с него, след което го поставя пред автора на горните редове. Изненадан, той дори се осмелява да я стисне, установявайки, че това е истинска ръка, с пръсти и нокти, мека и топла, която почти веднага се разтваря в дланта му и изчезва.
Редакторът на вестник „Хардфорд таймс“ също присъства на един от сеансите на Хюм, по време на който тайнствената ръка се появява отново и изписва с молив имената на роднини и приятели на мъж, починал няколко години преди това, чийто почерк присъстващите разпознават.
Особено впечатляващо е появяването на мистериозната ръка на сеанс на Хюм в Англия, когато тя взема поставената на масата библия и я разтваря, започвайки да отгръща страниците ѝ с молив, докато в крайна сметка не се спира на 13-а глава от Евангелието от Матей.
Тъй като мнозина скептици заявяват открито, че става дума за фалшификация на ловък фокусник, облечен в черни дрехи и използващ фосфор, с който маже ръката си, един от участниците в сеансите решава да проведе малък експеримент.
Когато мистериозната ръка се появява и започва да се ръкува с всеки един от присъстващите, той я хваща и разглежда отблизо, констатирайки, че това е нормална и топла човешка ръка, която обаче е бяла като сняг. Тя е до китката, а след това няма нищо повече. Мъжът обръща дланта ѝ към себе си и я промушва с пръст, при което върхът на пръста му се появява от другата ѝ страна, а когато изважда пръста си, образувалото се отверстие се затваря, а самата ръка изчезва.
На един от сеансите на Хюм присъства френският император Наполеон III, който моли спиритиста да извика духа на покойния му дядо Наполеон Бонапарт. За случилото се по-късно разказва един от участниците в сеанса, граф Браницки:
„Гостната беше ярко осветена, а императорът седеше в дълбоко кресло пред Хюм. Докато изговаряше молбата си за среща със своя дядо, лицето му изненадващо се промени и той бързо отдръпна ръката си, извиквайки нервно: „Ах! Освободете ме от тази ръка!“ Оказа се, че някаква невидима ръка раздвижва със сила пръстите му върху задната страна на стола. Виждайки вълнението му, Хюм се приближи и веднага започна своите манипулации, но в следващия момент вик на ужас и удивление се разнесе из помещението, тъй като човешка ръка до лакътя се появи от нищото и взе от високата мраморна камина тежък бронзов свещник, който пренесе през цялата стая и накрая постави пред императора.“
Изследванията на Уилям Крукс
Сред първите видни учени от онова време, заложили репутацията си, за да докажат съществуването на паранормалното, е известният английски физик сър Уилям Крукс, член на Британското кралско научно общество, който, пренебрегвайки подигравките на колегите си, провежда редица физични опити в тази посока.
Същият обобщава своите наблюдения от сеансите през 70-те години, на които се появяват тайнствените ръце: „Споменатите ръце и пръсти винаги изглеждаха плътни и приличаха на истински такива. Понякога тя приличаха на кондензиран облак пара, част от който имаше формата на ръка. Не всички присъстващи можеха да ги различат ясно. Така например, когато ръката носеше цвете или някакъв друг малък предмет, един виждаше над нея светеща пара, друг – парообразна ръка, докато в същото време останалите виждаха единствено преместването на самия предмет. Неведнъж съм забелязвал първо движението на обекта, след това светещия облак, появил се около него, и постепенното му кондензиране в напълно оформена ръка. От китката или лакътя тя ставаше парообразна и завършваше в светещ облак. При докосване понякога беше студена като лед, а в други случаи – топла и жива. Случвало се е ръка от втория вид здраво да стисне моята – като стар приятел след дълга раздяла. Веднъж хванах подобна ръка, твърдо решен да не я пусна. Тя не опита да се освободи, но постепенно започна да приема газообразен вид и след това изчезна в ръката ми.“
Други случаи
В случаите, когато част от помещението, в което се провежда сеансът, е оградена от завеси, ръката се появява между завесите.
По този начин на сеансите на Еди Хорацио от 70-те години на XIX век сякаш от нищото се появяват множество ръце – мъжки, женски, детски, които пишат различни послания, под които се подписват, и много често присъстващите разпознават по почерка свои починали приятели и роднини. По време на тези сеанси медиумът седи зад завесите и в допълнение е държан за ръцете, за да не възпрепятства появяването на фантомните ръце.
На 27 април 1893 г. Обществото за експериментална психология в Русия провежда сеанс с медиума Михайлов, по време на който на гърба на стола му се появява малък бял облак. Той започва да нараства, а след това приема формата на слабо осветен лъч, който се трансформира в лява ръка, видима до лакътя. Ръката се издига над главата на медиума, след което отива до стената и удря по нея, а после започва да лети близо до лампата, висяща от тавана, разкъсва копринения ѝ абажур и го захвърля в съседната стая. В следващия момент от дясната страна на медиума се появява и дясна ръка, която се приближава към тежкия диван и започва да го избутва отново към съседната стая, при това със сила и ловкост, каквито не са характерни за обикновените хора. В същото време лявата ръка премества стола заедно със седящия на него медиум, потънал в транс.
Обобщение
Ръцете, появили се по време на сеансите на известни медиуми, могат да бъдат разделени на два различни вида.
Ръцете от единия вид приличат на човешки и се появяват до китката или лакътя. Някои от тях принадлежат на реално съществували хора и се материализират по непознат на науката начин и чрез посредничеството на медиум. Физическите възможности на тези ръце съответстват на човешките – пренасят предмети, поднасят на дамите цветя и свирят на музикални инструменти, което означава, че принадлежат (или са управлявани) от разумни същества, действащи независимо от волята на медиума.
Ръцете от втория вид се образуват от някаква субстанция, излъчвана от медиума, която някои изследователи наричат ектоплазма. Тези ръце често имат само по три или четири пръста, могат да се разтягат до неестествена дължина и притежават свръхчовешка сила.
Нови случаи
В по-ново време също има документирани случаи на появяване на тайнствените ръце.
Така например през 20-те години на XX век от дясното рамо на полския медиум Франек Клуски се появяват ръце, които от пръстите до китката изглеждат напълно материални, но след това изчезват в странна мъгла. На мистериозните крайници дори са направени парафинови отливки, което е невъзможно да бъде направено с ръцете на жив човек.
През следващото десетилетие медиумът Руди Шнайдер и неговата фантомна ръка участват в експеримент със завеса от инфрачервени лъчи. Докато Руди спокойно седи на стол, ръката взема книги от рафтовете на библиотеката, намираща се в другия край на стаята. Когато фантомната ръка преминава през инфрачервените лъчи, те не се прекъсват, а само интензивността им пада с 8%.
През 1968 г., по време на обир в една чикагска банка, от корема на касиера Соломон Видал изненадващо се появява призрачна ръка, която започва да се издължава и достига алармения бутон, който натиска. В резултат на това пристигат силите на реда, а в заформилата се престрелка един полицай е ранен, а двама от нападателите са убити. Когато обаче разследващите правят опит да вземат отпечатъци от бутона, се оказва, че такива изобщо няма.

Още новини от Свят

ЕС се тревожи от близките отношение между Русия и Сърбия

Засилването на влиянието на Русия в Сърбия - повод за сериозно безпокойство. Това смята германският политик Дейвид Макалистър, който е ръководител на Комисията по външните… Прочети още »
 • Радгум - Кодът на апокалипсиса Радгум - Кодът на апокалипсиса
 • Морски офицер твърди: „Антарктида е база на извънземните “ Морски офицер твърди: „Антарктида е база на и
 • И все пак - тайна космическа програма има И все пак - тайна космическа програма има
 • Сказание за тайната невеста Сказание за тайната невеста
 • Загадката на викингския Улфберт Загадката на викингския Улфберт
 • Мистерията на един опит за покушение Мистерията на един опит за покушение
 • Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития
 • Технологии и срещи с извънземни, скрити от тайните общества Технологии и срещи с извънземни, скрити от та
 • Планетата Фаетон наистина е съществувала! Планетата Фаетон наистина е съществувала!
 • Душата помни Душата помни
 • Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вселени? Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вс
 • Митичната змия, Ева и знанието Митичната змия, Ева и знанието

Не пропускайте