Уникалната сфера на семейство Бец

Уникалната сфера на семейство Бец

Събота, 17 Декември 2016 01:00
Сребристото кълбо
На 26 май 1974 г. Антоан Бетц, морски инженер, съпругата му Джери и техният син Тери Матю (21), студент по медицина, обикалят с автомобил из закупения си неотдавна парцел на остров Форт Джордж, разположен източно от Джаксънвил, щата Флорида, оглеждайки щетите от огромен пожар, унищожил 88 акра гори.
Към края на обиколката те намират на земята странна находка – сребриста сфера с диаметър около 20 см, тегло около 10 кг и малка триъгълна щампа.
Първоначално тримата решават, че това вероятно е свален или разбил се спътник на НАСА или СССР, който може би дори е причина за самия пожар, падайки на земята, нажежен от триенето си в атмосферата, но не успяват да открият кратер или следи от сблъсък и топлинно въздействие по повърхността му, които да потвърждават подобно предположение.
Накрая заключават, че може би е необичаен сувенир (вероятно старовремско гюле, боядисано в сребристо), след което го отнасят в дома си, където Тери го оставя в стаята си, бързо забравяйки за съществуването му.
„Разбудената“ сфера
Две седмици след това му гостува Тереза Фрейзър, негова приятелка, която той решава да позабавлява с няколко импровизации на китара, но това води до неочаквани последствия.

Още с първите акорди металната сфера започва да вибрира подобно на камертон, излъчвайки особен пулсиращ звук в отговор на определени ноти, придружен от недоловими за човешкото ухо високочестотни звуци, заради които домашният пудел започва да скимти, прикривайки ушите си с лапи.
През следващите дни Бетц забелязват и някои други необичайни свойства – търкулната по пода, сферата изненадващо спира, след което започва да вибрира и внезапно променя посоката си на движение (често повече от веднъж), докато накрая неизменно се връща на първоначалното си място.
Веднъж дори се търкаля из къщата в продължение на цели дванадесет минути, без нито веднъж да спре.
Наред с това установяват, че тя реагира на атмосферните условия навън, като е значително по-активна при слънчево време и пасивна при облачно, но това по всяка вероятност е свързано със самия приток на слънчева енергия, тъй като не реагира на пряк източник на топлина и инфрачервена светлина.
Периодично издава нискочестотни вибрации, все едно вътре в нея има действащ двигател, а едно миниатюрно по размери място от повърхността ѝ притежава магнитни свойства.
Домашни експерименти
Проявявайки любопитство, Тери започва да провежда различни експерименти.
Веднъж леко почуква по сферата с чук, докато тя е поставена върху стъклена масичка за кафе, в резултат на което се разнася звън, подобен на камбанен. Веднага след това тя започва да се движи надясно, достигайки до ръба на масичката, след което спира за миг и променя посоката си на движение, а след това спира отново в противоположния край и повтаря маневрата.
Необичайно е поведението ѝ и при енергично разклащане, при което, поставена на пода, започва да се движи така, все едно иска да избяга.
Изключителните ѝ свойства сякаш я предпазват от възможна повреда или падане, като веднъж изумява всички, нарушавайки законите на гравитацията, търкаляйки се с лекота нагоре по нарочно наклонената маса.
Всичко това кара семейството да предположи, че тя или е оборудвана с усъвършенствана система за насочване, или пък е управлявана (отвътре или отвън) от тайнствена сила.
Междувременно, за да осуетят възможното ѝ „бягство“, Бетц започват да я поставят през нощта в запечатан плик, а след няколко дни решават, че необикновеното кълбо трябва да бъде показано пред света, надявайки се, че това ще обясни загадката.
Медийна сензация
Джери се свързва с редакцията на местния вестник „Джаксънвил Джърнъл“, откъдето проявяват интерес към историята и изпращат опитния фотограф Лон Енгер, който да я опише подробно и направи няколко снимки.
Първоначално Енгер подхожда скептично към задачата, но бързо променя мнението си, след като собственоръчно търкулва сферата по пода в дома на Бетц, а малко след това тя се връща в краката му, като при последвалия оглед така и не открива шевове или някакви указания за производителя по повърхността ѝ.
Впоследствие историята е предадена на главния редактор на изданието и незабавно публикувана, превръщайки се в рамките на няколко дни в световна сензация и привличайки интереса на репортери, военни и учени, в това число представители на Морската пехота на САЩ, НАСА и изследователи на феномена НЛО.
По същото време астрономът и уфолог д-р Дж. Алън Хайнек предлага на семейството да му изпрати сферата в Северозападния университет в Чикаго, където да я изследва обстойно, но Джери отказва, след като е предупредена, че тя може да бъде изгубена, подменена или дори конфискувана.
Първи изследвания
В този период семейство Бетц става свидетел и на други необясними явления, свързани с мистериозния предмет – през нощта из къщата започва да се чува музика, сякаш изпълнявана на орган, а наред с това по различно време от денонощието вратите на стаите се затръшват сами.
Всичко това го принуждава да потърси помощ, предавайки сферата във военноморската база в Джаксънвил, където тя е подробно изследвана.
Оказва се, че точният ѝ диаметър е 20,22 см, теглото – 9,68 кг, а дебелината на обвивката от неръждаема стомана (сплав #431, с добавен никел, издържаща на налягане от 8 килобара и притежаваща магнитни свойства и корозионна устойчивост) – около 1,27 см.
Облъчването с обикновен рентген не дава резултат, но изключително мощният рентгенов апарат „300 KV“ разкрива, че във вътрешността ѝ има два сферични обекта, заобиколени от материал, притежаващ необичайна плътност.
Установено е също така, че тя има четири магнитни полюса (два положителни и два отрицателни), които не са концентрични, а освен това не показва признаци на радиоактивност и не е взривоопасна, когато се намира в силно магнитно поле.
Учените изявяват желание да я разрежат, за да изследват и вътрешността ѝ, но Джери се възпротивява и след две седмици тя е върната обратно на семейството, тъй като не е определена за държавна собственост, без обаче да бъдат изяснени произходът и предназначението ѝ.
На 19 април 1974 г. д-р Карл Уилсън, представител на изследователската компания „Omega Minus“ в Батън Руж, Луизиана, я изследва повече от шест часа, констатирайки наличието на радиовълни от вътрешността ѝ и на магнитно поле около нея.
Д-р Уилсън потвърждава съществуването на четири магнитни полюса, а освен това установява, че плътността на потока на полето се изменя по неизвестен модел, нарушаващ известните физични закони.
Той също така предполага, че металът на обвивката съдържа неизвестен елемент, като допуска, че може би става въпрос за извънземна сонда или за вид антигравитационно устройство, но в крайна сметка констатациите му по отношение на произхода и предназначението на предмета са също толкова неубедителни, както и изказаните преди това.
Комисията
През същата година Бетц решават да покажат находката си в Ню Орлиънс пред комисия от изявени обществени фигури, съставена от вестник „National Enquirer“, обявил през 1972 г. две апетитни награди – 10 хол. долара за научно доказателство за реалността на НЛО и 50 хил. долара за доказателство, че НЛО действително идват от Космоса, а не са природен феномен.
Комисията е силно заинтригувана от аномалното кълбо, което подлага на серия от допълнителни тестове, но независимо от това нито една от наградите не е присъдена, тъй като случаят няма непосредствена връзка с НЛО.
Неизвестните елементи
След края на своеобразния конкурс Бетц позволяват на д-р Джеймс Албърт Хардър – почетен професор по гражданско и хидротехническо строителство от Университета на Калифорния в Бъркли и един от членовете на комисията, също да изследва сферата.
На 24 юни 1977 г. същият представя резултатите от изследванията си пред Международния уфологичен конгрес в Чикаго, шокирайки всички с твърдението си, че откритите във вътрешността на сферата чрез мощно рентгеново облъчване с „300 KV“ две по-малки сфери са направени от елементи, далеч по-тежки от известните до този момент на науката. Техните атомни номера са по-големи от 140, докато най-тежкият елемент, произвеждан в атомните реактори, е с атомен номер 105, а най-тежкият естествен елемент е уранът, чийто атомен номер е 92.
Хардър обаче предупреждава, че ако се направи опит сферата да бъде пробита, масите на двата обекта може би ще станат критични и те ще избухнат със силата на атомна бомба, или пък това ще доведе до изключването ѝ, което може и да не се хареса на създателите ѝ, под чийто контрол тя вероятно все още продължава да се намира.
Постепенно интересът към странния предмет започва да намалява, но историята все пак не е напълно забравена и периодично се оказва във фокуса на общественото внимание, като към момента следите на семейство Бетц и на самата сфера се губят.
Хипотези
През годините са изказани множество хипотези относно металното кълбо, според които то е секретен дълбочинен маркер (подпомагащ изстрелването на ракети от подводници чрез стабилни отправни точки за балистични изчисления), паднал сателит, фу файтърс (сребристи на цвят малки летящи сфери, наблюдавани от голям брой пилоти към края на Втората световна война) и древна или извънземна атомна бомба. Нито една от тях обаче не обяснява напълно загадката, която вече 42 години продължава да интригува.

Още новини от Свят

Обама потрива ръце за ТТИП

Държавният глава на Съединените американски щати Барак Обама изрази увереност, че споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) ще бъде ратифицирано в страната му,… Прочети още »
 • Морски офицер твърди: „Антарктида е база на извънземните “ Морски офицер твърди: „Антарктида е база на и
 • И все пак - тайна космическа програма има И все пак - тайна космическа програма има
 • Сказание за тайната невеста Сказание за тайната невеста
 • Загадката на викингския Улфберт Загадката на викингския Улфберт
 • Мистерията на един опит за покушение Мистерията на един опит за покушение
 • Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития
 • Технологии и срещи с извънземни, скрити от тайните общества Технологии и срещи с извънземни, скрити от та
 • Планетата Фаетон наистина е съществувала! Планетата Фаетон наистина е съществувала!
 • Душата помни Душата помни
 • Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вселени? Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вс
 • Митичната змия, Ева и знанието Митичната змия, Ева и знанието
 • Така ще бъде през 2025-та... Така ще бъде през 2025-та...

Не пропускайте