Езичеството роди и Коледа, и Нова година

Езичеството роди и Коледа, и Нова година

Събота, 24 Декември 2016 01:00
Около една четвърт от хората на земята честват Коледа - Christmas на 24 декември и Нова Година на 31 декември вечерта. Странното е, че това са предимно в така наречените християнски страни. За прототип на така наречения Santa Claus официално се казва, че е служил холандския вариант на св. Никола и за първи път се появява през XIX век.

Santa Claus обаче странно е облечен в червено, като нордическия бог Один и притежава негови характеристики като елена, яздещ по небето. Странно, че Santa Claus / Свети Никола / анаграма на известния израз Satan Сlaws (Ноктите на Сатана). Ако случайно се поразровим се оказва, че дори такъв "св. Никола" не е съществувал и няма никакви доказателства за неговото съществуване в Мира, а е измислен персонаж през осми век. Известно е дори, кой го е измислил.

Славянският термин Дядо Мраз също има изцяло езически произход и такова название е носело митично северно божество на студа и зимата. А относно честването на Christmas (произлизащо от наименованието на меса в името на Исус Христос) или на български езическото название Коледа (по името на езическо божество) на 24 декември произлиза от древния езически обичай зимното слънцестоене да се отбелязва като празник. Във Вавилон на този ден като легенда Ваал (и приемника му Тамуз) били убити по време на лов от глиган (диво прасе) и от там се разпространил обичай по това време да се коли жертвено прасе в чест на боговете (на слънцето).

Също така на следващия ден от кръвта на Ваал поникнало дръвче (коледното дръвче) и започнало да се вярва, че по това време на годината стават чудеса. Образът на Santa Claus се популяризира и налага през 30-те години на ХХ век от реклами на Фирмата Кока Кола направени от художника Haddon Sundblom от еврейски произход.

Относно Библията - в нея не се споменава точното време на раждането на Исус Христос и по тази причина през трети век някои християни са започнали да си създават собствени теории, а през IV век, когато започнала да възниква институционната църква римският епископ, присвоил си титлата папа, наложил за ден на раждането на Исус Христос да се счита таченият от езичниците 24 декември. Това "по случайност" бил и най-свещеният ден в култа Sol Invictus (непобедимото слънце), чийто висш жрец в Римската империя бил императорът (Константин Велики). Но това не се отбелязвало по никакъв начин. Никакво празнуване или нещо подобно, което по онова време биха сметнали за еретична лудост.

Единствено вечерта се отбелязвала меса в чест на раждането на Исус Христос. Така било в продължение на близо 1000 години, без на никой да му дойде на ум да започне някакви специални чествания на раждането на Божия Син. Първи различните секти на еретиците гностици в Александрия, които смесвали езичество с малко християнство през II-III век започнали да честват по определен начин като празник раждането на Исус Христос. Кога е роден Христос може да се изчисли по някои текстове от Библията и това съвсем не е през зимата или пролетта.

В юдеизма, откъдето възниква християнството, не се честват рождени дни. Рождени дни се чествали единствено на езическите божества започвайки от зимното слънцестоене на 24 декември, а по-късно и на други божества. От там някои фараони и крале са се наричали богове и са искали да им се покланят като богове и така започнали те самите да си честват рождени дни като боговете и изисквали да им принасят подаръци. Това, от една страна било, както езичниците принасяли дарове на божествата си, а от друга използвали начина да се подмажат на съответния владетел.

Почти всички обичаи и ритуали свързани с Коледата имат езически характер и повечето от тях дразнят Господа.

По времето на Ренесанса и реформацията в Германия и Швeйцария се разпространява древният езически обичай да се украсява иглолистно дърво. Най-рано този обичай бил разпространен в страните от древната цивилизация на арабския полуостров, като в чест на богинята Астарта и приемните подобни богини в различните градове държави се извършвали украсявания на ели или борове и ритуални оргии под тях. Древният магьоснически символ, известен като пентаграма (петоъгълник) е поставен върху дървото на богинята Астарта, а украшенията във вид на топки, каквито се правели още в древността олицетворяват слънчевото божество - Ваал.

В Библията Бог специално забранява да се използват неща от езичеството по какъв да е било повод:

"и да не разпитваш за боговете им, като казваш: Как служат тези народи на боговете си, за да направя и аз така? Да не постъпваш така спрямо Господа твоя Бог; защото те са извършили за боговете си всяка мерзост, която Господ мрази" (Второзаконие 12:30-31)
Така няма нищо лошо семейството да се събере заедно на трапеза, което е редното да става по-често, но когато това се прави на специално подбрана дата, свързана с езически вярвания със зимното слънцестоене и спазването на обичаи и традиции от онези времена, в духовeн план към Господ, нещата загрубяват.

Ами Нова година?

А относно честването на Нова година на 31 декември това е обичай въведен от Юлий Цезар през 154 пр. Хр. Като различните народи честват своята Нова година по различно време, но след въвеждането на християнството в Римската империя и неговия официален статут през IV век в продължение на 1500 г. постепенно навлиза и в редица европейски народи. В Библията има посочено време кога да започва Новата година за тези, които се покланят на Бог и това съвсем не е през декември, или януари, или дори през зимата.

Още новини от Бургас

Подкупни полицаи застават пред съда

Двама подкупни полицаи застават пред съда днес. Окръжна прокуратура е повдигнала обвинение срещу Божидар Й. и Христо Д. Те са подсъдими за това, че на… Прочети още »
 • Химлер разчитал чрез мъртвец да предотврати войната Химлер разчитал чрез мъртвец да предотврати в
 • Що за личност сте? Що за личност сте?
 • Артефакт твърди: Христос е почитал двуполов Бог! Артефакт твърди: Христос е почитал двуполов Б
 • Вампири ли лежат в гробовете на вампирите? Вампири ли лежат в гробовете на вампирите?
 • Нибиру, но не една, а цели три Нибиру, но не една, а цели три
 • Вашата кръв е съдбата ви Вашата кръв е съдбата ви
 • Висшият ти аз иска да помниш тези неща Висшият ти аз иска да помниш тези неща
 • През 2017-та – апокалиптични събития, според „Пророкът на Съдбата“ През 2017-та – апокалиптични събития, според
 • Барут от…урина! Ама, съвсем сериозно! Барут от…урина! Ама, съвсем сериозно!
 • Как да се справим с трудните хора Как да се справим с трудните хора
 • Хороскоп за годината на Огнения петел Хороскоп за годината на Огнения петел
 • Наследниците на библейската змия Наследниците на библейската змия

Не пропускайте