Артефакт твърди: Христос е почитал двуполов Бог!

Артефакт твърди: Христос е почитал двуполов Бог!

Четвъртък, 16 Февруари 2017 01:00
Древен комплект от оловни таблички, съдържащи включително първото известно изображение на Исус Христос, дълго време е бил смятан за фалшификат, но сега експертите са изяснили, че артефактът действително е на около 2000 години.

Оловните кодекси на Йордания са комплект от оловни таблички, някои от които с размери на кредитна карта, а други – на паспорт. Те са съединени с оловни пръстени.

Според някои данни табличките са открити от йордански бедуини в местна пещера, според други – „книгата“ е била семейна реликва на един от бедуините. Артефактът е станал известен на света през 2011 година.

Първоначалният анализ е установил, че кодексите се отнасят към I в. от н.е., което ги прави най-древната християнска реликва. На оловните страници има надписи на арамейски, дреноеврейски и древногръцки език, които разказват за живота на Исус Христос. Има изображение и на самия Спасител.

Съдържанието на надписите обаче има много малко общо със съвременното християнско учение. В тях например се казва, че Богът, на който се е прекланял Христос, е бил едновременно от мъжки и от женски пол, пише Daily Mail.
Поради тази причина традиционните религии и редица учени се отнесли скептично към находката, смятайки я за фалшификация.

Професорите Роджър Уеб и Крис Джейнъс от университета на Съри са провели химичен анализ на антиката. По-конкретно кодексите били съпоставени с образец от древноримско олово, открито в британското графство Дорсет – двата артефакта се оказали съвместими.

Освен това било изяснено, че йорданското олово не проявява радиоактивност, възникваща поради полония, който се съдържа в съвременните образци от този метал.

Вътрешната корозия на пластините позволява да се предположи, че кодексите са поне на 1800–2000 години. Разбира се, отбелязват изследователите, разпадът на структурите в голяма степен се дължи на условията на околната среда, в които е било съхранявано оловото. Но учените са открили окисление и разрушение на атомно ниво, които не са наблюдавани при оловни обекти на възраст няколкостотин години.

Такъв ефект не може да се постигне по изкуствен начин (например чрез нагряване) и това заедно с текстологичните данни, както отбелязват изследователите, дава „убедителни доказателства“, че йорданските кодекси се отнасят към началото на новата ера.

Още новини от Бургас

Видяхме слънчевото затъмнение и в Бургас /СНИМКИ/

Днес станахме свидетели на най-голямото за годината слънчево затъмнение. Над северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелагът Шпицберген слънчевият диск ще се скрие… Прочети още »
 • И все пак - тайна космическа програма има И все пак - тайна космическа програма има
 • Сказание за тайната невеста Сказание за тайната невеста
 • Загадката на викингския Улфберт Загадката на викингския Улфберт
 • Мистерията на един опит за покушение Мистерията на един опит за покушение
 • Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития
 • Технологии и срещи с извънземни, скрити от тайните общества Технологии и срещи с извънземни, скрити от та
 • Планетата Фаетон наистина е съществувала! Планетата Фаетон наистина е съществувала!
 • Душата помни Душата помни
 • Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вселени? Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вс
 • Митичната змия, Ева и знанието Митичната змия, Ева и знанието
 • Така ще бъде през 2025-та... Така ще бъде през 2025-та...
 • Психологическата проекция – оръжието на нарцисиста Психологическата проекция – оръжието на нарци

Не пропускайте