На Марс има лед колкото два US щата

На Марс има лед колкото два US щата

Събота, 05 Септември 2015 03:19
Снимките, с които марсоходът "Кюриосити" се завърна от Червената планета, са изумителни. Любопитството на хората нараства - има ли живот извън Земята? Затова и очакванията от мисията до Марс напоследък са все по-големи. На снимките от повърхността на Червената планета конспираторите откриват всичко - слаба дама, игуана, кораб от Междузвездни войни, свален в сухите марсиански пясъци.

Завършилата в Университета в Аризона Али Бремсън открива обаче нещо, което никога не е очаквала да види. Както тя се изразява - "лудо изглеждащ кратер", съобщава CBS News. Опитвайки се да намерят обяснение за необичайния му външен вид, Бремсън и колегите й се насочват към факта, че формата му е терасовидна за разлика от повечето кратери, които приличат на купа. Тераси биха могли да се формират при наличие на различни материали на повърхността на планета - прах, лед и скали, например.

“Трябва да се отбележи, че терасирани кратери с такъв размер се срещат доста рядко”, казва Шейн Бърн, един от авторите на изследването, публикувано в журнала Geophysical Research Letters на Американския геофизичен съюз. “В тази област на Марс – равнината Аркадия, има много терасирани кратери”, допълва той. “Кратерите може да са се образували по различно време, но всички те имат тераси, което означава, че нещо необичайно се случва под повърхността.” Под повърхността учените са открили огромна ледена плоча с дебелина 40 метра и площ, достатъчна да покрие Калифорния и Тексас заедно.Според изследователите снегът е резултат от снеговалеж, “който най-лесно може да обясни дебелината и голямата площ на наблюдaвания лед.” Учените са използвали орбиталния апарат Mars Reconnaissance Orbiter, за да картографират ледената плоча. “Плочата от лед под повърхността се е запазила десетки милиони години и е остатък от предишен климат, тъй като водният лед в този регион на повърхността на Марс не е стабилен в момента”, обяснява Бремсън.

“Това откритие ще ни позволи да изследваме условията, позволили дългосрочното запазване на леда. То ще ни предостави данни и за климата на Марс преди десетки милиони години - вероятно тогава е имало обилни снеговалежи, за да се формира толкова дебела ледена покривка.”

Съществуването на лед на Марс не е изненада, тъй като климатичните промени на планетата са предизвикали няколко ледени епохи. При предишни проучвания под полюсите на Марс са открити ледници, съдържащи вода, достатъчно да покрие цялата планета. Бренсън и колегите й обаче са впечатлени от местоположението на ледената плоча, която се намира в средните географски ширини на планетата.Още новини от Релакс

Подаръкът на Мелания и погледът на Клинтън още палят интереса на американците

Два любопитни епизода от деня на церемонията по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп продължават да пораждат коментари и разнородни хипотези в интернет.Първият епизод е… Прочети още »
 • И все пак - тайна космическа програма има И все пак - тайна космическа програма има
 • Сказание за тайната невеста Сказание за тайната невеста
 • Загадката на викингския Улфберт Загадката на викингския Улфберт
 • Мистерията на един опит за покушение Мистерията на един опит за покушение
 • Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития Кръгът на Делмар предсказва бъдещи събития
 • Технологии и срещи с извънземни, скрити от тайните общества Технологии и срещи с извънземни, скрити от та
 • Планетата Фаетон наистина е съществувала! Планетата Фаетон наистина е съществувала!
 • Душата помни Душата помни
 • Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вселени? Къде отиваме: в ада, в рая или в паралелни вс
 • Митичната змия, Ева и знанието Митичната змия, Ева и знанието
 • Така ще бъде през 2025-та... Така ще бъде през 2025-та...
 • Психологическата проекция – оръжието на нарцисиста Психологическата проекция – оръжието на нарци

Не пропускайте