На Марс има лед колкото два US щата

На Марс има лед колкото два US щата

Събота, 05 Септември 2015 03:19
Снимките, с които марсоходът "Кюриосити" се завърна от Червената планета, са изумителни. Любопитството на хората нараства - има ли живот извън Земята? Затова и очакванията от мисията до Марс напоследък са все по-големи. На снимките от повърхността на Червената планета конспираторите откриват всичко - слаба дама, игуана, кораб от Междузвездни войни, свален в сухите марсиански пясъци.

Завършилата в Университета в Аризона Али Бремсън открива обаче нещо, което никога не е очаквала да види. Както тя се изразява - "лудо изглеждащ кратер", съобщава CBS News. Опитвайки се да намерят обяснение за необичайния му външен вид, Бремсън и колегите й се насочват към факта, че формата му е терасовидна за разлика от повечето кратери, които приличат на купа. Тераси биха могли да се формират при наличие на различни материали на повърхността на планета - прах, лед и скали, например.

“Трябва да се отбележи, че терасирани кратери с такъв размер се срещат доста рядко”, казва Шейн Бърн, един от авторите на изследването, публикувано в журнала Geophysical Research Letters на Американския геофизичен съюз. “В тази област на Марс – равнината Аркадия, има много терасирани кратери”, допълва той. “Кратерите може да са се образували по различно време, но всички те имат тераси, което означава, че нещо необичайно се случва под повърхността.” Под повърхността учените са открили огромна ледена плоча с дебелина 40 метра и площ, достатъчна да покрие Калифорния и Тексас заедно.Според изследователите снегът е резултат от снеговалеж, “който най-лесно може да обясни дебелината и голямата площ на наблюдaвания лед.” Учените са използвали орбиталния апарат Mars Reconnaissance Orbiter, за да картографират ледената плоча. “Плочата от лед под повърхността се е запазила десетки милиони години и е остатък от предишен климат, тъй като водният лед в този регион на повърхността на Марс не е стабилен в момента”, обяснява Бремсън.

“Това откритие ще ни позволи да изследваме условията, позволили дългосрочното запазване на леда. То ще ни предостави данни и за климата на Марс преди десетки милиони години - вероятно тогава е имало обилни снеговалежи, за да се формира толкова дебела ледена покривка.”

Съществуването на лед на Марс не е изненада, тъй като климатичните промени на планетата са предизвикали няколко ледени епохи. При предишни проучвания под полюсите на Марс са открити ледници, съдържащи вода, достатъчно да покрие цялата планета. Бренсън и колегите й обаче са впечатлени от местоположението на ледената плоча, която се намира в средните географски ширини на планетата.Още новини от Страната

М.Киров: След Борисов България ще се нуждае от държавник, който да върне доверието в институциите

България след Борисов ще се нуждае от държавник, който да върне доверието в институциите. Това заяви в ефира на телевизия „България 24“ членът на Изпълнителното… Прочети още »
 • Химлер разчитал чрез мъртвец да предотврати войната Химлер разчитал чрез мъртвец да предотврати в
 • Що за личност сте? Що за личност сте?
 • Артефакт твърди: Христос е почитал двуполов Бог! Артефакт твърди: Христос е почитал двуполов Б
 • Вампири ли лежат в гробовете на вампирите? Вампири ли лежат в гробовете на вампирите?
 • Нибиру, но не една, а цели три Нибиру, но не една, а цели три
 • Вашата кръв е съдбата ви Вашата кръв е съдбата ви
 • Висшият ти аз иска да помниш тези неща Висшият ти аз иска да помниш тези неща
 • През 2017-та – апокалиптични събития, според „Пророкът на Съдбата“ През 2017-та – апокалиптични събития, според
 • Барут от…урина! Ама, съвсем сериозно! Барут от…урина! Ама, съвсем сериозно!
 • Как да се справим с трудните хора Как да се справим с трудните хора
 • Хороскоп за годината на Огнения петел Хороскоп за годината на Огнения петел
 • Наследниците на библейската змия Наследниците на библейската змия

Не пропускайте