На Марс има лед колкото два US щата

На Марс има лед колкото два US щата

Събота, 05 Септември 2015 03:19
Снимките, с които марсоходът "Кюриосити" се завърна от Червената планета, са изумителни. Любопитството на хората нараства - има ли живот извън Земята? Затова и очакванията от мисията до Марс напоследък са все по-големи. На снимките от повърхността на Червената планета конспираторите откриват всичко - слаба дама, игуана, кораб от Междузвездни войни, свален в сухите марсиански пясъци.

Завършилата в Университета в Аризона Али Бремсън открива обаче нещо, което никога не е очаквала да види. Както тя се изразява - "лудо изглеждащ кратер", съобщава CBS News. Опитвайки се да намерят обяснение за необичайния му външен вид, Бремсън и колегите й се насочват към факта, че формата му е терасовидна за разлика от повечето кратери, които приличат на купа. Тераси биха могли да се формират при наличие на различни материали на повърхността на планета - прах, лед и скали, например.

“Трябва да се отбележи, че терасирани кратери с такъв размер се срещат доста рядко”, казва Шейн Бърн, един от авторите на изследването, публикувано в журнала Geophysical Research Letters на Американския геофизичен съюз. “В тази област на Марс – равнината Аркадия, има много терасирани кратери”, допълва той. “Кратерите може да са се образували по различно време, но всички те имат тераси, което означава, че нещо необичайно се случва под повърхността.” Под повърхността учените са открили огромна ледена плоча с дебелина 40 метра и площ, достатъчна да покрие Калифорния и Тексас заедно.Според изследователите снегът е резултат от снеговалеж, “който най-лесно може да обясни дебелината и голямата площ на наблюдaвания лед.” Учените са използвали орбиталния апарат Mars Reconnaissance Orbiter, за да картографират ледената плоча. “Плочата от лед под повърхността се е запазила десетки милиони години и е остатък от предишен климат, тъй като водният лед в този регион на повърхността на Марс не е стабилен в момента”, обяснява Бремсън.

“Това откритие ще ни позволи да изследваме условията, позволили дългосрочното запазване на леда. То ще ни предостави данни и за климата на Марс преди десетки милиони години - вероятно тогава е имало обилни снеговалежи, за да се формира толкова дебела ледена покривка.”

Съществуването на лед на Марс не е изненада, тъй като климатичните промени на планетата са предизвикали няколко ледени епохи. При предишни проучвания под полюсите на Марс са открити ледници, съдържащи вода, достатъчно да покрие цялата планета. Бренсън и колегите й обаче са впечатлени от местоположението на ледената плоча, която се намира в средните географски ширини на планетата.Още новини от Бургас

Лукойл: Разливът е причинен от криминален пробив

Разливът е причинен от криминален пробив на продуктопровода. Това съобщиха от пресслужбата на "Лукойл Нефтохим". От компанията се позоват на първоначалния анализ на обстановката.  На… Прочети още »
 • Наследниците на библейската змия Наследниците на библейската змия
 • Вгледайте се в ръцете, те говорят Вгледайте се в ръцете, те говорят
 • Ще проумее ли Човека посланието на Боговете Ще проумее ли Човека посланието на Боговете
 • Страховитата мистерия „Дятлов“ Страховитата мистерия „Дятлов“
 • С чипиране и терор към „Надзиравано общество“ С чипиране и терор към „Надзиравано общество“
 • Хор, Митра, Христос . Просто – другите имена на Слънцето. Хор, Митра, Христос . Просто – другите имена
 • Нибиру и Нефилимите – 12-та планета и падналите ангели Нибиру и Нефилимите – 12-та планета и паднали
 • От какво никога няма да си доволен, според зодията - бруталната истина От какво никога няма да си доволен, според зо
 • Фараоните са си присвоили пирамидите! Фараоните са си присвоили пирамидите!
 • Годишен хороскоп 2017г. Годишен хороскоп 2017г.
 • Твоите 6 суперсили, за които не подозираш Твоите 6 суперсили, за които не подозираш
 • Краят на света ще дойде, но не какъвто си го представяме! Краят на света ще дойде, но не какъвто си го

Не пропускайте