Ст. Андреев: Не бива да приемаме докладната за бурките, тя е в нарушение на Конституцията

Ст. Андреев: Не бива да приемаме докладната за бурките, тя е в нарушение на Конституцията

Сряда, 18 Май 2016 11:00
Членът на Постоянната комисия по образование и вероизповедания Станислав Андреев от ГЕРБ заяви на заседание на комисията, че предложената докладна от колегата му Георги Дракалиев за промени в Наредбата за обществен ред, не бива да се приема. В първата си част тя е свързана със забраната за носене на бурки на обществени места, а втората се отнася до правото на разпространение на религиозни материали и правото на свободно събиране на религиозните общности.  Ето как отговори на въпросите на BurgasNews съветникът Андреев защо е против приемането на промените в Наредбата:

Г-н Андреев, категоричен сте, че предлаганите от колегата Ви Георги Дракалиев промени в Наредбата за обществен ред в този им вид не трябва да бъдат приети. Все пак докладната е насочена срещу радикалния ислям.

Всички в България се притесняваме от разпространението на радикалния ислям. Разбирам колегите от ВМРО, че искат да се противопоставят на това. Но вместо да се "избодат очи", в крайна сметка може да се окаже, че ще "изпишем вежди". В случая ВМРО се опитва евтино да придобие популярност и яхва вълната срещу бурките.

Защо смятате така?

Има три члена на Конституцията, които са нарушени, включително и международни  документи, сред които Хартата за правата на човека. В момента световни адвокати завеждат дела срещу решенията на ОбС в Стара Загора за приетата там наредба.

Правата на разпространение на религиозни материали, на свободно събиране и изповядване на различни религии, са конституционни права. Те не могат да бъдат ограничавани с общински наредби. Признатите религии, които са и регистрирани, винаги са искали разрешение от общината за своите прояви. Тези, които го правят нелегално, ще продължат да го правят. Няма да има ефект от забраната. Забраната им не е в правомощията на общинска наредба.

Говоря от лично име, но партия ГЕРБ изповядва християндемократически, европейски ценности. Ограничаването на правата и свободите, свободата на словото на гражданите е ляв популизъм, който не е присъщ за нашата партия.

Не трябва да приемаме докладната. Ние сме дясно мислещи европейци, отстояващи християнски и демократически ценности.

Против цялата докладна ли сте?

Не говоря за носенето на бурки. Говоря за втората част от докладната, която е  за разпространението на религиозни материали, както и правото на събиране. Аз самият съм евангелист. От години у нас има среди, които се опитват да ограничат правата на протестантските евангелски църкви. В най-успешните държави в света като САЩ, Холандия, Белгия, Дания, Германия, Великобритания това е най-разпространената официална религия. Не може да ограничим религиозните права, само защото някой иска да си направи евтина реклама покрай носенето на бурки. Много удачно е да се каже: Забраняваме бурките и някои други неща. Но на практика тези "някои други неща" са основни права на българските граждани. Против съм предложените  в докладната точка 4, ал.6 и допълненията 7, 8 и 9.

Какъв е приемливият вариант?

Ако бъдат преразгледани в режим уведомително-разрешителен, т.е. само официално регистрираните в България вероизповедания, които са подали нормално заявка в общината за провеждане на мероприятие, както е при всички останали случаи, няма да има конфликт с подобна промяна. Но пълната забрана е неуместна и противозаконна.

Разбирам от отговорите Ви, че забраната не е нещото, което ще стопира радикалния ислям. Кое е то?

Целенасочената работа в ромските общности, където той си пробива път, е важна. Въвеждането им в християнството, което подпомага за моралните ценности, образованост, пригодност за обществен живот - това е начинът. Мога да кажа, че това се прави от евангелските протестантски църкви. Пак Ви казвам, всички успешни държави по света са протестантски евангелски държави - САЩ, Канада, Англия, Германия.

Виждате ли вина в православната църква, че не е съумяла да достигне до ромската общност?

Не. Православната църква е с огромни традиции. Тя е извела България от много мрачни периоди на историческото ни развитие. Тя също работи по своя линия и нейният труд се вижда и не бива да се омаловажава. Просто ние сме по-чути и ефикасни в ромските общности.

Определено трябва да се работи за образоваността на ромите.

А ако бъде приета докладната в този й вид? Какви опасности виждате?

Аз ще гласувам против. Мога да Ви кажа, че тя ще отпадне веднага, защото ще бъде атакувана в Конституционния съд от правозащитници на големите християнски общности в страната. Ще бъде атакувана и в Международния съд в Страсбург. Затова не бива да бъде гласувана.

Един такъв нелеп документ ще отпадне. Само ще накърни имиджа на определени политически сили.
Още новини от Страната

Алексей Петров на съд за пране на 3,3 млн. лв.

Основният подсъдим по знаковото дело “Октопод” и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров е даден на съд за пране на над 3,3 млн. лв. Това… Прочети още »
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на
 • Мария Матева: Замислям да се върна на килима Мария Матева: Замислям да се върна на килима

Не пропускайте