Ст. Андреев: Не бива да приемаме докладната за бурките, тя е в нарушение на Конституцията

Ст. Андреев: Не бива да приемаме докладната за бурките, тя е в нарушение на Конституцията

Сряда, 18 Май 2016 11:00
Членът на Постоянната комисия по образование и вероизповедания Станислав Андреев от ГЕРБ заяви на заседание на комисията, че предложената докладна от колегата му Георги Дракалиев за промени в Наредбата за обществен ред, не бива да се приема. В първата си част тя е свързана със забраната за носене на бурки на обществени места, а втората се отнася до правото на разпространение на религиозни материали и правото на свободно събиране на религиозните общности.  Ето как отговори на въпросите на BurgasNews съветникът Андреев защо е против приемането на промените в Наредбата:

Г-н Андреев, категоричен сте, че предлаганите от колегата Ви Георги Дракалиев промени в Наредбата за обществен ред в този им вид не трябва да бъдат приети. Все пак докладната е насочена срещу радикалния ислям.

Всички в България се притесняваме от разпространението на радикалния ислям. Разбирам колегите от ВМРО, че искат да се противопоставят на това. Но вместо да се "избодат очи", в крайна сметка може да се окаже, че ще "изпишем вежди". В случая ВМРО се опитва евтино да придобие популярност и яхва вълната срещу бурките.

Защо смятате така?

Има три члена на Конституцията, които са нарушени, включително и международни  документи, сред които Хартата за правата на човека. В момента световни адвокати завеждат дела срещу решенията на ОбС в Стара Загора за приетата там наредба.

Правата на разпространение на религиозни материали, на свободно събиране и изповядване на различни религии, са конституционни права. Те не могат да бъдат ограничавани с общински наредби. Признатите религии, които са и регистрирани, винаги са искали разрешение от общината за своите прояви. Тези, които го правят нелегално, ще продължат да го правят. Няма да има ефект от забраната. Забраната им не е в правомощията на общинска наредба.

Говоря от лично име, но партия ГЕРБ изповядва християндемократически, европейски ценности. Ограничаването на правата и свободите, свободата на словото на гражданите е ляв популизъм, който не е присъщ за нашата партия.

Не трябва да приемаме докладната. Ние сме дясно мислещи европейци, отстояващи християнски и демократически ценности.

Против цялата докладна ли сте?

Не говоря за носенето на бурки. Говоря за втората част от докладната, която е  за разпространението на религиозни материали, както и правото на събиране. Аз самият съм евангелист. От години у нас има среди, които се опитват да ограничат правата на протестантските евангелски църкви. В най-успешните държави в света като САЩ, Холандия, Белгия, Дания, Германия, Великобритания това е най-разпространената официална религия. Не може да ограничим религиозните права, само защото някой иска да си направи евтина реклама покрай носенето на бурки. Много удачно е да се каже: Забраняваме бурките и някои други неща. Но на практика тези "някои други неща" са основни права на българските граждани. Против съм предложените  в докладната точка 4, ал.6 и допълненията 7, 8 и 9.

Какъв е приемливият вариант?

Ако бъдат преразгледани в режим уведомително-разрешителен, т.е. само официално регистрираните в България вероизповедания, които са подали нормално заявка в общината за провеждане на мероприятие, както е при всички останали случаи, няма да има конфликт с подобна промяна. Но пълната забрана е неуместна и противозаконна.

Разбирам от отговорите Ви, че забраната не е нещото, което ще стопира радикалния ислям. Кое е то?

Целенасочената работа в ромските общности, където той си пробива път, е важна. Въвеждането им в християнството, което подпомага за моралните ценности, образованост, пригодност за обществен живот - това е начинът. Мога да кажа, че това се прави от евангелските протестантски църкви. Пак Ви казвам, всички успешни държави по света са протестантски евангелски държави - САЩ, Канада, Англия, Германия.

Виждате ли вина в православната църква, че не е съумяла да достигне до ромската общност?

Не. Православната църква е с огромни традиции. Тя е извела България от много мрачни периоди на историческото ни развитие. Тя също работи по своя линия и нейният труд се вижда и не бива да се омаловажава. Просто ние сме по-чути и ефикасни в ромските общности.

Определено трябва да се работи за образоваността на ромите.

А ако бъде приета докладната в този й вид? Какви опасности виждате?

Аз ще гласувам против. Мога да Ви кажа, че тя ще отпадне веднага, защото ще бъде атакувана в Конституционния съд от правозащитници на големите християнски общности в страната. Ще бъде атакувана и в Международния съд в Страсбург. Затова не бива да бъде гласувана.

Един такъв нелеп документ ще отпадне. Само ще накърни имиджа на определени политически сили.
Още новини от Бургас

Мъртвият крадец-алпинист е Мисирката

34-годишният бургазлия, който беше открит мъртъв на несебърската улица "Хан Крум" 41 е Радослав Иванов по прякор Мисирката, преди три месеца излязъл от затвора, където… Прочети още »
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на
 • Мария Матева: Замислям да се върна на килима Мария Матева: Замислям да се върна на килима
 • Тодор Макров: Там, където се работи, трябва да се помага Тодор Макров: Там, където се работи, трябва д
 • Илия Темелков: Покемон манията владее от тийнейджъри до 50-годишни Илия Темелков: Покемон манията владее от тийн

Не пропускайте