М. Андреева: Мъртвите делфини най-често са по Ю. Черноморие

М. Андреева: Мъртвите делфини най-често са по Ю. Черноморие

Събота, 04 Юни 2016 10:29
Интервю с Мария Андреева, главен експерт в Отдел „Биоразнообразие, защитени територии и защитени зони” в РИОСВ - Бургас, за намерените мъртви делфини на територията на Южното Черноморие и какви са санкциите при установяване на лице, умъртвило екземпляр от защитения вид.

 
Г-жо Андреева, от началото на годината досега колко са случаите на намерени мъртви делфини по Южното Черноморие?

От началото на годината до момента, в териториалния обхват на РИОСВ – Бургас, т.е. от Община Бяла до Община Царево, са намерени 10 мъртви екземпляра.

Те повече ли са от същия период през миналата година?

До този момент не е нито повече, нито по-малко. През минали години най-много бяха през 2012 г., когато броят на намерените мъртви екземпляри беше около 70. През миналата година бяха 56.

Кои са най-честите причини за смъртта им?

Установяването на конкретните причини за смъртта на делфините е трудно, тъй като обикновено намерените до момента мъртви тела са били в много напреднал стадий на разлагане. Това не позволява да бъдат взети проби за изследване и да бъдат извършвани аутопсии. Има една официална международна скала, която определя състоянието на телата в степени от 1 до 5. При степен 1 екземплярите са все още живи. При степен 5 са тези в най-тежка степен на разлагане или мумифициране. Да не се направи аутопсия е нужно трупът да бъде в степен 2. До настоящия момент няма намерени годни за аутопсия мъртви делфини. Поради това от екземплярите се снемат само морфологични белези. Без извършване на аутопсия не могат да се определят факторите, които са се оказали фатални за защитените бозайници. Съответно евентуалните причини за смъртта са само предполагаеми.

Това означава ли, че не може да се установи дали те са умишлено умъртвени или са починали по други причини?

Най-често смъртността при делфините се дължи на болести или на заплитане на бозайниците в рибарските мрежи. Това е според доклада „Анализ и оценка на факторите на смъртност при делфините”, изготвен във връзка с изпълнението на един голям проект на Изпълнителна агенция по околна среда за теренни наблюдения на китоподобните в българската изключително икономическа зона в Черно море. Според доклади на проекта „Изграждане на национална мрежа за мониторинг на китоподобните в Черно море”, към който всъщност Регионалната инспекция подават информация за намерените мъртви екземпляри. Той се изпълнява по линия на Споразумението за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и прилежащата Атлантическа зона. Повишението на броя на изхвърлените мъртви делфини за даден период може да е свързано с промени в морските течения или посоката на вятъра. Предвид това, намерените мъртви екземпляри може да не са загинали в българската изключителна икономическа зона на Черно море.

Можете ли да посочите местата, където най-често се намират мъртви делфини в областта?

От моите лични наблюдения, най-често се намират по Южното Черноморие – в Община Несебър, Община Царево, Община Созопол. Знаете, че имаме три вида делфини в Черно море – обикновен делдин, афала и моткур (морската свиня). Най-често намираните мъртви езкемпляри са от вида моткур и по-рядко от другите два вида.

Какви са санкциите за умишленото умъртвяване на делфини? Как се установяват извършителите и трудно ли се залавят?

Трудно е да се докаже кой е извършителят. И трите вида черноморски делфина за защитени от Закона за биологичното разнообразие, включени в Приложение 3 на Закона. Той забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне и изземането на намерени мъртви екземпляри. При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно процесуалния кодекс. Наказанието за лице, което противозаконно унищожи, увреди или придобие и отчужди екземпляр от европейски и световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр, вид от Приложение 3, както са делфините, може да бъде лишено от свобода до 5 години и да му бъде наложена глоба от 5000 лв. до 20 000 лв. Това сочи наказателният кодекс. Все още нямаме такива случаи на заловен извършител. Деянието е много трудно доказуемо. При установяване на рани по телата на намерени екземпляри и съмнения за насилие, задължително уведомяваме органите на МВР и ветеринарните власти.

Кога най-често се намират мъртви делфини - при ваши проверки или по сигнали на граждани?

Най-често са по сигнали на граждани, на физически лица.

Интервю на радио "Фокус"-Бургас, Петя Михова

Още новини от Езотерика и мистерии

Великите истински любовни истории

Клеопатра и Марк АнтонийВсъщност, романсът между двамата велики владетели не започнал с изпепеляваща страст и романтика, а по-скоро като резултат от плановете на Клеопатра да… Прочети още »
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на
 • Мария Матева: Замислям да се върна на килима Мария Матева: Замислям да се върна на килима

Не пропускайте