Българинът открил планета с две слънца: Мисия до планета извън Слънчевата система е възможна

Българинът открил планета с две слънца: Мисия до планета извън Слънчевата система е възможна

Четвъртък, 30 Юни 2016 12:01
Веселин Б. Костов завършва физика в Софийския университет, специалност „Космология“. След това заминава в САЩ, за да продължи образованието си по физика и астрономия към University of Oklahoma и Johns Hopkins University, работи в Обсерваторията на Земята "Ламонт-Дохърти" към Columbia University.

Става аспирант на НАСА и след това и кандидат на науките. Специален интерес в научните му изследвания са екзопланетите, които се намират извън Слънчевата система. През 2012 г. е част от екип, който открива четиризвездната слънчева система KIC 4862625. Откривател е и на „люлеещата се“ планета Kepler-413b.

Последното откритие на астрономи от Goddard Space Flight Center към НАСА, сред които е и Веселин Костов, и Diego State University е най-голямата планета извън Слънчевата система. Тя се намира в орбита около две звезди и на такава дистанция от тях, че в близост до нея би могло да има живот. Резултатите от наблюденията на учените са публикувани в научния труд на българина, който е поместен на страниците в новия брой на Astrophysical Journal.    

Г-н Костов, откриваме ви кабинета ви в НАСА. Разкажете ни малко повече за новооткритата от вас екзопланета, която обикаля около две слънца?

Открих планетата с две слънца, използвайки данните от мисията „Кеплер“ на НАСА. До момента са открити 10 подобни и всички са от данните на телескопа. Това е единадесетата подобна планета. Интересното при нея е, че е доста по-голяма и по-отдалечена от звездите си. Научен интерес е, че предните 10 открития са с размера на Нептун или по-малки като Сатурн, доста близо до звездите си. Последната планета е около 5 пъти по-отдалечена от предните системи. Освен това е интересно, че съществуването на планетата е теоретично предсказано от научните модели от известно време и всъщност ги потвърждава, което е изключително важно.

Как би изглеждал светът с две слънца от наша гледна точка?

От няколко дни мисля по този въпрос и искам да направя изчисленията и да видя какво точно ще излезе. При тази планета едното слънце е почти същото като нашето, а другото е около 50% по-голямо. Така че ще има две слънца на небето със сигурност. Когато се гледат през деня, няма да са толкова големи, колкото е нашето, защото планетата е доста по-далече от тях, отколкото е Земята от нашето слънце. Тя е отдалечена на три пъти разстоянието от Земята до Слънцето. Двете слънца на небосклона ще са много близко едно до друго най-вероятно. Ще са по-малки по размер и ще са горе-долу еднакъв цвят. Едното ще е малко жълтеникаво за сметка на другото, което ще е по-бледо.

А как стои въпросът с луните около този свят? Вашите колеги предполагат, че на тях би могло да има живот, тъй като правят сравнение с Юпитер и неговите луни.

Моментът с откриването на живот около тази планета е в рамките на нашето пожелателно мислене, тъй като луни към този момент не са открити. Броят на известните луни извън Слънчевата система засега е нула. В този случай си помечтахме малко, защото планетата е малко по-голяма и по-масивна от Юпитер, тоест тя е газов гигант. И ако се погледне в Слънчевата система, всичките гиганти - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, имат сателити, всички имат луни. Много по-голям брой имат от Земята, където ние имаме една луна. Щом 4 от 4 в нашата Слънчева система имат луни, не е невероятно да помечтае човек, че газов гигант извън нея също би могъл да има луни.

Къде точно се намира новооткритата екзопланета?

Тя е на около 3700 светлинни години от нас. Намира се в съзвездието Лебед, което е в нашата галактика. Всички звезди, които виждаме на небето, са в нашата галактика. Всъщност Лебед е много ярко съзвездие и се вижда много хубаво. Ярките му звезди могат да се видят от всеки в Северното полукълбо. Лебед представлява група от звезди на небето, които не е казано, че трябва да бъдат в една система, просто така изглеждат. Всяка от тези звезди е отделна слънчева система и вероятно няма общо една с друга.

Споменахте мисията „Кеплер“, чрез която правите откритията си. Разкажете малко повече за нея.

Целта на мисията „Кеплер“ е да търси планети извън Слънчевата система. Специфично трябва да бъдат намерени планети, подобни на Земята, около звезди, подобни на Слънцето, и с орбитен период, подобен на Земята, тоест около 1 година.

Докъде са стигнали проучванията, има ли двойници на Земята?

Тези 11 открити вече екзопланети, за които споменах, са само такива, които обикалят около двойни звезди. Те са открити само в последните 5 години чрез „Кеплер“, въпреки че оригиналната мисия е да се търсят планети около единични звезди като Слънцето. Преди това не е било възможно да се потвърди съществуването на подобен тип планети. Сега за пръв път имаме възможността да докажем научно, че планети като Земята съществуват.

След като говорим за двойници на Земята и отдалечени планети, как стои въпросът с извънземния живот на тях? Дали, след като откриете такива небесни тела, ще откриете и живот?

Това е въпросът, който е голямата движеща сила за общността астрономи, които търсят тези планети, и е много трудно да се даде отговор на него, разбира се. Астрономите и биолозите подхождат към него стъпка по стъпка, като се започне от най-основните неща. Например, има ли планети извън Слънчевата система. Това е първият въпрос, на който трябва да се отговори, преди да се мисли за живот извън. Преди 1995 г. броят на потвърдените планети извън Слънчевата система е бил нула, тоест в продължение на хиляди години човечеството е знаело само за планетите от нашата система. Много хора са мислели и са си представяли, че има други, но това не е било научно доказателство. Само в рамките на последните 20 години имаме възможността да докажем това. То е предпоставка за съществуването на живот, разбира се. Оттам нататък те трябва да се намерят, следващата стъпка е да се направи тяхната характеризация - колко са големи, колко са тежки, имат ли атмосфера и каква е. Тези две стъпки са нещата, които в момента имат огромно развитие в астрономията. Науката ни показва, че общо взето всяка звезда има планета около себе си. Вече се правят наблюдения не само на техния размер и маси, което дава информация дали планетата е газов гигант като Юпитер или е скалиста като Земята. Следващата стъпка, която е най-трудна сега и е на ръба на познанието, е да се характеризира тяхната атмосфера.

Преди няколко месеца НАСА обяви, че на Марс има вода, и активно се заговори за изпращането на човешка мисия до Червената планета. Смятате ли, че може да бъде изпратена мисия до някоя от екзопланетите, които откривате?

Това е идеята, която е дългосрочна. Не е невъзможна и е доста актуална. Това е нещото, което, предполагам, движи голяма част от научните изследвания. За самото стигане дотам не мога да кажа, защото не съм инженер за съжаление и не знам какви са възможностите да се построи апарат. Но аз много се вълнувам от този въпрос и чета всичко, което мога, по него. Има страшно много различни предложения от различни екипи. По последните публикации, които са се появили по темата, съдя, че е възможно да има мисия до планета извън Слънчевата система. Рано е да се говори за човешка мисия някъде, но автоматични проби и автоматични апарати са напълно възможни постижения дори в нашия живот.

Специализирате екзопланети. Какво е чувството да откриеш планета с две слънца, каквото е последното ви постижение?

Вълнението и любопитството са това, което ме движи да се заема с тези неща. Процесът започва от данните от „Кеплер“ и самата им обработка и потвърждението отнемат много физика и математика. Има и допълнителни данни, които са задължителни, за да се потвърди откритието. За тях се използват други инструменти. На Земята ние използваме телескопи, които трябва да допълнят характеризацията на системите. Те, както и данните от „Кеплер“, са публично достояние.

Това не е първата планета, която откривате. Преди няколко години обявихте намирането на планета, която се клатушка, докато се завърта около оста си. Бихте ли могли да направите такова откритие от България?

За да се стигне до това откритие, трябва много неща да се случат. Аз съм завършил бакалавърската си степен в България. Реших да замина в САЩ, за да направя магистратура и докторантура. В защита на колегите ми в България трябва да кажа, че правят наука, правят открития и ги публикуват в международни издания, за да ги покажат на целия свят. Не знам какви са възможностите за нововъведения, не знам какви са контактите им с международните обсерватории. Но ако си създал подходящите контакти, може би наистина е възможно да се постигнат открития. Казвам контакти, защото в момента науката е много международна, работи се в големи екипи и се използват различни инструменти.

Когато започнахте да учите в Софийския университет, представяли ли сте си, че ще бъдете част от екип на НАСА, който открива екзопланети?

Не. В България бакалавърската ми степен беше по космология, което е различен клон на астрономията. Но винаги съм чел фантастика, винаги ми е бил интерес животът извън Слънчевата система. Не съм предполагал, че ще стигна до тук, но съм и учуден.

Върху какво продължавате работа сега - ще се фокусирате върху откриването на още планети, или ще се опитате да характеризирате последната?

Подготвяме се за нова мисия, която се очаква да се изстреля следващата година. Нейната задача отново е да се намерят планети около най-близките до нас звезди, което вече има сериозно отношение към въпроса с пътуването до тях. Новата мисия отново ще бъде космическа, тоест ще изпратим апарат в Космоса. Ще търсим най-близките планети, за да може колкото е по-близка, толкова по-лесно да се характеризира. Мисията ще наблюдава около 20 милиона звезди. Планът е да стартираме през 2017 г., като мисията ще тръгва от частната космическа агенция SpaceX на Елон Мъск. Около 2-3 месеца след изстрелването, когато ще са минали инженерните тестове на апарата, ще се пуснат данните. Апаратът ще се движи между Земята и Луната, ще бъде като сателит, но малко по-отдалечен. Той ще мери блясъка на 20 милиона звезди на всеки 30 минути.в.ТРУД

Още новини от Бургас

Училищата се стягат за прием на първокласници

В срок до 28.02. педагогическите съвети на училищата трябва да определят реда за приемане на ученици в I клас, в това число график на дейностите,… Прочети още »
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на
 • Мария Матева: Замислям да се върна на килима Мария Матева: Замислям да се върна на килима

Не пропускайте