Д-р Кунчев: Страната ни е подготвена да се справи със Зика

Д-р Кунчев: Страната ни е подготвена да се справи със Зика

Вторник, 12 Юли 2016 15:03
Д-р Ангел Кунчев е роден на 19 октомври 1959 г. Завършил е Медицинския институт в Пловдив през 1985 г. След дипломирането си e назначен в отдел „Противоепидемичен контрол” в ХЕИ – Хасково. Повече от 20 години работи в областта на надзора на заразните болести. Д-р Кунчев е главен държавен здравен инспектор.


Д-р Кунчев, каква е опасността от разпространението на вируса Зика в България? Преди дни стана ясно, че комарите, преносители на заразата, са открити в района на Бургас.

Има от какво да се притесняваме. След като някъде е възникнало нещо и то представлява проблем за обществено здраве, при съвременните условия и много бързите контакти и пренос на хора, то може да бъде пренесено на друго място. Специално при т.нар векторни заболявания, при които някакво животинче или насекомо, е преносител, независимо дали е гризач, кърлеж или комар, нещата не са толкова лесни, защото, освен вируса, трябва да е налице и преносител, който да е достатъчно широко разпространен.

За тигровия комар, това не е новина. Преди няколко години при различни взимания на проби, установихме, че го има по нашите територии, макар и не масово. Преобладаващи в България са други видове като анофелис и кулекс. Видът аедес египти, който е основен преносител на този тип заболявания, както и тигровият комар, са най-представени в тропическите страни. Фактът, че и при нас ги има не е изненада, защото данни има и за други страни на Балканите, както и в Европа – Италия, Португалия, Испания, Малта и други. Очевидно е, че промяната на климата започва да има много голямо влияние и върху това, с което се срещаме като заразни болести. Заболявания, за които изобщо не се смяташе, че са характерни за Европа, започнаха да се появяват, като западнонилски енцефалит, треска Чикунгуня и ред други, които бяха по-характерни за южните страни. Така че, има място за притеснение, но не смятам, че има някаква непосредствена заплаха в рамките на седмици, месеци или пък за възникване на епидемични взривове. Много сме далеч от това.

Центърът на епидемията от Зика продължава да е в Бразилия, макар че почти цяла Южна Америка е засегната. Ако говорим за случаи, достатъчно голям брой хора, посетили тези страни, влязоха и в Европа, но в случая това не е толкова страшно, защото това не е заболяване, което се предава като грип – по въздушно капков път, лесно, ефективно и бързо. Когато липсва и комарът, шансът заболяването да стане автохтонно , местно, е много малък.

Точно поради тази причина, взимаме мерки в две посоки. Едната е, ако можем да намалим популацията на тези комари, да предпазим от много ухапвания, което само по себе си, е много трудно, защото те са навсякъде, крият се на много места. Дъждовната пролет направи така, че се образуваха много заблатени места, а високите температури са много благоприятни за комарите.

От друга страна, покрай нодуларния дерматит, който се разпространява сред животните и в момента сме в епидемичен взрив, колегите ветеринари организираха обработка на доста големи площи в Тракийската низина, Южна България и поречието на Дунав. Очаква се това да има много голям ефект и върху нашата патология, тъй като препаратът, който се използва, засяга не само комари, но кърлежи и други насекоми.

На сайта на Министерството на здравеопазването сме публикували и указания, за хората, които ще пътуват до някоя от засегнатите от вируса Зика държави, за да знаят какво да правят. Сред тях са използването на репеленти, носенето на дълги ръкави, използването на защитни мрежи на прозорците. Трябва да се избягва излизането на открити пространства в часовете, в които комарите са най-активни, а именно между привечер, между 18:00 и 20:00 часа. Истината обаче е, че тези мерки са слабоефективни, защото ако има много комари и целите да сте се намазали с репеленти, вероятно ще бъдете ухапани. Все пак, нашите връзки с тези страни не са много интензивни, но това ще се промени през август заради Олимпиадата в Бразилия.

Другото важно нещо е, да имаме възможност за диагностика в страната, ако се появят такива случаи, да ги хванем навреме.

Във връзка с това, подготвени ли са българските специалисти и имат ли болниците и лабораториите у нас капацитет да се справят в такива случаи?

Смятам, че до голяма степен сме подготвени. В крайна сметка, никой не може да е на 100% подготвен за каквото и да е било, защото някои от последните епидемии от различни заболявания като ебола например показаха, че дори при съвременните възможности и условия, едно заразно заболяване може да стане голям проблем и то не национален или регионален, а световен.

В България сме подготвени поне сравнимо с европейските страни. Възможна е диагностика по най-чувствителния метод - полимеразна верижна реакция в Центъра по заразни и паразитни болести. Искаме и да подсилим надзора върху комарите, за да видим какви видове има и къде са разпространени.

При Зика има две особености, които са много характерни. При 75 – 85% от хората, вирусът ще протече без клинична картина, а при останалите, ще протече като един много лек грип, с температура и отпадналост и повечето хора няма да потърсят лекарска помощ.

Кои хора са най-застрашени от Зика? Знаем, че при бременните опасността е особено голяма.

Да, при тях е много опасно, поради риска от развитие на микроцефалия при бебетата. Но не значи, че ако бременна се зарази със Зика, 100% плодът ще развие микроцефалия.

Още нещо, което притесни обществеността – опасният ентеровирус от Испания. Каква е клиничната картина и какъв е рискът от разпространението му в България?

Лятото е сезонът на най-широкото разпространение на ентеровируси, само че те са много голяма група с много видове и щамове. Един от тях е този ентеоровирус - А-71. Той предизвиква една от най-тежките клинични картини, с най-тежки усложнения като енцефалити и менингити, както и най-висока смъртност. Интересно е, че щамът, който е разпространен в Европа, не е този, който предизвика епидемичен взрив в Барселона, а е азиатски и е доста по-агресивен. Факт е, че от 100 заразени деца, 25 се лекуваха в интензивни отделения, което е показателно. За щастие, няма смъртни случаи.

Нови случаи на заразени вече няма, което е добре, но няма гаранция, че вирусът няма да се появи отново. Една от най-отличителните характеристики на ентеровирусите е, че се появяват, когато температурите са най-високи. Така че, вероятно предстои развитие в месеците юли и август.

Тази година у нас се наблюдава около 30% ръст в случаите на лаймска болест и марсилска треска. На какво се дължи този скок?

Това беше очаквано, защото климатичните условия бяха много подходящи. Едно от условията, за да има много кърлежи е да има много храстовидна растителност и високи треви и другото е да има много животни. У нас се наблюдават и двете. Като под животни трябва да се разбира не само диви, но и селскостопански и в чисто градски условия – домашни и безстопанствени кучета. Ежедневно получаваме сигнали от хора, които не са излизали от София, разхождали са кучето си в парка и все пак намират кърлежи по себе си. А за хората, които ходят по планините или на риболов, рискът е още по-голям. Това, което споменахме за репелентите и облеклото, важи и в тези случаи. Пак подчертавам обаче, че ефективността им не е много голяма и след втория, третия час, ефектът спада.

Най-важното е, когато се приберем вкъщи да се огледаме добре. При впиването, кърлежите отделят обезболяващи вещества и може да не усетим, че са там. Най-рисково е да остане дълго време, да се впие дълбоко в кожата и в желанието си да го махнем да го скъсаме, защото тогава създаваме допълнителни условия вирусът да попадне в кръвта.

Тоест, да не се опитваме да махаме кърлежа сами?

Не, няма лошо да го махнем сами. Ако е прясно забит, можем да го отстраним със защитена ръка и с леки поклащащи движения. Ако е дълбоко забит, тогава трябва да се търси медицинска помощ.

Лято е, всички търсим спасение по плажовете и край морето, взимаме и децата си. За какво обаче да внимаваме?

Като изключим специфичните заболявания, пренасяни чрез кърлежи и комари, другото което трябва да имаме предвид са вирусите, предавани по фекално-орален път. Заразеният ги отделя чрез изпражненията си и при лоша хигиена, те попадат във водата, храната и след това ги поглъщаме. Тук вече идват мерките за лична и обществена хигиена, които трябва да бъдат спазвани. Що се отнася до личната хигиена, особено когато сме навън, е добре да използваме мокри кърпички, гелове за дезинфекция и други подобни, които са на алкохолна или друга химична основа, туй като много бързо убиват вирусите.

Какво можем да правим като превенция?

Всичко това, което казахме за хигиенните мерки е вид превенция. Другото е, да се реагира веднага при появата на симптоми, защото забавянето води до утежняване на състоянието, особено при децата. Ако болният бъде изолиран навреме, това ограничава възможността от разпространение, което е много важно.

puls.bg


Още новини от Страната

Корупцията и организираната престъпност проблемни, според доклада на ЕК

България трябва да следва стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията, да ги приведе в действие и да покаже ясни резултати в борбата… Прочети още »
 • Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европейски съюз Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европе
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на

Не пропускайте