Илия Темелков: Покемон манията владее от тийнейджъри до 50-годишни

Илия Темелков: Покемон манията владее от тийнейджъри до 50-годишни

Понеделник, 01 Август 2016 15:04
Интервю с Илия Темелков, отговорен редактор на сп. "HiComm"

Господин Темелков, как стана така, че виртуалната игра " Pokemon GO", се превърна в мания?

Манията по Покемон е факт от доста време. Това е франчайз, който съществува от 20 г. и расте постоянно. Започва с игри за конзолите на "Нинтендо", след това има анимации, филми, комикси, играчки и всякакви продукти, които са брандирани с покемони. Хората, родени през 80-те и началото на 90-те години, реално са отраснали с покемони, с идеята за това приключение - да вървиш и да търсиш тези същества, да станеш Покемон мастер. В момента в ерата на мобилните телефони това е второто мобилно приложение на "Нинтендо" и първата игра, която се очакваше от много време от феновете на възраст от 15 до 50-годишни.

Кое прави играта интересна за толкова различни поколения ?

Самата игра работи чрез връзка с истинския свят, т.е. за да имаш някакъв напредък, трябва да излезеш от дома си и да имаш интеракции с разни обекти, които може да не си забелязвал никога преди. Като места, от които да събираш разни предмети, които да ти помагат в играта. В София има някакви елементи от сгради, графити, паметни плочи, неща, които хората в ежедневието си може да не забелязват. Така, играейки, опознаваш района, в който живееш. От друга страна, съществува социалната интеракция, което за много хора звучи наистина странно - как така с игра, в която си със забит в телефона нос, може и да общуваш. Истината е, че т.нар. покестопс, от които се събират предмети и могат да привличат покемони, са места, на които се събират много хора. В София пред НДК вчера имаше поне 50-60 човека, които играеха.

Аз лично се запознах с няколко човека, с които имаме този общ интерес. Вчера в социалната мрежа "Редит" прочетох пост на човек в Канада, който никога не е играл покемон, но децата му от малки са фенове на поредицата. Разказва, че доскоро след вечерята вкъщи жена му си гледа телевизия, синът му си играе на компютъра, а дъщеря му чати в смартфона с приятелки. Откакто излязла играта обаче, цялото семейство имат общо занимание и всяка вечер излизат заедно да ловят покемони. Има много хора с наднормено тегло, които ходят само до магазина. Сега благодарение на тази игра излизат и навъртат километри всеки ден, което им помага за здравето.

Води ли играта до пристрастяване?

Всяко нещо би могло да доведе до зависимост. Играта излезе преди две седмици и всички все още сме много развълнувани и като всяко ново нещо е нормално да му отделяш повече време. Предполагам, че ще се появят хора, които няма да могат да се отлепят от телефоните си заради тази игра, но това реално с всички се случва. Човек трябва да може да постави границата между забавлението и животът.

Играта обаче понякога става опасна за околните. Появиха се новини, особено в Щатите, за хора, предизвикали катастрофи или блъснати от автомобили, защото са улисани в играта?

Да, имаше такива случаи. Важно е да се отбележи, че това е игра и трябва да й се отделя внимание само в ситуации, в които няма риск. Но това се отнася за почти всички занимания. И скейтбордистите трябва да внимават къде карат и какво правят. Всъщност когато се включи играта, на екрана за зареждане има надпис, призоваващ да внимаваме по всяко време и да обръщаме внимание на заобикалящата ни среда.

Колко време живот давате на играта - все пак известно е, че всяко чудо е за три дни?

Ако не претърпи развитие, животът й ще е кратък, тъй като в момента това, което предлага като възможности, е относително малко. Геймплеят е със сравнително малко елементи. Разработчиците казват, че в близките месеци ще вкарат възможност за обменяне на покемони между играчите, така че да съществува интеракция и в самата игра. Говори се също за евентуални битки между играчите, както в оригиналните покемон игри. Така че, ако успеят да вкарат достатъчно скоро и добре тези елементи, животът й ще бъде много дълъг. Шумната мания, на която сме свидетели, след около месец вероятно ще утихне, но в момента вече има неколкостотин милиона играчи, което е признак, че има живот в тази игра. Очевидно и бизнесът вярва в успеха й, защото акциите на "Нинтендо" в Япония постигат исторически рекорди с ръста си.

Мисля че много важен момент е и историята на Нинтендо. Все пак компанията е създала "Супер Марио", "Покемон", "Легендата на Зелда", с които стотици милиони хора по света сме отраснали.

Все пак създателите на играта съхраняват данните ни. Възможно ли е да бъдат използвани за нечисти цели?

Днес даваме данните си абсолютно свободно на много места. В случая ги даваме на The Pokemon Company и Niantic и въпросът е дали имаме доверие в тях. Аз лично имам, тъй като Niantic е компания, свързана с "Гугъл", а така или иначе "Гугъл" вероятно ми знае и майчиното мляко. Също така гейминг общностите в целия свят са технически образовани и вдигат шум, ако има опасности и злоупотреби. Не мисля, че тук има специални причини за притеснение.standartnews.com, Антония Кюмюрджиева

Още новини от Бургас

Далакмана остава в ареста

Потвърдиха определената мярка за неотклонение „задържа под стража“ спрямо Николай Далакманов от гр. Бургас. Той е обвинен за това, че на 24.12.2016г. в гр. Бургас… Прочети още »
 • Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европейски съюз Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европе
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на

Не пропускайте