Тодор Макров: Там, където се работи, трябва да се помага

Тодор Макров: Там, където се работи, трябва да се помага

Четвъртък, 04 Август 2016 13:36
Тодор Макров е треньор на отбора на глухите към Спортния клуб на глухите и ветераните в Бургас. Завършил е спортната академия и през 2002 година с олимпийския шампион по бокс създават отбора.


Г-н Макров, не са много хората, които знаят за съществуването на клуба, чийто треньор сте. Бихте ли разказали как се стигна до идеята за създаването му?

Създадохме го през 2002 година. С приятеля ми Георги Костадинов, олимпийският шампион по бокс, решихме да направим нещо добро за децата, които стоят встрани от другите поради уврежданията в слуха. Тогава те бяха ученици в "Пейо Яворов". Срещнахме с г-жа Иванова - директор на училището. Първият й въпрос беше: "Какви пари ще искате?".

А беше ли така?

Не, дори ни стана неудобно, защото тръгнахме с идеята да направим нещо - работим без хонорари и заплати. Общината ни помогна при старта със средства. Тогава Костадинов отговаряше за спорта в общината.

От училището водиха децата, около 16, в залата в Дома на нефтохимика. Всичко тръгна от трите маси на втория етаж. Така създадохме добър отбор от момчета и момичета.

Кои бяха първите изяви?

Участвахме на състезания за глухи деца в Стара Загора. Стартирахме силно - още от първия път и двата отбора - на момчетата и момичетата, станаха победители. Това показа, че сме на правилен път. Имахме подкрепата на училището и общината.

Какво се случи с течение на времето?

Подготвяхме децата за участие в олимпиади. Тогава се намесиха и от федерацията. Дадоха ги на други треньори и започна спад. При мен остана само Иван Недев, който сега стана трети на Световното в Турция.

За него мога да кажа, че възприемаше най-бавно от останалите. Но още на първото състезание през 2006/07 год., отново в Ст. Загора, той победи всички. Оттогава работя само с деца, чиито родители предпочитаха да тренират при мен.

Какви успехи постигнахте?

Едно от тези деца е Ани Захариева. Тя беше отгледана от прабаба си. Жената беше толкова настойчива, че не я спираха дъжд и кал за всекидневните тренировки. С нея постигнахме най-голямата награда - олимпийското злато от Спешъл Олимпикс в Атина през 2011 година.

Какво се случи след това ,вече не чуваме за Ани?

При завръщането ни посрещнаха с голям фурор, даваха се големи обещания. Накрая останаха само обещанията. Това не ме отказа да работя.

Участвахме с мъжкия и женски отбори на европейското в Унгария, където при жените станахме четвърти, а при мъжете - пети.

После много от състезателите се отказаха - жените станаха майки, момчетата започнаха работа. Отборът се пръсна.

Кои продължават все още?

Най-запалените - Халит Хасан, Иван Недев, Петър Колев. Петър беше най-малък, ученик. Именно те създадоха и националния отбор на България, с който миналия месец станахме трети на Световното в Турция.

Освен успехите какви загуби имахте през годините? На какво ви научиха те?

Участвахме на олимпиада в София. Един от състезателите влезе в игралното поле със слуховия апарат, което е абсолютно забранено. Веднага отборът беше изхвърлен от надпреварата. После през 2012 год. ни отказаха финансиране от федерацията и спортното министерство за участие в световно в Япония, защото беше много скъпо. Може би бяха прави, защото нямахме и необходимата подготовка.

Като заговорихте за средства, как решавате въпросите с финансирането?

Този спорт е скъп. Едно топче струва около 2.5 лв., а те се чупят след всяка тренировка. Ако не се чупят, производителите няма да имат работа. С парите се справяме трудно. Дори за това световно в Турция ни отказаха помощ и от Федерацията на глухите, и от спортното министерство.

Решихме с момчетата, че ще участваме. Работихме упорито, без спортни лагери. С парите по сметката, отпуснати регулярно от общината - 1 600 лв., платихме нощувките от 590 евро и още 160 долара за такси за участие към Световната федерация. Пътните, храната и др. разходи по пребиваването бяха от нас.

Как откликват фирмите за спонсорство?

Никола Попов е един от най-изявените тенисисти в града. Той никога не е изоставял тениса.  Активно ни помага, купува ни топчета, взе ни и робот за изхвърляне на топките. Има и друг негов приятел, който също ни помага, но не бих искал да споменавам името му.

Не са малко фирмите, които съм обиколил. Не искам да казвам и как съм бил посрещан. Особено един беше толкова груб, че не си заслужава да се говори.

Какво трябва да се направи по отношение на финансирането, за да не се изпада в подобни конфузни ситуации?

Държавата централно трябва да реши този въпрос, давайки облекчения за спонсорство. Още повече, че спортът възпитава. За нашия спорт мога да кажа, че е №1 сред интелигентните спортове. Това наскоро излезе в една класация. Далеч след нас е тенисът на корт. При нас се играе на разстояние от 2.74 см, като ударите достигат 180 км/ч. Със същата скорост летят топките в тениса на корт, но там говорим за разстояние от 18 м. Трябва да си много съобразителен и пресметлив, не само бърз, за да усетиш посоката на топчето, да отвърнеш и да спечелиш.

Кое е по-различното в методологията на обучение по време на тренировките?

Завършил съм спортната академия именно с тази цел, но и много други ми помагат. При нас интеграцията става със слушане и бавно говорене. Стараем се да избягваме жестомимичния език. Важно е децата да изговарят думите. Иван Недев е най-добрият
пример в това отношение. Когато започна при нас педагозите дори ни предупредиха, че работата с него ще е трудна, почти невъзможна. Но сега вече говори, а това го социализира с останалите.

На какво най-много държите в спорта?

Децата да излизат възпитани. Почти всички от тях завършиха висше образование. Ани учеше в Англия, но се завърна и сега завършва в София. Борис Мавродиев учи в втора година в Испания и е пълен отличник.

Разбирам, че сте срещал много трудности. Очаквате ли подкрепа от местната власт?

Трябва да има такава. Там, където се работи, трябва да се помага. Ако не работихме, щях да се срамувам да искам нещо повече. Разбирам затрудненията и на общината, но е крайно недостатъчно финансиране от три хиляди лв. Дадох ви примера с топчетата. А годишно изразходваме хиляди. Купуваме и други материали, имаме участия в състезания.

От какво се нуждаете спешно на този етап?

Когато влязохме в залата имаше три стари маси. Като се готвихме за европейско за Полша получихме пари от общината и Федерацията на глухите, към 6 хил. лв. Част от тях изразходвахме за лагера, а с друга закупих три маси и ги подмених, както и оградки да не бяха топчето. Една маса струваше към 1 200 лв. По проект на спортното министерство купихме още една маса. Подпомогна ни и спонсор за пета маса.

Нуждаем се непременно от още една маса, защото всяка година провеждаме Международен турнир не само за глухи за
момчета. Дори сега, на 12.08., предстои поредното му тридневно издание. В него има участници от Турция, Гърция, Румъния и др. близки до нас страни. Хубавите маси са около 1 300 лв. и над тази цена. Надявам се да получим помощ, за да се проведе
турнирът нормално.

Още новини от Бургас

На 1000 мъже в Бургас се падат 1092 жени

Наред с имениците, банкерите и търговците на Никулден своя празник отбелязва и Бургас, напомнят от Националния статистически институт. Според данните за града към края на… Прочети още »
 • Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европейски съюз Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европе
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на

Не пропускайте