Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система

Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система

Сряда, 14 Септември 2016 13:38
Интервю със зам.-кмета Руска Бояджиева, ръководител и на проекта за Интегриран градски транспорт.

Г-жо Бояджиева, на какъв етап стигна транспортната схема? Можем ли да очакваме тя да тръгне за шести декември /празник на Бургас/?

Да, силно се надяваме това дори да стане преди шести декември. Малко трудно е да се ангажираме с конкретни дати. Теоретично имаме готовност на 100% да стартираме новата транспортна схема. Въпросът е в това, че трябва да напредне въвеждането на електронната билетна система, т.е. максимално голям брой хора да са снабдени с електронни карти, защото тогава има смисъл да въвеждаме новата транспортна схема.

Към вчерашна дата са разпространени 4 800 заредени карти. Нашето очакване е, че през втората половина на месец септември ще бъде по-масово желанието на пътниците да си получат картите и да ги заредят, предвид началото на учебната година. Ако достигнем минимум раздадени електронни карти до края на октомври, тогава ще се вземе решение за въвеждане на транспортната схема.

Предвид това, че абонаментните карти са около 20 хиляди, сме още далеч от някакъв минимум.

Какви са отзивите от качването само от първа врата?

Различни са. Следя и мненията в социалната мрежа, отзивите са различни. Една част подкрепят, една голяма част от хората протестират. Две са основните причини, поради които правим тази промяна в организацията на качване на пътниците. Трябва да си даваме сметка, че в момента, в който въведохме електронната билетна система, отговорността на всеки дени от пътниците стана доста по-голяма. Ако до този момент отговорността за таксуването беше изцяло в ръцете на оператора, от този момент ататък всички като пътници имаме отговорност да се самотаксуваме. Ясно е, че това е най-трудната част. Това, да успеем да осъществим подходящ механизъм за контрол върху самотаксуването, да сме сигурни, че всеки един от пътуващите с градски транспорт на влизане в автобуса валидира картата си, за да плати честно и почтено пътуването си, е най-сложно и най-рисково в момента. Работим в няколко посоки - и с послания към клиента, че това е негова отговорност, както и с въвеждане на тази мярка - качване през първа врата. Това позволява на шофьора и проверителите в автобуса в голяма степен да следят пътникопотока на борда на автобуса. Никой от нас не иска градският транспорт да работи на загуба. Задачата на електронната билетна система е да установи честен начин на таксуване според това, което пропътуват като разстояние.

Аз разбирам, че качването от първа врата би довело до забавяне. Бургас не е град, в който имаме огромен пътникопоток, който би предизвикал такъв драстичен проблем. Няколко са пиковите часове в деня. Статистически погледнато, в града се превозват ежедневно 83 хиляди души. Следим този поток вече шеста година и той няма тенденцията да се увеличава драстично.

Всички трябва да си даваме сметка, че това е едно от нещата, което сложи пръст в стереотипите, т. е. промени начина и ежедневното поведение на хората. И никой от нас не си е представял, че това ще стане по най-безболезнения и най-лесния начин.

При започване на учебната година вероятно проблемът с качването от първа врата ще се изостри. Обмисляте ли качване и от втора врата, от която сега е разрешено да се качват само майки с колички и трудноподвижни хора?

Наблюдаваме ситуацията. Ако видим, че има голям проблем, сме готови да реорганизираме начина на качване. Докато не приложим мерките, няма как да разберем дали действително проектът ще работи в конкретната среда.

Същото беше и реорганизацията на движението. Променяхме го и ще продължаваме да го правим, защото ден с ден не си приличат, както и сезон със сезон.

Можем да мислим за това, хората, които са с багаж и практически също са трудноподвижни, да се качват от втора врата и да минават по рампата.

Валидатори има на всички врати.

Целта на поставянето на валидатори на всяка врата е свързано с т.нар. чек аут, който не сме въвели. Сега се опитваме да възпитаме у хората  това да се валидират на влизане. В един момент ще се въведе практиката да се валидира и на слизане. Казвали сме няколко пъти, че въвеждаме тарифната система постепенно. След налагане на новата транспортна система ще въведем зонирането, при което ще има различна тарифна система за града и общината. Тогава всеки ще пътува според разстоянието. Това е целта на валидаторите по останалите врати.

Казахте, че целта е "Бургасбус" е да не работи на загуба, след като се мине на варианта валидиране, имате ли заложен процент загуба?

Много е трудно да се прогнозира какъв ще бъде процентът загуба. Искам да уточня две неща. Когато говорим за финансовия аспект на обществения транспорт, трябва да кажем, че както "Бургасбус", така и общината имат отговорност към това.

Операторът е този, който събира таксите и тарифите от билетната система, но на практика общината е тази, която субсидира с определен процент пътуването за пътниците от специалните групи. Освен това от 2014 год. Община Бургас и "Бургасбус" имат договор за обществена услуга, нещо, което малко се разбира. Именно той постави много ясни и прозрачни отношения. По него "Бургасбус" трябва да изпълнява конкретни задачи всяка година. Ако няма приходи, това рефлектира по бюджета на общината. Гражданите трябва да го знаят, защото за всеки нередовен пътник всички ние ще компенсираме и ще плащаме за тази лъжа.

Използвани са и въпроси на други медии.

Още новини от Страната

Прокуратурата внесе в съда делото срещу Жана Бергендорф

Софийската районна прокуратура внесе в Софийския районен съд материалите по бързото производство срещу певицата Жана Бергендорф, ведно с постановление с предложение за освобождаване  от наказателна… Прочети още »
 • Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европейски съюз Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европе
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на

Не пропускайте