Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата

Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата

Сряда, 05 Октомври 2016 15:07
Г-жо Ананиева, проверихте ли сигнала за храненето в ОУ "Васил Априлов"? /ВИЖ ТУК: http://www.burgasnews.com/novini-burgas/105511-maika-pita-koi-kontrolira-hraneneto-v-uchilishte

Проведохме разговор с училищното настоятелство, на който присъства е жената, подала сигнала /бел. ред. Петя Димитрова/. Оказа се, че сигналът се отнася за миналата година. Проверката ни установи, че няма проблем. В началото на учебната година е имало проблеми с организацията. Затова се е случило някои обеди храната да е студена. Когато учениците закъснеят за стола с 15 минути, колкото и да е топла супата, тя няма как да не изстине. Организацията е променена, така че да не възникват подобни проблеми.

Проблеми в това отношение винаги е имало и ще има. Като Община ще обсъждаме темата редовно с родители, колегите, с фирмите за столово хранене.

По-голямата работа предстои оттук нататък. Лесно се ремонтира един стол. Това става за два месеца максимум. По-големият проект на здравословното хранене е да научим децата и техните родители кое е здравословно хранене, защото погрешният модел на хранене идва от вкъщи.

Освен непрекъснатите проверки, ние ще развием и образователни дейности, насочени към здравословно хранене на децата. Това ще е под формата на състезателни игри и други, достъпни форми за децата. Ще работим целенасочено и с родителите, за да може те да подкрепят здравословния модел на хранене.

Имате ли сигнали, че на места храната е по-скъпа?

Това е политика на фирмите. Те определят стойността на обедното хранене. В общи линии навсякъде купонът за обяд се движи около три лева, с разлика от 10 стотинки. Максималните стойности са 3.10 лв.

За пакетираните закуски в училищните павилиони ще проведем среща с фирмите, за да уточним максимални надценки, които могат да слагат върху доставните цени на тези продукти. Особеното за павилионите в училищата е, че те обслужват дадено училище и затова има такива надценки. Те не бива да са големи, за да са достъпни за учениците. След приключване на всички срещи, ще имаме отделен разговор за павилионите. Целта ни е разговорите да са многостранни, с участие на фирми, община, родители, ръководства на училища, а не да вървим с пръчката и да се караме, за да има смисъл от всичко това.

До къде стигна обжалването на столовото хранене за шест от училищата?

Движение няма. Първото дело е насрочена за ноември. Вероятно ще има и срокове за обжалване. До тогава натоварихме ОП "Туризъм" да осъществява храненето. Въпреки че поеха от раз шест стола, колегите се справят. Моментът е напрегнат от това, че все още се обслужва и острова.

Лошото е, че в тези столове няма ремонт и не изглеждат добре. Повечето ученически столове изглеждат като най-съвременни заведения за хранене. Дори чух едно дете да казва: "Тате, тате, ела да видиш нашия стол, по-хубав е отколкото в мола". Това е хубавото. Провокирахме интереса на децата да слязат в столовете, на едно приятно място.

Как ще коментирате, че в лавките на учебните заведения се продават нездравословни храни - чипс, снакс, зрънчо?

Аз не смятам, че това е така. Редовно се правят проверки. С тази цел сме оповестили Наредбана на Министерството на здравеопазването за здравословното хранене. Тя е качена на видно място по места, за да се чете. Ние, РЗИ и БАБХ внимателно следим точно това - да не се предлагат в павилионите храни, които са забранени. За целта хората трябва да познават наредбата.

Имате ли сигнал за детска градина "Пламъче" до ОУ "П. Яворов", че на родителска среща са събирани пари за купуването на климатик?

Директорката категорично отрече това. Не знам кой и как пуска сигнали, но таво не се потвърди. Ние проверяваме всякакви сигнали. Най-лесно се правят манипулации по отношение на тези неща. И аз държа категорично, че когато моите колеги са били в грешка - ние сме били безпощадни, включително и сме ги наказвали - директори и учители. В този случай това не е вярно и няма да позволим да се хвърля петно върху директора и върху гилдията.

Използвани са въпроси и на други медии

Още новини от Бургас

IT компания готова да открие 500 работни места в Бургас

"Съдърланд Глобал Сървисиз - България" откри свой офис в Бургас през август 2014 г. и с днешна дата осигурява заетост на 110 бургазлии. Висши мениджъри… Прочети още »
 • Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европейски съюз Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европе
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на

Не пропускайте