Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване

Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване

Четвъртък, 03 Ноември 2016 15:54
Интервю с д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор


Д-р Кунчев, интензивна ли ще е грипната вълна този сезон, да очакваме ли страшна епидемия?

Не може да се прогнозира. Докато за щамовете има известна предвидимост, оправдават се в над 95%, за интензитета и начина на протичане, не е възможно да се каже каквото и да било. Някои се плашат от класическият щам H3N2 “Хонконг”. Грипът е заболяване, което всякога успява да ни изненада. Вирусът е бързо изменчив, има потенциал винаги да се случи нещо неочаквано, по-различно от прогнозите. Засега нямаме основание да смятаме, че се очаква нещо извънредно. Най-вероятно ще бъде една средноинтензивна епидемия. Съвсем нормално е в края на октомври – началото на ноември да се появят първите случаи, и действително вече имаме два положителни резултата.

Ако има интензивна грипна вълна, болниците имат капацитет и той не е никак малък. Епидемиите се появяват обикновено в края на януари – началото на февруари. Преживяваме ги всяка зима, лекарите ни са подготвени. Обикновено не повече от 7-8 на сто от болните се нуждаят от болнично лечение.

Възможно ли е един щам, включен в сезонната ваксина, да се промени и на практика имунизацията да стане безполезна?

Малко вероятно е. За да се случи това, се изисква повече време. В рамките на един сезон се е случвало много рядко щам да се промени толкова бързо, че да не го хваща ваксината. Ако това стане, ще е по-скоро в края на зимата или на новия сезон. Освен това в 90% от случаите новите щамове възникват в Югоизточна Азия.

Защо точно в Югоизточна Азия?

Защото там контактите между животни и хора, особено гостоприемниците на грипния вирус, каквито са птиците и прасетата, са много тесни. От възникването до разпространението и достигането до Европа и Северното полукълбо минава време.

Гълъбите, които се множат безконтролно у нас, могат ли да пренесат заразата?

Не, гълъбите крият други рискове. Пренасят го прелетните птици, те са способни да я пренесат на големи разстояния. Грипните вируси са резултантни, комбинирани вируси, които съдържат в себе си гени и от птици и прасета, така и от хора. Когато това се случи, се получават и най-големите изненади – предизвикват тежко заболяване, но са устойчиви и лесно се предават. Така беше при пандемичния (свинския грип).

Проблемът на нас, българите, е, че не щем да се ваксинираме. Имунизираните срещу грип са между 2 и 3 процента от години. Впрочем, в останалите страни от Европейския съюз противогрипните ваксини са безплатни за хората над 65 години, а в Дания и над 55. Цената им, 10 лв. за брой, у нас не е причина за ниския обхват, не е проблем дори за хората със скромни доходи. Просто хората вярват повече на мненията в някои форуми, отколкото на лекарите си.

Впрочем, на това ли се дължи и фактът, че на 5% от децата у нас не са сложени и ваксините от задължителния имунизационен календар, сред които и срещу опасните коклюш и полиомиелит?

Поради различни причини има закъснения на имунизациите, както и липса на имунизации въобще. Понякога се налага отлагане заради някакво заболяване или неразположение на детето. Има обаче и такива, които са заминали в чужбина с родителите, които работят като берачи на ягоди, дървосекачи и други подобни професии. Има и малък процент, чиито родители отказват ваксините заради убеждения, че те са вредни. Обхватът на задължителните имунизации е около 95-96 на сто, приблизително колкото е и в другите държави. Погрешно е схващането, че големият „джоб” необхванати от ваксините са деца от ромския етнос. Родителите им не се страхуват от имунизациите. Пропуските там са по-скоро от несериозно отношение. Общопрактикуващите лекари обикновено успяват да ваксинират тези дечица, когато идват по някакъв друг повод за преглед или да им бъдат издадени бележки за детска градина и училище.

Проблемът са хората, които отказват имунизации от страх, формиран от интернет, където има цели организирани групи срещу ваксините. Те плашат родителите с какво ли не, включително и със странични реакции, каквито няма. В 90% тази информация не е вярна, но оказва въздействие върху хората.

Организираните групи играят срещу фармацевтичните фирми или защо?

Не, тук въпросът опира до общо лошо отношение към ваксините. Хората от тези групи се увличат от холистичната медицина, в правото си са да харесват едно или друго. Но няма как да се отхвърли всичко доказано в сферата на общественото здраве. Всеки пропуск в тази област се наказва. Например тази година Румъния преживя още една, макар и по-малка, епидемия от морбили, включително с два смъртни случая на деца, заради имунизационни пропуски. Обхватът на ваксините там е спаднал от 95 на 84 процента. Натрупа ли се неимунизиран контингент, въпрос на време е да възникне проблем. Ние не бива да допускаме такова нещо.

Заради дефицита на 5 и 6-валентни ваксини до неотдавна у нас, натрупа ли се такъв проблемен контингент?

Нещата с ваксините вече се нормализираха. Проблемът е преодолян за момента. Да гарантирам, че няма да има и в бъдеще, не мога, тъй като самите производители са притеснени, ваксини има и в световен мащаб не само у нас. Пренасочихме всички количества ваксини за първична имунизация, а не за реимунизация, която е допустимо да се отложи за известно време. Важна е първата доза, тя защитава, останалите са буферни и поддържащи. Ако едно дете е имунизирано, дори да не бъде реимунизирано има имунитет. То трудно може да се зарази, а ако това стане, заболяването протича много леко и дори безсимптомно.

Паднат ли имунизациите под 95% има основание за безпокойство. Към момента като цяло в ниските възрасти са високи, но преимунизациите в по-високите възрасти намаляват до 80-84 процента.

Бежанците пристигат без медицински картони, не е ясно дали децата им да имунизирани. Има ли опасност обаче с тях да проникне у нас опасна зараза?

Не е възможно да има информация нито от Сирия, нито от Афганистан. Хората бягат от там, за да спасяват живота си. С нашите 3000-4000 бежанци сме много далече от проблемите на Турция и Италия например, където тези хора са в пъти повече.

Но България има и по-ограничен финансов ресурс.

Така е, но ние още с приемането им в центровете правим изследвания, за да сме сигурни, че тези хора не крият здравна опасност и за себе си, и за персонала, и за останалото население.

Какви болести откривате у тях?

Понякога туберкулоза, рядко хепатит А и паразитози. С тяхно съгласие ги изследване за малария и СПИН. Няма притеснителни резултати. При бежанците по-често има кожни оплаквания, например трихози и краста, което е обяснимо предвид хигиената, която се поддържа трудно в лагерите. Когато имаме 3000-4000 души в един затворен център, трудно може да се говори да чистота. Самите те не всякога реагират адекватно и помагат за поддържането й, целта им е по-бързо да поемат за Германия.

Отшумя ли проблемът с близкоизточния респираторен проблем? Има ли опасност да проникне у нас отново, след като вече имаше един пациент – чужденец?

Опасността в Близкия изток, най вече Саудитска Арабия, не е отминала. Смята се, че основният резервоар на инфекцията са камилите, но има случаи, в които не е имало животни. Хубавото на този коронавирус е, че се предава трудно. Ако това се промени зарази изменението му, той провокира тежки пневмонии, в резултат - висок процент смъртност. Никой, дори ние, в България, не сме застраховани от него. Този вирус се разпространява освен в Саудитска Арабия в Оман и Катар.

в. Монитор

Още новини от Страната

Цацаров против идеята за проверки с полиграф

Главният прокурор Сатир Цацаров се обяви против идеята за изследване с полиграф на магистратите и експертите. На обсъждането на проектозакона за съдебната власт той коментира… Прочети още »
 • Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европейски съюз Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европе
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на

Не пропускайте