Гергана Брънзова – мисията да бъдеш себе си

Гергана Брънзова – мисията да бъдеш себе си

Петък, 14 Август 2015 10:38
„Моята линия на живота – това съм аз и идеите ми на практика" твърди баскетболистката, жената с проекти, майка на три деца Гергана Брънзова.

Известната състезателка официално представи своята първа книга „Отвисоко на живота” пред бургаската общественост. Премиерата се състоя навръх нейния 39-и рожден ден – 25 юли, в родния Бургас. Най-успешната българска баскетболистка, първата българка играла в НБА, заяви, че символично става на 1 г. А за свой прощъпулник счита книгата си „Отвисоко на живота”, в която разголва душата си и то по много фин, но и разтърсващ вътрешното ни „аз” начин. Книгата й е призив към нас да направим така, че да имаме сила как да преживеем всичко в живота си.

За Гергана много важно е да бъде себе си, а новата ѝ мисия е свързана с дейността на създадената от нея фондация „Бойчо Брънзов - Стани по-добър”, носеща името на баща й  - легенда на баскетбола у нас.

 
Гери, какво остана недоизказано между редовете в книгата ти „Отвисоко на живота”?

Това, което те кара да се замислиш, да си зададеш въпроса и да потърсиш отговора. Това, което те кара да пожелаеш да чуеш отговора, който извира отвътре, от самия теб.

Каза, че нямаш цели, а намерения. Идвайки тук в Бургас, осъществи първо среща с бургаски спортни деятели. Освен че представи фондацията, какво осъществи в Бургас и какви са ти следващите намерения?

Първото нещо, което исках да направя в Бургас, е тази среща, на която представих фондацията. Целите й са личностно израстване на спортистите, подпомагане развитието им и всичко е в името на баскетбола, на спорта. Също така има и дял за Моята Сила - да обучава и подпомага хора, които търсят първопричината за физическото си състояние. Може някой да каже, че това е утопично или идеалистично, но това са мои виждания и намерения. За мен целта е резултата. Първо идва намерението, после усещам и визуализирам и след това виждам, че това се случва. Целта е крайния резултат!Концентрирам се и избирам настоящия момент, който всъщност е градивния процес на резултата.

Какво искаш да направиш в Бургас?

Аз го правя. Усещам обстановката и силно желая баскетбола да се възроди и да бъде на ниво. Искам са се говори за бургаските спортисти и хора! Затова и „Стани по-добър” беше учредена! Колелото се задвижва! Изисква малко време, за да опозная обстановката и да видя как ще се интегрира в Бургас и в бургаските хора. Това е важно.

Имам някаква стратегия, но тя трябва да се оформи според нуждите на хората. Затова казвам – стъпка по стъпка това ще се гради. Но всичко започва от обединяването. Както съединението прави силата, това е много хубав български знак на герба ни, хората трябва да се обединят в нещо общо, да има единомислие. Точно това ми е намерението.

Направи първата стъпка, покани много спортни деятели, бивши и настоящи баскетболисти, треньори, мениджъри. Какво споделиха те с тебе, написвайки своите виждания на картончетата, които им бяха предоставени по време на срещата?

Да, това е първата стъпка. Беше положена платформата на „Бойчо Брънзов - Стани по-добър”. Исках да видя кой ще стъпи на тази платформа. Такъв беше замисълът. На тази неформална среща исках хората да чуят какво искам аз да им кажа. Да усетят моята енергия, моите намерения. Смятам, че се е случило, защото по картичките, които написаха, видях, че всеки е положително настроен за промяна и вярва в победата. Повечето бяха афектирани от филма, после са бързали да прочетат книгата и да научат историята. Но за мен е важно какво ще стане след това. Така че аз съм все още в този процес. Книгата излезе съвсем наскоро и все повече ще получавам отзиви.

Предполагам, че следиш и те вълнува какво се случва в баскетболните среди в Бургас. Има четири баскетболни клуба. Най-старият клуб в града „Черноморец” не успява да задоволи желанието на критичния зрител и на привърженика, които искат да видят своя тим сред водещите отбори. Вярваш ли, че тези клубове могат да се обединят в името на съединението, за да направят силата?

Аз вярвам, а ако не вярвам няма да се захвана с това и да го изявявам. Всичко започва от вярата. Виждам че имат намерения за работа. Но имат различен тертип на работа, а точно това искам да обединя. Не съм казала, че идеята ми е да има един клуб. Затова, нека всички стъпят на една платформа. Това е една обща стратегия за Бургас и баскетбола, за младите и подрастващите. То е съвсем просто - трябва да има здрави корени от долу. Ако на едно дърво коренът му не е здрав, не е готов да се храни - не може да дава добър плод. Това е идеята. Всички са за, но все още не сме изградили стратегията, с която структурно това да се случи. Всеки има много съображения и те в повечето случаи са от финансова гледна точка -  от къде ще се финансира. Затова се изисква структурно управление. Това са сериозни въпроси, на които трябва да се търсят отговори и разрешения. Като подкрепа и партньор виждам община Бургас, което е страшно хубаво.

Няколко срещи направи с представители на общината и беше приета от тях като личност, която може да даде своя принос за развитието на баскетбола.

Аз идвам със собствените си иновативни идеи, различни от това, което е. Въпросът е, че сегашната структура иска промяна. Доста хора се страхуват от промяната. Има и хора със стар подход на работа. Това трябва да се промени. Ако няма конкуренция, не може да има развитие, но всички трябва да сме отворени, независимо кой на колко години е, колко опит има. Никой на никого няма да пречи, трябват положителни хора, за да се гради.

Желанието ми е през септември тласък в тази насока да даде едно организирано спортно събитие, което да покаже, че промяната настъпва. Всичко, което правя, е с намерение за децата и хората, и за баскетбола..

Осъществяването на кой от проектите би те направила най-щастлива?

„Стани по-добър” е проект на мечтите ми. Искам да стане начин на мислене, да се интегрира така в системата на държавата, че всяко дете да бъде заложено в него, да стане по-добро и да се стреми към това. Но да има и платформата, за да може да се изявява и да усеща, че има тази подкрепа - да има единомислие от родители, учители. И за там, където се е запътило детето, каквото пожелае да направи. Какво повече от това? 
 
Трудно ли е да бъдеш себе си?

Под повърхността има доста слоеве, някои хора не стигат до тях, нямат тази смелост или желание да погледнат. Аз обичам да човъркам, за да разбера каква е първопричината на нещата. Затова не мисля че ми е трудно да бъда себе си. Въпросът е да си разбран към себе си.

Ако се обърнеш назад във времето какво би променила?

Бих се глезила повече и бих била по-малко самокритична. Бих се наслаждавала повече на успехите, които съм постигала. Защото за да бъда все по-добра и по-добра, никога не съм се наслаждавала на постигнатото.

Как се чувстваш от другата страна вече като треньор, каква е разликата?

Разликата е в отговорността, която носиш. Когато виждаш, че можеш да бъдеш фактор за промяна в другия. Това е емоция, която можеш да изпиташ. Удовлетворение, че детето е научило нещо, дал си му не уменията, а уредите, с които да направи нещо.

Когато говориш за баскетбол, очите ти грейват, а усмивка озарява лицето ти. Какво може да разплаче силната Гергана Брънзова?

Силата и плачът вървят ръка за ръка. Плачът е емоция, а всички сме емоционални. Прието е, че силните не плачат, но това са някакви изтъркани клишета. Мен абсолютно всичко може да ме разплаче. Когато емоцията блика и когато съм докосната навътре и е нещо истинско за мен - плача.

Какво би променила?

За промяна не знам, всичко си идва на мястото... Бих искала хората да са малко по-осъзнати и знаещи, че творят всичко около себе си. Ние носим отговорност за това което сме.

Ако някой ми даде магическа пръчка, може би бих променила това – хората да се научат, че не е толкова важно какво мислят останалите за тях. Да съумеят да бъдат себе си и да имат смелостта да изразят себе си. Защото там се раждат хубавите неща, когато знаеш че си различен, че си уникален и си приет. Ако искаш да си приет, ти трябва да приемеш и другия.

Как виждаш себе си в бъдеще? Какво би искала да промениш в себе си?

Човек постоянно се променя. А когато искам нещо, го правя. Бъдещето се твори в момента. Въпросът е да има осъзнаване. Това е намерението ми – да има постоянно осъзнаване и да се наслаждаваш на момента.

Ако трябва да степенуваш по важност нещата в живота си, кое би поставила на първо място?

Семейството. Това за мен е най-важно /очите й се навлажняват – б.р./. Семейството за мен е любов, успех, подкрепа … всичко.

Какъв букет от емоции получи тук, в Бургас? Видяхме много сълзи и смях при срещите ти с хората.

Наистина събирането беше специално. Букетът от емоции беше полски, защото беше много разноцветен. Идеята беше да видя тези хора, които са на баскетболната платформа, да видя какъв им е пътят, какво им е желанието на тях самите, къде се виждат те. Нямах никакви очаквания и за представянето на книгата и за представянето на фондацията. Представих себе си и идеята си и видях дали имам съмишленици. Мисля, че се получи. Сега абсорбирам цялата тази информация, която е доста. Радвам се, че така се случи, защото изучавам и виждам нещата по-отблизо. Има надежда, видях че има нещо, което ври и кипи отдолу. Просто трябва да има структура и организация, както и движение, активност. Може би това е ключов фактор, защото липсват тези обединителни мероприятия. Спортът го прави...Да очакваме ли обединяващо спортно мероприятие в Бургас, например едно бургаско-турско баскетболно събитие?

О, да, защо не? А защо само бургаски с турски? Спортът е нещо глобално. За него граници няма. Да, може да се случат такива неща. Започва се с желание. После се структурира, организира и представя. Напълно възможно е при желание.

Разводът по-обичащи ли ви направи? Стана ли по-силна връзката между вас?

Накара ни да разберем какво всъщност е любовта и да не се вземаме за даденост. Накара ни да усетим, че сме един за друг и фактор не е бил бракът или самият подпис, а самото желание да бъдем един до друг и да имаме семейство.

Рамкирана ли е Гергана? В какви рамки би се побрала, ако ти се наложи?

Гъвкава. За Гергана Брънзова свободата е двигателят. Аз съм без рамка.

На какво трябва да се противопостави човек, за да бъде извън рамката?

В спортната си кариера правих нещата с финес и никога не съм се опитвала да ги правя със сила. Не намирах и смисъл. Мога да вкарам една, две или три точки по най-лесния начин. Защо тогава трябва да го правя по трудния и по този силов начин, по който очакват от мен? Защото силата, агресията са хубави? Защо трябва да има съприкосновение, контакт или нещо друго при положение, че резултатът е един и същ? Това беше моето противопоставяне в спорта. Може би това е причината моята кариера да е така цветна, на което аз съм много благодарна.

Според мен, ако попаднеш в рамка - излез от нея, стъпи в страни. На приказката „Сърбай си попарата” - аз казвам: „Защо да я сърбам? Просто я изхвърлям”. Ако нещо не ми харесва, избирам друго.

На 39 г. можеш ли да кажеш, че това е твоята мисия, защото всеки човек, раждайки се той идва на този свят с някаква мисия? Каква е твоята мисия?

Това, което правя, ако не съм го мислила че е моя мисия - няма да го направя след всичко, което ми се е случило. Това е да бъдеш себе си - мисията на всеки. Бъдейки себе си, мисията е това, което правиш. Стъпка по стъпка да имаш вяра в себе си, в това което правиш, в първата крачка, която направиш. Въпросът е какъв съзнателен избор ще направиш.

Много се изписа и изговори за твоето заболяване? Загърби ли го вече?

Нищо не съм надделявала, не съм преодолявала, не съм елиминирала. Моето намерение беше да намеря първопричината - защо съм го предизвикала това нещо. Първо аз се почувствах отговорна за това, че сама съм си го причинила, защото това е автоимунно заболяване. От там нататък започнах да разнищвам кълбото, от там дойде цялото разшифроване. Така че аз нищо не съм елиминирала, не съм очаквала никакъв резултат. Просто знаех, че искам да намеря причината и да видя какво е направила Гергана със себе си и как аз съм позволила това нещо да се случи и защо. Къде ми е изкривено мисленето, какво и защо съм го направила? В процеса на написване на книгата имах терапия, регресии. Докато трябваше да пиша епилога, не знаех какъв е резултата и все още не знам. Защото на резонанса излиза, че плаките ги няма. Може би всеки си мисли: искам да си купя книгата на Гергана, за да видя какъв е лека. Не знам какъв е лека на това заболяване. Аз просто елиминирам дразнителите, като ги приемам такива, каквито са и имам съзнателен избор, който правя и знам защо го правя. Това са стъпките, за които съм писала във фейсбук страницата си. Идеята е сега това да прерасне в платформа, за да мога да помагам повече на хората, защото много нуждаещи ме търсят. А аз съм само един човек с две ръце и два крака и не съумявам да го направя. Имам нужда от екип. Вече като започне тура с книгата, който аз планирам и искам да го направя, тогава ще имам срещи с хората, както и семинар, на който ще покажа с какво се храня. Следващият ми проект е рецептурникът, който не е само рецепти за храна, а начин на мислене.

Кога да очакваме да излезе?

Той е готов и само трябва да го дам за печат. Това ще е хубав проект за следващата година.

Може ли да се каже, че просто си посочила пътя, по който човек трябва да следва своите мечти?

Просто съм сложила знака, ако искате – хванете този път. Ако не, хванете друг. Това е ваш избор. Мисля, че ключовите думи са съзнателен избор.

автор и снимки: ВЕНЕЛИНА СТОЯНОВА

Още новини от Бургас

Стартира предизборната кампания. Вижте кандидатите за депутати!

Днес стартира предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. 18 партии и 7 коалиции са регистрирани за вота на 5 октомври. Избирателите по… Прочети още »
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на
 • Мария Матева: Замислям да се върна на килима Мария Матева: Замислям да се върна на килима

Не пропускайте