инж.Емил Панчев: Дръжте детето за ръка, когато го водите на училище

инж.Емил Панчев: Дръжте детето за ръка, когато го водите на училище

Вторник, 15 Септември 2015 14:34
Инженер Емил Панчев е председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Работи в СБА повече от 30 години. Преди да бъде избран за председател на СБА, инж. Панчев беше негов главен секретар.

Какво трябва да знаят родителите, когато водят децата си на училище, те самите дали са добре подготвени?

Училището е само един етап от живота. Всичко е комплексно, свързано. Не може аз да нарушавам правилата на движение и да искам моето дете да ги спазва. Това няма как да стане. Не очаквайте когато едно такова дете се движи само, да спазва правилата. Ако родителят пресича на червено и води детето си за ръка, бъдете сигурни, че това дете ще повтори грешката на баща си, когато само трябва да пресече улицата. Възпитанието в семейството е от огромно значение, защото именно то води детето напред или пък го дърпа назад.

Трябва да се знае и още нещо. Детето не трябва да се оставя свободно да тича между колите а родителят, който го придружава да върви отпред или зад него. Необходимо е да се движат заедно и детето да бъде хванато непременно за ръка. Това също е гаранция за безпрепятствено движение. Трябва също да се знае, че колоездачите понякога застрашават живота не само на децата, но и на възрастните, като се движат по тротоарите с колелетата си и с много бърза скорост.

Другата опасност са децата, които взимат колите на родителите си и се качват да шофират без книжка. Понякога такива деца са под въздействието на алкохол или наркотици. Тези от тях, които влизат в колите и карат, са най-голямата опасност. Призовавам всички родители да спазват правилата, за да може техните деца да получат нормално възпитание.

Вие мислите ли, че е добре да се преподава в клас как да се държат децата на пътя?

Мисля че е много добре да се преподава това. Има такава програма. Друг е въпросът какво точно се преподава и кой го прави. Имаше една тенденция, която не беше добра – тези часове служеха за допълване на хорариума. Преподаваха учители без опит, всякакви хора. Това не беше полезно за децата.

Необходимо е в такива часове да влизат подготвени хора. Те трябва да застават пред децата с ясната представа какво да им кажат за движението по пътищата и как децата да участват в него. Само така могат да бъдат полезни тези уроци и така ще се намали рискът децата да пострадат на пътя.

Какво родителите непременно трябва да правят, когато качат детето в колата?

Нека им припомня, че е задължително да возят в колите си децата с предпазни колани и на специалните столчета, предназначени за това. Родителите трябва да са убедени, да знаят много добре, че предпазните колани и столчетата спасяват животи. За децата столчетата трябва да са съобразени с възрастта, но и със седалките. Трябва също да знаят, че децата задължително се возят на задната седалка, а не в скута на майката отпред.

Детето не трябва да бъде в скута на родителя, защото това е опасно и за двамата. Това вече се санкционира и този, който иска да е изряден водач, трябва да се грижи за детето си в колата. Доказано е, че деветдесет процента от нараняванията могат да бъдат избегнати, ако се ползват седалките правилно. Доказано е, че ако колата се движи с осем километра в час, детето в нея също може да бъде убито. При рязко спиране на колата опасността от травма на детето е огромна. Затова трябва да се избягва това. Родителят носи пълната отговорност за това как вози детето си.

Вие много подробно обяснихте как трябва да се „четат” правилата за движение.

Тези неща трябва да се имат предвид, затова се спрях по-подробно на това.

Една от акциите, които се предприемат сега в европейски план и в която ние участваме, е за безопасността на децата в автомобила. Мислите ли, че тази акция ще повлияе положително и инцидентите с деца ще станат по-малко?

Според мен подобни акции влияят възпитателно, оказват положително влияние. Определен брой водачи нарушават правилата. Има недобросъвестни хора, които се качват в колата и не ги интересува нищо. Интересуват се само от това да се покажат колко са безстрашни. Затова стават катастрофите.


Фани Чоджумова, в.Новинар /със съкращения/

Още новини от Бургас

US войници ще ремонтират детски градини в областта

Американската армия у нас планира да ремонтира пет детски градини през настоящата година. Това е едно от съвместните мероприятия на българската и американската армия, които… Прочети още »
 • Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европейски съюз Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европе
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на

Не пропускайте