Димитър Маджаров: Бургас е най-фестивалният град в България

Димитър Маджаров: Бургас е най-фестивалният град в България

Четвъртък, 15 Октомври 2015 15:53
Интервю с директора на ОП "Летен театър, фестивали и концерти" Димитър Маджаров

Г-н Маджаров, Бургас беше домакин на много фестивали, каква е равносметката за изминалото лято?

Винаги съм твърдял, че Бургас е най-фестивалният град в България. Градът е предпочитана дестинация за хора от цял свят. Самият факт, че всяко лято 2 млн. души кацат на Летище Бургас означава, че тези хора идват и тук. Те посещават нашите фестивали и други културни прояви. Надявам се да са достатъчно удовлетворени и именно тези прояви да ги връщат отново.

Като изключим Spirit Of Burgas, кои други местни фестивали се открояват с по-голяма посещаемост?

Със сигурност това е Фестивалът на Пясъчните скулптури, привлякъл над 105 х. души. Той работи и в момента и онези, които още не са го посетили, могат да го направят. Не ни дава сърце да съборим фигурите. Там се получи много интересно градче тази година, с озвучаването, с уъркшоповете за малките деца. Другият е Международният фолклорен фестивал, който събира състави от Европа и други континенти. Дори се затрудняваме да поемем всички желаещи в Летния театър и затова има толкова открити сцени и дефилета. В емблема се превърна и фестът "Бургаски музикални празници", организиран съвместно с Бургаска опера. Правим всичко възможно да ги подобрим и хората да ги посещават с удоволствие.

С откриването на Флората също се създаде възможност за ползване на базата й.

Тази година направихме там много интересен джаз фестивал с международно участие. Самите участници споделиха, че това е най-добрият фестивал, на който са били. Това ни дава стимул да го направим още по-хубав.

Не е ли грешен начин най-ниската цена да се приема за водеща при обществена поръчка, свързана с културата, както е при "Включи града"?

Такъв е Законът за обществените поръчки. Ние сме публична администрация и спазваме законодателството. Този фестивал беше по проект и след изтичането му, от две години той се прави изцяло от Община Бургас. Ще продължим да го реализираме, защото много хора се включват в него. Това е достатъчен атестат за успеха му.

Кои от по-новите прояви ще бъдат продължени?

Тази година направихме бирфест, който беше много успешен за нас. Освен бирата имаше много съпътстващи мероприятия, които привлякоха публика. Имаме намерение догодина да го разширим. Предстои през декември и "Бургас танцува", който също превръщаме в традиция. Макар и по-нов, фестивалът на младите поп и рок банди показва, че има страшно много момчета и момичета, които са групари, които носят духа на музиката. Те събират все повече публика. Провеждането му е през април. Целта ни е да не правим фестивали само през лятото, а и през останалото време на годината. Така се удължава и сезонът, защото градът ни трябва да се развива и превърне в целогодишна дестинация.

Кога ще бъде обявена обществената поръчка за Spirit 2016?

След като новият Общински съвет започне да изпълнява функциите си, ще можем да правим следващите стъпки за Спирит. Марката е на Общината и се предоставя на организатора всяка година за съответното издание.

Какво да очакваме за този Никулден?

Както всяка година Никулден ден ще бъде интересен и атрактивен празник. Вече работим за него. Надявам се, че ще има приятни изненади. Цялата програма ще бъде обявена предварително и хората ще могат да се запознаят с нея.

Бихте ли споделил някой акцент?

Ще запазя малко в тайна. Работи се по много идеи. В крайна сметка важно е да се получи хубав празник, още повече, че денят ще е неделя.

Как върви ремонтът на Летния театър?

Днес с камион бяха доставени новите седалки за Летния театър. Те са тъмносини на цвят, в два нюанса. Произведени са в Турция. Постяването им ще започне след няколко дни. 2 150 ще бъдат седящите места в него. Отделно от тях в специална ложа ще има места и за хората с увреждания. Ремонтът върви по график. Надявам се всичко да бъде извършено по план до края на месец октомври.

Какви са предимствата на новите седалки?

Те отговарят на всички изисквания за противопожарна безопасност, което е най-важно за нас. Разполагат с всички необходими сертификати. Изработени са с допълнително тониране вътре, което да ги предпази от избеляване. Ергономични са и са удобни. Когато зрителят е по-дълго време в Летния театър той няма да изпитва дискомфорт.

Какви други промени ще бъдат направени в залата?

Ремонтът премества и мястото на апаратната. То ще бъде в кабинка, разположена над седящите места, в средата на залата. По време на събития озвучаването и осветлението няма да се командват долу пред сцената. Идеята е да не се пречи на зрителите. Кабелите от апаратната до сцената и кулите ще минават под земята. Предвидено е и ново, декоративно осветление. Ще бъдат подменени и настилките.

Има проблем с края на покрива. При по-силен дъжд първите места се мокрят. Ще се отстрани ли това?

Това няма как да стане. Зависи от посоката на дъжда. По принцип конструкцията няма как да се пипа допълнително. Това е оптималното затваряне на покрива.

Как ще се промени средата отвън?

Пред входа ще бъде обособена каса за продажба на билети. Другото помещение до входа ще бъде превърнато в магазин за сувенири, за което ще се грижи ОП "Морски знаци". Предвидено е и облагородяване на района около театъра.

снимка: BurgasNews

Още новини от Бургас

Змии и гущери изпълват Казиното

Черна мамба с дължина 3,5 метра, 40-килограмова жълта анаконда, габонска отровница - змията с най-дълги зъби /близо 5 см./, както и едно от най-отровните влечуги… Прочети още »
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на
 • Мария Матева: Замислям да се върна на килима Мария Матева: Замислям да се върна на килима

Не пропускайте