Атанас Зафиров: Искам Бургас да се превърне в притегателен център за развитие на  Балканското ръгби

Атанас Зафиров: Искам Бургас да се превърне в притегателен център за развитие на Балканското ръгби

Четвъртък, 22 Октомври 2015 19:56
Интервю с Атанас Зафиров, председател на Българската федерация по ръгби, член на Международната и Европейска федерации, член и на Борда на директорите на Европейската федерация.

Г-н Зафиров на какво ниво на развитие в страната е спортът ръгби?

Сигурно ще Ви изненадам, но другия месец ще отбележим 60 г. ръбги в България. Друг е въпросът какво е моментното му състояние. За съжаление в последните години вследствие на недобро управление на спорта и в частност на федерацията, ръгбито изпадна в една много тежка ситуация. От година и половина съм президент на федерацията, но съм свързан с този спорт, защото повече от 10 години съм президент на ръгби клуб. Федерацията беше без лиценз, със спряно финансиране от държавата и международните ръгби органи, в условия на нефункциониращо първенство, в което дори и съдиите правиха бойкот. От тази година поех ангажимент към клубовете и съдийските такси са за сметка на федерацията, защото на практика беше наложено първенството да се провежда без съдии. Имаше и редица други проблеми.

Какво се промени през това време?

През тази една година мислихме преди всичко за оцеляване на спорта. Успяхме да възстановим лиценза. Обезпечихме календара, като не допуснахме националните ни отбори да не участват в международните формати. На практика възстановихме нормалното
функциониране на вътрешното първенство. Това ни позволява да търсим стратегическа визия на ръгбито у нас. Оптимист съм, че много скоро ще върнем славните му времена.

Колко отбора участват в първенството?

В момента активно развиват спорта 30 клуба. Девет от тях са клубовете, които упражняват всички форми на ръгбито, в това число участват и в Държавното първенство по ръгби 15 мъже, което е класическото ръгби. Ние развиваме и ръгби 7, което е олимпийска дисциплина и догодина този спорт ще направи дебют на Олимпиадата в Рио. Това даде много силен тласък в развитието му. Искам да подчертая, че шансовете ни за по-престижно класиране са насочени към този формат.

На какво ниво сме по ръгби 7 и ръгби 15?

Бих го определил като на средно европейско равнище. При ръгби 15 нещата не стоят точно така, за съжаление. Въпрос на национална чест и задължение на федерацията е да участваме във всички международни форми с отбор. Ние не сме допуснали пробив в това отношение. Част от това беше и срещата, която се проведе в Бургас между националните отбори на България и Норвегия. Тя беше от група 2D на Европейската купа.

Как се развиват нещата в тази група? Имаме ли шанс да продължим напред?

В нашата група са отборите на Норвегия, Турция, Финландия, Босна и Херцеговина. За съжаление в момента българският отбор е на последно място, заедно с отбора на Турция, но ние имаме по-лоша точкова разлика. Предстоят ни два мача с Финландия. В цялата ни естория на срещите с тази държава никога не сме губили. Имаме 7 победи над тях. Убеден съм, че тази събота ще победим в София. Догодина реваншът ще е във Финландия. Имаме и още една среща с лидера в групата - Босна и Херцеговина, която ще бъде много трудна, но не бих искал да я отписвам. Задължително трябва да вземем двете победи срещу Финландия, ако искаме да останем в групата. Форматът е такъв, че първият се класира в по-горната група, последният отпада в по-долната. България е участвала в по-горни групи.

Какви промени възнамерявате да направите, за да се изкачваме в по-горни групи?

Имам амбиции да променим механизма на функциониране на националния отбор, в това число с привличане на чужди треньори и състезатели, за да се върнем в семейството на голямото ръгби. Конкретно за този мач освободихме ръководството на националния отбор, като му изказахме благодарност, защото то пое отбора в много труден период и успя да го съхрани. На този етап преценяваме, че е нужно по-друг тип треньорско ръководство.

Заложили сме до голяма степен и на играещи в чужбина състезатели. Докато за срещата с Норвегия имаше само един играещ в чужбина, за срещата с Финландия ще разчитаме на 8 до 10 състезатели, играещи в Англия, Франция, Ирландия, Шотландия, Холандия, Швеция. Имаме сериозен ресурс в това отношение, който не е пълноценно използван. Някои от тези състезатели са на доста високо ниво в отборите си.

Как стои въпросът с кандидатурата за Европейско първенство у нас? Обявихте намерение да предложите Бургас за негов домакин.

Да, кандидатурата на Бургас е за провеждане на ръгби 7 за мъже и жени или за ръгби 15 при младежи до 18 години. България има много добър младежки отбор.

На мача с Норвегия видяхме, че той се игра на помощното игрище на "Черноморец", където дори няма електронни табла за обявяване на резултата. Има ли подходяща база за провеждане на такъв голям спортен форум?

Действително няма добра клубна база. България на практика разполага с три стадиона само за ръгби - в Габрово, Перник и София. Ако получим европейското, ще го играем на стадион "Лазур". Осигурени са средства за това. Но това не решава проблема с базата.

Една от задачите е да работим за създаване на национална спортна база по ръгби, а защо не тя да е и в Бургас.

Водили сме съответно разговори с ръководството на общината, с бургаската спортна общественост. Ако това стане факт, ще привлечем чужди отбори да правят тук подготовката си. Правени са опити за създаването й, но те са неуспешни до момента.

Има ли подкрепа нашата федерация за домакинство на Европейското?

Получих уверение за посещение на президента на Европейската федерация по ръгби Октавиан Морариу у нас. Надявам се да го срещна с по-широк кръг фактори, ако мога така да се изразя, за да стане ясно, че имаме шанс да домакинстваме първенството на този проспериращ в световен мащаб спорт. Бих казал, че ръгбито генерира система за физическо и морално развитие на младите хора. Но то води и до сериозни финансови потоци по отношение на спонсори.

Кога ще бъде определен домакина?
 
Вие сте първата медия, пред която обявявам, че днес /22.10/ получих поканата за Асамблеята в Париж, която ще се проведе от 10-ти до 12-ти декември. На нея ще бъде определено домакинството за Европейското догодина. Подготвили сме сериозна презентация на страната и конкретно на Бургас. Ще покажем, че сме готови със сериозна организация и предлагаме добри условия за домакинство.

Срещите ще играем на стадион "Лазур", където има всички условия те да бъдат на европейско равнище. Ако бъдем избрани за домакини, очаквам подкрепа и от бургаската спортна общественост по отношение на посещаемост, защото е добре срещите да се играят при пълни трибуни. А и у дома публиката винаги помага за добро представяне на отбора.

Ще използвате ли базите на съседни общини за тренировки?

В Бургаска област намирам разбиране в съседни общини за ползване на техните бази. Надявам се по Черноморието да изградим един сериозен пръстен, нека го нарека така, за развитието на ръгбито. В момента този спорт е концентриран в София и градовете около столицата. Затова искам Бургас да се превърне в притегателен център за развитие на българското, но и на Балканското ръгби.

Как да се случи това?

В Турция и Гърция този спорт е на едно по-слабо равнище от нашето. На едно ниво сме със Сърбия. Четирите държави /изключвам Румъния, която е в друго измерение/ спокойно можем да обединим усилия за развитие на Балканско ръгби, на което Бургас може да стане център със съответните формати и турнири.

Какво е предимството на Бургас в тази насока?

Има един много атрактивен вид ръгби, слабо популярен в България. Това е плажното ръгби. То е изключително зрелищно. Предвид прекрасната плажна ивица, нищо не пречи този вид ръгби да се развива в нашия град и да придобие популярност като плажния волейбол. Имам амбиция да направим плажно ръгби по цялото Черноморие. С него може по-лесно да се борим за влизане в световния календар. Това е предимството на Бургас.

Отделно по този начин се привличат медиен интерес, спонсори, което стимулира местната икономика. Ще разчитам в тази насока и на бургазлията Йордан Георгиев, който се ангажира сериозно с нашия спорт и в бъдеще ще бъде стожер в тези процеси. Повече такива ентусиасти са гаранция за това, че нещата ще се случат.

Като бургазлия каква оценка давате на местното ръгби?

Бургас през годините развива ръгбито успешно. "Ботев"-Бургас тази година участва в мъжкото първенство. Сега възстановяваме женския клуб - "Ръгби клуб"-Бургас, който в своята история има и не малко медали. На този клуб бях президент.

Как работите с по-младите?

Развиваме спорта в училищата и сред студентите. В двата бургаски университета ще изградим клубове.

Има много голям интерес сред децата. Детското ръгби е с по-опростени правила. Могат да участват смесени отбори от момчета и момичета. В момента можем да осигурим безплатни екипи, безплатни топки, безплатни тренировки. Това е нещо, което никой друг спорт не предлага. Работим с много училища в страната. Учителите по физическо трябва да минат курс за съответния сертификат, каквито организираме периодично. Предстои такъв и в Бургас. Ние имаме ангажимент да екипираме децата, да им дадем пособията. Тази година по програма "Get To The Rugby" имаме сериозно обезпечаване с топки, въжета и други артикули за тренировки. За децата са осигурени специални комплекти, които даряваме на съответния отбор. Подчертавам, че всичко е за сметка на федерацията. Получихме за това солидна помощ по линия на Европейската федерация и по линия на световния ръгби борд. Нужна е само малко инициатива от страна на ръководствата на училищата. Засега срещаме разбиране. Няма да върнем никой, който желае помощ в това отношение.

Организираме освен това треньорски семинари, обучаваме и съдии.

Как популяризирате ръгбито у нас?

През последните 6 месеца за този спорт у нас се изписа повече, отколкото в последните няколко години. Предстои да навлизаме в нови територии. Водим разговори с национални телевизии за излъчване на мачове. Важно е да имаме медийна подкрепа, за да разбием един погрешен образ, който е създаден през годините за ръгби спорта. Голям шанс беше, че имахме възможност да наблюдаваме по БГ телевизия и мачове от Световната купа, за да видим истинското майсторства на този спорт. Успех е, че българска телевизия следи провеждащото се в момента Световно първенство в Англия. Освен това излъчваме срещите от вътрешното първенството в интернет.

снимка: BurgasNews

Още новини от Бургас

Дали си тръгна лятото наистина

Това, което виждате не е фотомонтаж. Това си е най-истински щъркел. И то – насред  Бургас. Днес беше кацнал на един от комините на „Вардар”… Прочети още »
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на
 • Мария Матева: Замислям да се върна на килима Мария Матева: Замислям да се върна на килима

Не пропускайте