Живко Табаков: След 4 години Бургас ще изглежда по различен начин като туристическа дестинация

Живко Табаков: След 4 години Бургас ще изглежда по различен начин като туристическа дестинация

Събота, 14 Ноември 2015 20:27
Живко Табаков е председател на Постоянната комисия по туризъм, създадена през настоящия мандат на ОбС-Бургас. Той е заместник областен координатор и общински председател за Движение България на гражданите - Бургас, член на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД и съветник в политическия кабинет на министъра на туризма в РБългария.
 
Г-н Табаков, в ОбС за първи път се създава Постоянна комисия по туризъм. Какви са идеите Ви за работата й? С какви задачи тя трябва да се натовари и да изпълни в кратки срокове, за да бъде пълноценно съществуването й?

Това, че вече имаме самостоятелна комисия по туризъм е ясен сигнал, че ОбС и Община Бургас имат желание да се работи активно в тази посока. Това беше и моят акцент по време на предизборната кампания. Това ще бъде и политическият ми ангажимент пред бургазлии и хората, които ме подкрепиха, пред бранша - Бургас да бъде все по-разпознаваем като туристически град.

С какво ще се заемете като начало?

Това, което първо ми предстои, като председател на комисията, е да се запозная със средствата, отделяни за туризъм в Бургас. В момента има предприятие по туризъм към общинската администрация от 2013 г. На практика то само управлява и стопанисва о-в Св. Анастасия, туристическия кораб "Анастасия", комплекса "Акве калиде" и Туристическия информационен център. Смятам, че това предприятие може да прерасне в дирекция. Трябва да бъдат привлечени повече маркетингови специалисти, хора от бизнеса.

Каква информация Ви е нужна и какви промени сте готов да направите?

Искам да се запозная с извършеното във времето и по-точно с пазарите, върху които сме се фокусирали досега, както и средствата, които са отделяни за туризъм. Във връзка с това ни предстоят работни срещи със зам.-кмета Йорданка Ананиева, защото това е съвместна дейност с общината.

Неведнъж съм казвал, че ако е необходимо Бургас трябва да има и зам.-кмет по туризма. Но засега мога да кажа, че със сигурност ще има увеличение в състава на дирекцията. Ще поискам да се отделят повече пари за маркетинг и реклама. Със сигурност през 2016 г. ще бъдем много по-активни на чуждите пазари. Много е важно да акцентираме и върху българския пазар, като насърчим българите да почиват в Бургас.

Ще бъде ли по силите на комисията?

Това може да стане, тъй като в комисията участват колеги с бизнес, който директно или индиректно е свързан с туризма. Така ще работим много по-лесно. Всеки един ще представи своята визия, защото има опит в сферата на туризма. А идеите винаги са полезни.

Споменахте за разширяване на пазарите. Може ли да очакваме Бургас да участва самостоятелно на най-престижните изложения в туризма - в Лондон, Берлин, Москва?

Държавата участва в тези изложения с национален щанд. На този етап не можем да си позволим Бургас да участва самостоятелно. Но в рамките на година трябва да имаме ясен профил за туристите, които желаем да привличаме и съответно да разполагаме с ясна концепция за пазарите, на които трябва да рекламираме.

Затова казах, че искам да се запозная с рекламните материали, с експертността на хората, работещи в предприятие "Туризъм", също и с визията на зам.-кмета в тази област. След това можем да излезем с конкретни предложения как Бургас да се популяризира все повече и по-успешно.

Туризмът върви ръка за ръка с фестивалите. Много от тях се утвърдиха, някои се превърнаха в световни, като Spirit Of Burgas, Пясъчния фестивал и най-старият МФФ. Какво трябва още да се направи, за да привличат те непрекъснато нови хора, а от тук и да носят повече приходи?

Всички инициативи на общината до момента са много успешни. Бургас може да се похвали с един от най-богатите културни афиши в страната. Това са фестивали, които трябва да продължат. Те носят добри приходи и направиха популярен Бургас не само на българския пазар.

Ще работим с Постоянната комисия по култура съвместно. Тепърва ни предстои да обсъдим досегашните резултати и тогава ще имам яснота какви промени са нужни. На всяка положителна инициатива ще й бъде дадена възможност да се реализира. Дори трябва да се опитваме все повече за такива мащабни мероприятия, като фестивалите, да привличаме външни инвеститори чрез публично-частни партньорства.

Собствениците на 24 бургаски фирми са входирали писмо, в което предлагат фестивалът Spirit Of Burgas да се изтегли или преди началото, или в края на сезона с мотив, че туристическата база през август е запълнена и тази световна проява не се отразява добре на качеството на туристическите услуги. Би ли могло това искане да бъде изпълнено и как би се отразило на самия фестивал?

Писмото ще бъде разгледано в комисията. Това, което желае бизнесът в Бургас, има логика за удължаване на сезона. Бих толерирал едно такова желание. Но искам да подчертая, че в момента организатор на фестивала не е Община Бургас, тя е само домакин и съучастник. Миналата година мероприятието беше инвестирано от страна на бизнеса. Негови организатори бяха Болкан Ентъртеймънт и Ивентим.БГ. Предстоят ни разговори с тях, за да изразят становището си.

Опасението, което имам е, че ако фестивалът се проведе през юни или септември може да няма продаваемост на билети, тъй като голяма част от тях се продават на туристите, почиващи на юг и север от Бургас. А юни и септември не са отпускарски месеци.

Една такава проява струва над милион. През миналата година, когато тук пя Роби Уилямс, фестивалът струваше над милион и няколкостотин хиляди лева.

Какво ще предприеме комисията?

Трябва да се води диалог между комисията, общината и организаторите за евентуалното му изтегляне в началото на юли. За мен е най-логично Spirit да се проведе в последната седмица на юни или първата на юли, когато стартира активният сезон. В началото на юли базата в Бургас и около града не е запълнена на 100%. Изтеглянето с месец напред би имало положителни последици за туризма. Радвам се, че бизнесът в Бургас мисли за увеличаване на сезона и всички трябва да се обединим в тази посока. Но държа да подчертая, че тепърва ни предстоят разговори по темата.

Г-Н Табаков, какво е виждането Ви за промяна на туристическата такса в Бургас?

Както е известно туристическата такса е различна за всяка община. Не смятам, че в Бургас тя е висока. Когато съм говорил, че тук може да се мисли за намаляване на патентния данък, съм имал предвид частните квартири с една и две звезди. За тях този данък е малко висок - 250 лв. Може да бъде занижен. Така много по-голяма част от легловата база ще бъде извадена от сивия сектор. Такива квартири има в кварталите Сарафово и Крайморие.

Собствениците на много от тях не са категоризирали обектите, не плащат патентен и туристически данък. Ако данъкът бъде намален, сигурен съм, че хората ще предпочетат да вземат категории и спокойно ще се рекламират. В момента не го правят, защото са в сивия сектор. Ако изкараме повече легла от там, ще запазим приходите на общината, дори ще ги увеличим и ще помогнем и на бизнеса, защото сивият сектор няма възможността да се рекламира в основните канали и в интернет пространството.

Винаги съм казвал, че човек не трябва да се притеснява от големи разходи, а трябва да се притеснява от малки приходи.

На какво ще разчитате в работата през този мандат?

Много е важен диалогът между държава, община и местен бизнес. Предстоят ми изключително много разговори и срещи. Туризмът не е точна наука. Колкото повече колеги увлечем в този процес, толкова по-добри ще бъдат взетите решения. Вярвам, че след четири години Бургас ще изглежда по различен начин като туристическа дестинация.

Още новини от Свят

Напредък в преговорите за единен Кипър

Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха "историческа" стъпка към споразумение, като днес си размениха карти, очертаващи вижданията им за зоните, които гръцката… Прочети още »
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на
 • Мария Матева: Замислям да се върна на килима Мария Матева: Замислям да се върна на килима

Не пропускайте