Инж. Петко Драгнев: Издаването на картите ще става на 4 места в града

Инж. Петко Драгнев: Издаването на картите ще става на 4 места в града

Вторник, 12 Април 2016 16:22
Интервю с инж. Петко Драгнев, управител на общинския превозвач "Бургасбус" във връзка с предстоящото въвеждане на новата транспортна схема и електронни билети за пътуване.

Как хората, които не ползват често градския транспорт ще си закупуват електронни билети?

Всеки един гражданин на Бургас може да си вземе карта пластик, която няма да му струва нищо. Той може да си я зареди с толкова пари, колкото пожелае. Ако пътува по-често, ще си я зареди с повече пари, ако пътува по-рядко, може да я зареди с 10 лв. Тези 10 лв. ще може да ги ползва цяла година. Парите няма да му изгорят.

Къде ще се издават картите?

В Билетния център на Транспортна къща, където има пет каси; на автогара Юг - две каси; на автогара Запад - две каси и на Терминала в "М.рудник". Там ще се издават еднократно пластик картите.

За кои карти ще се изискват снимки?

За правоимащи /пенсионери и ученици/. Задължително е само първото издаване на правоимащите да става в Транспортна къща, защото там има инсталирана система за автоматично правене на снимки. Всички останали могат да си вземат картите от останалите места, включително и от Транспортна къща.

Обяснете как ще става зареждането на картите?

Това може да става на абсолютно всички тези четири места. Освен това зареждането може да става и на вендинг машините. Но там няма да е за 95 ст., а за 1 лев и след изчерпването на сумата, картата остава невалидна и се взема нова.

Учениците и пенсионерите ще имат право на зареждане по три варианта - с общинското намаление, с държавното или по редовните цени.

Говорихте за зониране. Кога ще стане то и какви ще са промените?

До края на тази или началото на следващата година трябва да бъде въведено така нареченото зониране. Суперцентърът на града ще е една зона, кварталите на Бургас - втора, съставните селища - трета. Ако един пътник иска да пътува вътрешно в зоната, ще  го прави за 1 лев., ако минава от една в друга зона - пътуването ще се оскъпи. Идеята е, че сега цената на билета на жителите на съставните селища се формира от точка А до т. Б / От Бургас до Българово, примерно/. Ако пътува от Българово до Ветрен, тогава цената няма да е както досега 2.5, а по-ниска. Между Драганово и Брястовец цената ще падне на 1 лев.

В такъв случай, каква ще е цената от "Лазур" до "М. рудник"?

Няма да се промени, защото е в една зона.

Каква ще стане цената на картата за пенсионери и ученици?

Цената ще се увеличи с два лева, но картата ще е за цялата градска мрежа. Предвиждаме да направим ограничението не за 50 пътувания за пенсионери за карта от 18 лв., а да намалим цената наполовина, като и броят пътувания ще се ограничи наполовина. Всеки ще си прецени дали да си купи карта за 50 или за 25-30 пътувания.

Електронната система дава възможност за най-различни варианти.

Как ще се контролират "шмекеруващите"?

Контролът ще е същият. Кондукторките остават в автобусите. Ще имат устройство, валидатор, и когато ви провери картата, може да ви наложи глоба, ако пътувате гратис. Глобата остава 20 лв.

Колко време ще още ще има кондукторки в автобусите, след стартиране на новата транспортна схема?

Не по-малко от година. Говорили сме с колегите от други държави. Казват, че на някои им трябват до 3 години.

Идва летният сезон? Как ще процедирате с туристите?

Те могат да си вземат карта за деня от вендинг машините за пет лева и да пътуват неограничено през целия ден. Имат възможност да си купят и хартиена карта, която е с чип. Тя дава възможност за определен брой пътувания - 5, 10, 15 и т.н.

Предвидили ли сте защита на вендинг автоматите?

От това не може да се избяга. Машините ни са застраховани. Ще имаме грижата да събираме оборота в нормално време, за да няма през нощта големи обороти.

Как ще става качването в автобусите?

От първа врата ще се качват всички пътуващи. От втора майките с количките, хората с проблеми в движенията и хора в неравностойно положение. Там също ще има валидатори, за да могат да валидират спокойно, без да нарушават правилата за движение.

От кога реално може да влязат новата транспортна схема и ел. билети?

От юни.

Използвани са и въпроси на други медии.

снимка: BurgasNews

Още новини от Свят

Френският парламент иска сваляне на санкциите срещу Русия

Френският парламент се обяви за свалянето на санкциите срещу Русия. Днес депутатите от долната камара на Националното събрание приеха резолюция, с която призовават правителството да… Прочети още »
 • Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европейски съюз Валери Жискар Д'Естен: „Европа“ вместо Европе
 • Зорница София: Следвах историята на едни изумителни хора Зорница София: Следвах историята на едни изум
 • Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патриотизма и идеалите в консумация Проф. Искра Баева, историк: Превърнахме патри
 • Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае кога да слезе от власт Акад. Бл. Сендов: Един политик трябва да знае
 • Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира като победител срещу победени Д-р Николай Михайлов: Румен Радев дебютира ка
 • Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя на историята Проф. Иво Христов: Намираме се в изтрезвителя
 • Геновева Петрова: Националисти и популисти ще са в следващия парламент Геновева Петрова: Националисти и популисти ще
 • Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината може и да не го хване Д-р Кунчев: Грипният вирус се мени, ваксината
 • Ананиева: Следим за здравословно хранене в училищата Ананиева: Следим за здравословно хранене в уч
 • Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна схема зависи от електронната билетна система Руска Бояджиева: Въвеждането на транспортна с
 • Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим двора Акад. Георги Марков: Трябва да си заградим дв
 • Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на огради в сърцето на Европа, не бива да оставаме сами Борисов: Ние предотвратяваме изграждането на

Не пропускайте