Бургас празнува Никулден 110 години

Бургас празнува Никулден 110 години

Вторник, 06 Декември 2016 04:45
Как в Бургас е отбелязан за първи път празникът Никулден разбираме от документите, съхранявани във фонда на църквата “Преображение Господне”, където четем, че предисторията на 6 декември 1906 г. започва на 16 юли същата година, когато около 4000 души бургаски граждани, събрани на митинг подписват решение гръцката църква “Успение Богородично”, строена с български пари и труд, да стане българска и се преименува в “Преображение Господне”.

След митинга е отслужен благодарствен молебен и е избрано църковно настоятелство. Новоизбраното църковно настоятелство отправя молба към Сливенския митрополит Гервасий за отслужване на първата архиерейска служба в църквата. Владиката пристига в Бургас на 4 дек. и на 6 дек. в църквата “Преображение Господне” отслужва литургия в присъстието на множество граждани.

В най-новата история шести декември е обявен за Празник на Бургас през 1992 г. Решението е взето на сесия на Общинския съвет на 29 юли 1992 г. по предложение на тогавашния кмет на града Продан Проданов. В своята докладна записка до Общинския съвет кметът излага доводите, че Бургас съществува от векове като морско селище, което в годините прераства в проспериращ морски, риболовен и пристанищен град и като такъв е изпращал моряци по всички краища на света и се е тачел традиционно празникът на Св. Николай Чудотворец – покровител на всички рибари и моряци.

Като морски град в Бургас съществуват и не една риболовни кооперации. Риболовна трудово-производителна кооперация “Български черноморски риболовец” – Бургас е създадена на 11 юли 1920 г. За нейни членове се приемат предимно бедни хора, които разчитат на риболова като средство за препитание. През 1932 г. се присъединяват и членовете на ликвидираната рибарска кооперация „Шаран“ – Бургас, двете бежански риболовни групи и част от риболовците от Рибарското дружество “Бургаски край”. През годините се присъединяват и професионални риболовци от града. Като самостоятелна организация кооперацията съществува 18 години.

През 1938 г. се обединява с Риболовна трудово-производителна кооперация „България“ – Созопол. Новата кооперация е регистрирана под наименованието „Съединени риболовни кооперации“ – Бургас. През 1939 г. се пристъпва към обединяване и на рибарите извън кооперацията. На 25.07.1939 г. към Риболовна трудово-производителна кооперация „Съединени риболовни кооперации“ – Бургас се присъединява и Риболовната трудово- производителна кооперация „Тракия” – Созопол.

Източник: Държавен архив Бургас

Още новини от Бургас

18 са приемните семейства в Бургас

През ноември 2016 година започва вторият етап на проекта "Приеми ме", а Община Бургас участва активно, за да осигури най-добри условия за тукашните приемни родители.… Прочети още »
 • Великият Рим – агонията и краят Великият Рим – агонията и краят
 • И най-великото е временно И най-великото е временно
 • Живял е такъв човек: Д-р Сатана Живял е такъв човек: Д-р Сатана
 • Какво се случи на 11 септември с Кулите близнаци и света Какво се случи на 11 септември с Кулите близн
 • Европа платила скъпо за откритията на Колумб Европа платила скъпо за откритията на Колумб
 • В оазиса Сива ли е гробът на великия Александър? В оазиса Сива ли е гробът на великия Александ
 • 750 века Календарът на Адам отмерва времето 750 века Календарът на Адам отмерва времето
 • Лудите планове за спечелване на войната Лудите планове за спечелване на войната
 • Започва 6785г. по българския календар Започва 6785г. по българския календар
 • Как водката решава руската история Как водката решава руската история
 • Средновековна Европа и нейните секс-скандали Средновековна Европа и нейните секс-скандали
 • Описаното в Библията, никога не се е случвало Описаното в Библията, никога не се е случвало

Не пропускайте