Колко струват скъпите книги, останали в историята?

Колко струват скъпите книги, останали в историята?

Четвъртък, 03 Ноември 2016 01:00
Книгите предоставят най-ценното – познанието. В днешния дигитален свят често забравяме тяхната значимост, но именно затова сега те са по-важни от всякога. Но не всички книги са еднакво ценни. Някои ще останат в историята като най-скъпите в света.
10.„Първата книга на Уризен“, Уилям Блейк – $2.5 милиона
Излязла за първи път през 1794г, „Първата книга на Уризен“ е едно от най-известните и значими произведения на Уилям Блейк. В същината си тя може да се разглежда като пародия на „Битие“.
Едно от осемте оцелели до днес копия е продадено в Ню Йорк през 1999г за $2.5 милиона на частен колекционер.
9.„Приказките на барда Бийдъл“, Дж. К. Роулинг – $3.98 милиона
Преди тази книга да бъде масово разпространена, същата е спомената в „Хари Потър и Даровете на Смъртта“. Дж. К. Роулинг е създала седем оригинални копия, всяко ръчно написано и илюстровано от нея. Шест тя раздава на приятели и редактори, но през 2007г. седмото е пуснато на търг.
Amazon.com го купуват за $3.98 милиона, което прави книгата най-скъпият модерен ръкопис, закупен на търг. Парите от сделката са дарени за благотворителност.
8.„География“, Птолемей – $4 милиона
Първият печатен атлас и първата книга в света с гравирани илюстрации. „География“ от Птолемей е сборник с географските познания за Римската империя до 2-ри век. През 2006г е продаден за цели $4 милиона.
7.„Трактат върху овощните дървета“ от Анри Луи Дюамел дьо Монсо, илюстрована от Пиер Антоан и Пиер Тюрпен – $4.5 милиона
Това определено е най-скъпата книга за овощни дръвчета, писана някога. Нейно копие – комплект от пет тома с илюстрации – е продадено през 2006г за $4.5 милиона.
6.„Библия на Гутенберг“ – $5.3 милиона
През 1987г. на аукцион в Ню Йорк неизвестен ценител плаща рекордните $4.9 милиона за първото издание на Библията отпечатано от Йоханес Гутенберг през далечната 1455г
Тя е била в в тираж 180 броя. Любопитно е, че печатарят – основоположник на съвременното печатане, почти е фалирал, докато създава Библията. Отпечатването ѝ е продължило три години. 42¬ страничната Библия на Гутенберг е особено ценна заради нейните естетически и технически качества. Предполага се, че печатарят е използвал отделна преса, направена от него специално за това дело. На другата отпечатвал католически индулгенции, поръчани от църквата, за да се прехранва. Докато се е занимавал със създаването на първата напечатана на машина Библия, обеднелият аристократ Гутенберг е бил обвинен в злоупотреба с парите. За да създаде печатницата, той е взел заем от 150 гулдена. А докато се занимавал с Библията, дълговете му нараснали на 2000 гулдена. Междувременно кредиторът му го осъдил, а съдът му присъдил печатницата, заедно с отпечатаните вече екземпляри.
Днес Библията като цяло е най-печатаната и най-разпространената книга в света.Ежегодно от нея се продават по 25 милиона копия. Според данни от 2008г. съществуват цялостни преводи на 461 езика и частични преводи на 2478 езика.
Първите свитъци от нея са били на старогръцки и са създадени през IV век.
Свещената книга е разделена на глави през 13-ти век от Стефан Лангтон, а на стихове през 16-ти век от френския печатар Роберт Естиен.
Българската дума Библия е заимствана от средновековната латинска дума bibliа, която пък е съкращение от biblia sacra – „свята книга“. Първата част от християнската Библия е Стария Завет, който съдържа 24¬-те книги на еврейската Библия, известна като Танах. Втората е Новият Завет с 27 книги – четирите Евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан, посланията на апостолите, посланията на Павел и Откровение.
5.„Първо фолио“, Уилям Шекспир – $6 милиона
Цената на оригиналният сборник с пиеси на Шекспир е била едва една лира, но днес запазените копия са сред най-ценните книги в света. Смята се, че са останали само 228 (от първоначалните 750). През 2001г. съоснователят на Microsoft, Пол Алън, закупува едно копие за $6 166 000 в Ню Йорк.
4.„Кентърбърийски разкази“, Джефри Чосър – $7.5 милиона
Кентърбърийски разкази е сборник с истории, написани от Джефри Чосър през 14 век. Според първоначалния замисъл историите трябвало да са общо 120, но Чосър не успява да достигне този брой. Книгата е уникална с това, че е първата създадена на разговорен английски език, а не на използваните за работа тогава латински и френски. Това е и една от първите книги, отпечатани с печатарската машина на Уилям Какстън през 1478 г.
Първото издание е продадено в Лондон през 1998г. за $7.5 милиона. От дузината останали копия, това е последното в частна колекция и първоначално е било закупено за 6 лири през 1776г.
3.„Птиците на Америка“, Джеймс Одюбон – $11.5 милиона
През 2000г на търг е представено едно от 119-те запазени до днес копия на „Птиците на Америка“, което се продава за $8 милиона. Десет години по-късно друго първо издание е продадено в Лондон за $11.5 милиона – най-скъпата печатна книга в света, продадена на публичен търг. Одюбон е представил 435 таблици с 1065 рисунки на птици.
2.„Евангелието на Хайнрих Лъв“ – $11.7 милиона
Първоначално поръчано от Хайнрих Лъв за олтара на Дева Мария в катедралата в Брауншвайг, това евангелие е закупено от германското правителство през 1983г. за $11.7 милиона. То има 266 страници, включително 50 с илюстрации и е смятано за ненадминато произведение на изкуството от 12-и век.
1.„Лестърски кодекс“, Леонардо Да Винчи – $30.8 милиона
Най-известният научен труд на Леонардо, 72 страници, пълни с идеите и теориите на великия изобретател – от фосилите до движението на водата и какво кара Луната да сияе.
Кодексът датира от 1500 г. и е особен, защото е написан с огледално писмо. За да бъде прочетен, трябва да се гледа в огледало.
Ръкописът е закупен през 1717г. от Томак Коук, който след това става граф на Лестър, а след това през 1980г. попада в ръцете на колекционера Арманд Хамер. Накрая, през 1994г. Бил Гейтс се сдобива с кодекса на търг за $30 800 000, с което това става най-скъпата книга в света.
Бил Гейтс обаче не запазва книгата само за себе си. Той я сканира и я превръща в скрийнсейвър, разпространяван с Microsoft Plus! за Windows 95.


Още новини от Бургас

Започва ремонтът на "Крайзерна"

Ремонтът на улица "Крайезерна" трябва да започне до месец. Проектът предвижда цялостна рехабилитация и разширяване на пътното платно. Ще се изградят две допълнителни ленти за… Прочети още »
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин
 • Знамето на Стилияна - първообраз на днешния трибагреник Знамето на Стилияна - първообраз на днешния т
 • Започнали да строят паметника на Освобождението без проект, чакали 3 години Започнали да строят паметника на Освобождение

Не пропускайте