Сватбите в Суза – начало на нова епоха в Древния свят

Сватбите в Суза – начало на нова епоха в Древния свят

Вторник, 08 Ноември 2016 01:00
През 324 г. пр. Хр. Александър Велики завършил военната си кампания на изток. Достигнал до границата Индия, той се завърнал в старата персийска столица Суза, една от резиденциите на сваления ахеменидски владетел Дарий. Градът се намирал по средата на бившата персийска империя – главно звено между Месопотамия и високото Иранско плато.

Суза представлявала огромен конгломерат от източен тип с огромен дворец, разделен от внушителни по размери дворове, зали и помещения, украсени с барелефи и емайлирани плочи. Грандиозни изображения на царски телохранители и образи на митични същества от източните религии красели величествения град. Ападана, великата зала на Суза, приемала в миналото пратеници от чуждите страни, а нейната квадратна платформа била поддържана от шест каменни колони, чиито високи над шест метра капители били украсени с изображения на животни, птици и цветя. Древната столица още пазела спомена за величие и слава...

Александър пристигнал там през януари 324 г. пр. Хр. Усвоил вече източни маниери и заемки от персийските обичаи, той въвел ахеменидския церемониал в своя двор. По време на източния поход македонският цар запазил старото делене на сатрапии (области), позволил на всяка народност в империята да използва своя език и традиции, както и да поддържа местните си религиозни култове. Самият той възприел ориенталски черти в етикета и структурата на империята. Носел облекло от персийски тип – дълга роба, пристегната в кръста с широк колан, златна диадема – короната на Ахеменидските управници, и изисквал от поданиците си просикинезата – поздрав от подчинените, при който те падали по очи пред самодържеца, поднасяйки ръка пред устата си.

Реакцията на войниците му не закъсняла и те се вдигнали на бунт, но брожението било удавено в кръв. Александър желаел да създаде една империя, една цивилизация и един народ. Ето защо той решил да ожени своите офицери за персийски принцеси. Събитието щяло да ознаменува сливането на народите в огромната държава. Било насрочено специално тържество в Суза, на което масовата сватба щяла да даде начало на един нов свят.

Царят, който вече имал син от любовницата си, персийската принцеса Барсина, и бил женен за согдианката Роксана, се бракосъчетал едновременно и със сестрата, и с дъщерята на Дарий – Статира и Парисата (или Парисатида).

Най-верните приятели на Александър се оженили едновременно за други ахеменидски аристократки. Празникът бил организиран в разкошна и огромна квадратна шатра със страна над осемстотин метра. Петдесет златни и сребърни колони поддържали златоткания балдахин. Изобилието от блюда, вино, музика и красиви благородници накарали владетеля да се провикне: “Персийските жени са терзание за очите!”

Така десет хиляди офицери от македонската армия се свързали с цвета на старата персийска държава. Т. нар. синкретизъм навлязъл дълбоко в живота и в битието на старите народи на Античността.

Създадено било началото на елинистическия период от древната история, ерата на елинистическите царства, наследници на Александровата империя. Именно чрез сватбите в Суза между македоните и знатните персийки се родили епигоните (наследниците) на елинизирания Изток.

Започнала нова ера в живота на Древния свят.

Още новини от Бургас

Няма замърсяване на въздуха от пожара в Несебър

Автоматичната станция за качеството на атмосферния въздух в Несебър не е регистрирала превишения на средночасовите норми на контролираните показатели по време на пожара вчера. Екип… Прочети още »
 • Великият Рим – агонията и краят Великият Рим – агонията и краят
 • И най-великото е временно И най-великото е временно
 • Живял е такъв човек: Д-р Сатана Живял е такъв човек: Д-р Сатана
 • Какво се случи на 11 септември с Кулите близнаци и света Какво се случи на 11 септември с Кулите близн
 • Европа платила скъпо за откритията на Колумб Европа платила скъпо за откритията на Колумб
 • В оазиса Сива ли е гробът на великия Александър? В оазиса Сива ли е гробът на великия Александ
 • 750 века Календарът на Адам отмерва времето 750 века Календарът на Адам отмерва времето
 • Лудите планове за спечелване на войната Лудите планове за спечелване на войната
 • Започва 6785г. по българския календар Започва 6785г. по българския календар
 • Как водката решава руската история Как водката решава руската история
 • Средновековна Европа и нейните секс-скандали Средновековна Европа и нейните секс-скандали
 • Описаното в Библията, никога не се е случвало Описаното в Библията, никога не се е случвало

Не пропускайте