Сватбите в Суза – начало на нова епоха в Древния свят

Сватбите в Суза – начало на нова епоха в Древния свят

Вторник, 08 Ноември 2016 01:00
През 324 г. пр. Хр. Александър Велики завършил военната си кампания на изток. Достигнал до границата Индия, той се завърнал в старата персийска столица Суза, една от резиденциите на сваления ахеменидски владетел Дарий. Градът се намирал по средата на бившата персийска империя – главно звено между Месопотамия и високото Иранско плато.

Суза представлявала огромен конгломерат от източен тип с огромен дворец, разделен от внушителни по размери дворове, зали и помещения, украсени с барелефи и емайлирани плочи. Грандиозни изображения на царски телохранители и образи на митични същества от източните религии красели величествения град. Ападана, великата зала на Суза, приемала в миналото пратеници от чуждите страни, а нейната квадратна платформа била поддържана от шест каменни колони, чиито високи над шест метра капители били украсени с изображения на животни, птици и цветя. Древната столица още пазела спомена за величие и слава...

Александър пристигнал там през януари 324 г. пр. Хр. Усвоил вече източни маниери и заемки от персийските обичаи, той въвел ахеменидския церемониал в своя двор. По време на източния поход македонският цар запазил старото делене на сатрапии (области), позволил на всяка народност в империята да използва своя език и традиции, както и да поддържа местните си религиозни култове. Самият той възприел ориенталски черти в етикета и структурата на империята. Носел облекло от персийски тип – дълга роба, пристегната в кръста с широк колан, златна диадема – короната на Ахеменидските управници, и изисквал от поданиците си просикинезата – поздрав от подчинените, при който те падали по очи пред самодържеца, поднасяйки ръка пред устата си.

Реакцията на войниците му не закъсняла и те се вдигнали на бунт, но брожението било удавено в кръв. Александър желаел да създаде една империя, една цивилизация и един народ. Ето защо той решил да ожени своите офицери за персийски принцеси. Събитието щяло да ознаменува сливането на народите в огромната държава. Било насрочено специално тържество в Суза, на което масовата сватба щяла да даде начало на един нов свят.

Царят, който вече имал син от любовницата си, персийската принцеса Барсина, и бил женен за согдианката Роксана, се бракосъчетал едновременно и със сестрата, и с дъщерята на Дарий – Статира и Парисата (или Парисатида).

Най-верните приятели на Александър се оженили едновременно за други ахеменидски аристократки. Празникът бил организиран в разкошна и огромна квадратна шатра със страна над осемстотин метра. Петдесет златни и сребърни колони поддържали златоткания балдахин. Изобилието от блюда, вино, музика и красиви благородници накарали владетеля да се провикне: “Персийските жени са терзание за очите!”

Така десет хиляди офицери от македонската армия се свързали с цвета на старата персийска държава. Т. нар. синкретизъм навлязъл дълбоко в живота и в битието на старите народи на Античността.

Създадено било началото на елинистическия период от древната история, ерата на елинистическите царства, наследници на Александровата империя. Именно чрез сватбите в Суза между македоните и знатните персийки се родили епигоните (наследниците) на елинизирания Изток.

Започнала нова ера в живота на Древния свят.

Още новини от Релакс

Външният показа бебето си на колеги в Гръция

Външният министър Даниел Митов се появи на конференция в Гърция в компанията на малката си дъщеричка. Дипломат №1 държа бебето в ръце, докато позираше за… Прочети още »
 • Никой, никога не разгада напълно тези хора Никой, никога не разгада напълно тези хора
 • Ан Бони – жената–пират Ан Бони – жената–пират
 • За простосмъртни - забранено! Вратата на боговете За простосмъртни - забранено! Вратата на бого
 • Тези войни щяха да променят историята Тези войни щяха да променят историята
 • На Албиона признават този човек за равен на Нелсън На Албиона признават този човек за равен на Н
 • Как изчезна Македонското царство Как изчезна Македонското царство
 • Изобретенията, които промениха света Изобретенията, които промениха света
 • За славата, гордостта и достойнството си не се нуждаем от митове За славата, гордостта и достойнството си не с
 • Не позволявайте да ви лъжат чрез историята Не позволявайте да ви лъжат чрез историята
 • Зад величието понякога стоят…наемници Зад величието понякога стоят…наемници
 • Джеймс Кук – капитанът и канибалите Джеймс Кук – капитанът и канибалите
 • Последният класически пират Последният класически пират

Не пропускайте