Защо моряшката фанелка е синьо-бяла

Защо моряшката фанелка е синьо-бяла

Вторник, 06 Декември 2016 01:00
Първоначално е въведена, като морско облекло през 1820 година, за да направи по-лесно намирането на паднал зад борда моряк по-лесно. Известно е че, белият цвят е единствения, който не губи отражателната си способност, дори на големи дълбочини. А именно това, е надделяло при неговия избор. Синьото е логично, асоциира се с море, плаване… тъмно синьо е цветът на моряците от край време. От там идва и синьо-бялото райе, като символ на моряците и безопасното плаване.

Всъщност моряците са доста консервативна и държаща на традициите общност и това не прави изключение при облеклото. Като пример може да се посочи символиката при шапките – двете ленти висящи от шапката на „юнгата“ са за да се почетът безследно изчезналите моряци. Днес във флота на всяка една страна, могат да се видят моряци облечен във синьо-бели раирани фланелки. Като някой армии, примерно руската е изцяло облечена в райе. Според вида на войската се сменя и основния цвят – синьо-бял във флота, зелено-бяло десант, черно-бяло… и т.н.

На 27 март 1858г. Франция, въвежда плетената раирана блуза, като стандарт за всички моряци във френския флот, по-известна днес като marinière или matelot. Като се твърди че, двадесетте и една ивици са символ на всяка една от победите на Наполеон.

Един от първите описани случаи, когато моряшкото райе е носено извън контекста на мореплаването, а като моден десен е през 1846 г. Тогава, кралица Виктория, облича четири годишният и син, принц Албърт Едуард, в моряшко костюмче и се качват на Royal Yacht. Горе-долу през това време навлиза и масовото носене на бански костюми в моряшко райе.

В крайна сметка, то придобива нечувана дотогава популярност през 1917 г., когато Коко Шанел представя своята „Морска колекция“. От този момент започва да носи основно моряшки блузи и да ги продава в магазина си във Франция. Сега почти всяка голяма модна къща в началото на сезона пуска линия, белязана именно с познатия раиран десен. Почти всеки известен артист има в гардероба си моряшка тениска. Носили са я хора като Мерилин Монро , Пабло Пикасо , Бриджит Бардо, Анди Уорхол… А именно заради моряшката фанелка, френския дизайнер Жан Пол Готие е наречен „enfant terrible“, или лошото дете на модата.


Още новини от Бургас

Шофьор, причинил смърт, не се призна за виновен

Окръжен съд Бургас даде ход и започна събирането на доказателства по наказателно дело за транспортно произшествие, с причинена по непредпазливост смърт на пътя и средни… Прочети още »
 • Никой, никога не разгада напълно тези хора Никой, никога не разгада напълно тези хора
 • Ан Бони – жената–пират Ан Бони – жената–пират
 • За простосмъртни - забранено! Вратата на боговете За простосмъртни - забранено! Вратата на бого
 • Тези войни щяха да променят историята Тези войни щяха да променят историята
 • На Албиона признават този човек за равен на Нелсън На Албиона признават този човек за равен на Н
 • Как изчезна Македонското царство Как изчезна Македонското царство
 • Изобретенията, които промениха света Изобретенията, които промениха света
 • За славата, гордостта и достойнството си не се нуждаем от митове За славата, гордостта и достойнството си не с
 • Не позволявайте да ви лъжат чрез историята Не позволявайте да ви лъжат чрез историята
 • Зад величието понякога стоят…наемници Зад величието понякога стоят…наемници
 • Джеймс Кук – капитанът и канибалите Джеймс Кук – капитанът и канибалите
 • Последният класически пират Последният класически пират

Не пропускайте