Защо моряшката фанелка е синьо-бяла

Защо моряшката фанелка е синьо-бяла

Вторник, 06 Декември 2016 01:00
Първоначално е въведена, като морско облекло през 1820 година, за да направи по-лесно намирането на паднал зад борда моряк по-лесно. Известно е че, белият цвят е единствения, който не губи отражателната си способност, дори на големи дълбочини. А именно това, е надделяло при неговия избор. Синьото е логично, асоциира се с море, плаване… тъмно синьо е цветът на моряците от край време. От там идва и синьо-бялото райе, като символ на моряците и безопасното плаване.

Всъщност моряците са доста консервативна и държаща на традициите общност и това не прави изключение при облеклото. Като пример може да се посочи символиката при шапките – двете ленти висящи от шапката на „юнгата“ са за да се почетът безследно изчезналите моряци. Днес във флота на всяка една страна, могат да се видят моряци облечен във синьо-бели раирани фланелки. Като някой армии, примерно руската е изцяло облечена в райе. Според вида на войската се сменя и основния цвят – синьо-бял във флота, зелено-бяло десант, черно-бяло… и т.н.

На 27 март 1858г. Франция, въвежда плетената раирана блуза, като стандарт за всички моряци във френския флот, по-известна днес като marinière или matelot. Като се твърди че, двадесетте и една ивици са символ на всяка една от победите на Наполеон.

Един от първите описани случаи, когато моряшкото райе е носено извън контекста на мореплаването, а като моден десен е през 1846 г. Тогава, кралица Виктория, облича четири годишният и син, принц Албърт Едуард, в моряшко костюмче и се качват на Royal Yacht. Горе-долу през това време навлиза и масовото носене на бански костюми в моряшко райе.

В крайна сметка, то придобива нечувана дотогава популярност през 1917 г., когато Коко Шанел представя своята „Морска колекция“. От този момент започва да носи основно моряшки блузи и да ги продава в магазина си във Франция. Сега почти всяка голяма модна къща в началото на сезона пуска линия, белязана именно с познатия раиран десен. Почти всеки известен артист има в гардероба си моряшка тениска. Носили са я хора като Мерилин Монро , Пабло Пикасо , Бриджит Бардо, Анди Уорхол… А именно заради моряшката фанелка, френския дизайнер Жан Пол Готие е наречен „enfant terrible“, или лошото дете на модата.


Още новини от Бургас

В „Изгрев“ правят площадка за деца с увреждания

Община Бургас се включи в Националната кампания за социална интеграция "Вярвам в теб!" на "Сдружение Азбукари". Съвместното партньорство реализира проект - площадка за игра и… Прочети още »
 • Великият Рим – агонията и краят Великият Рим – агонията и краят
 • И най-великото е временно И най-великото е временно
 • Живял е такъв човек: Д-р Сатана Живял е такъв човек: Д-р Сатана
 • Какво се случи на 11 септември с Кулите близнаци и света Какво се случи на 11 септември с Кулите близн
 • Европа платила скъпо за откритията на Колумб Европа платила скъпо за откритията на Колумб
 • В оазиса Сива ли е гробът на великия Александър? В оазиса Сива ли е гробът на великия Александ
 • 750 века Календарът на Адам отмерва времето 750 века Календарът на Адам отмерва времето
 • Лудите планове за спечелване на войната Лудите планове за спечелване на войната
 • Започва 6785г. по българския календар Започва 6785г. по българския календар
 • Как водката решава руската история Как водката решава руската история
 • Средновековна Европа и нейните секс-скандали Средновековна Европа и нейните секс-скандали
 • Описаното в Библията, никога не се е случвало Описаното в Библията, никога не се е случвало

Не пропускайте