Откриха скелет в потънал преди 2000 години кораб

Откриха скелет в потънал преди 2000 години кораб

Събота, 17 Декември 2016 04:23
Изключително рядка находка: в потънал преди повече 2000 години кораб учените откриха човешки кости. Самият кораб е известен от преди това по съвсем други причини. Откритието представлява малка сензация. 2 хиляди години е предполагаемата възраст на човешките кости, открити от археолозите в останките на потъналия кораб край гръцкия остров Антикитера.

Скелетът е намерен на 31 август при гмуркане, съобщава Woods Hole Oceanographic Institution. Останките на кораба, поради своите размери, са известни като „Античния Титаник“. Корабът обаче е по-известен с друго: тук е открит прочутият механизъм от Антикитера. Мистериозният апарат е намерен преди повече от 100 години.Сега изненадващо към цялата история се добавя и човешки скелет. Да се намерят човешки останки в морето е нещо изключително рядко. Обикновено водите отнасят телата, а рибите свършват всичко останало. Рядко може да се открият човешки останки запазени с десетилетия, още по рядко със столетия.

Такова нещо досега не сме виждали, казва Брендън Фоли пред Nature News. Той е морски археолог към частния изследователски институт в Масачузетс и води проучванията в Гърция.

Учените сега се надяват, че успеят да извадят ДНК проби от намерените кости. Те биха могли да дадат някакви насоки за произхода на скелета, а също и за античния търговски кораб, потънал при буря някъде в периода 85 – 60 г. преди Христос.

„Костите не изглеждат така, сякаш са на 2000 години“, казва Ханес Шрьодер, датски експерт по ДНК анализи. Сега се очаква съгласието на гръцкото правителство за провеждането на ДНК тестовете. Учените се надяват да извлекат информация за цвета на косата и очите на покойника, както и за географския регион, от който произхожда.

Останките на кораба са открити още през 1900 година от гмуркачи. На борда му се намирали скъпи статуи. Първоначално археолозите не обърнали внимание на някакъв предмет от корозирал метал. Чак по-късно в атинския музей започнали да го почистват и открили зъбни колела и други детайли, по които разбрали че са попаднали на прочутия днес механизъм от Антикитера, за който се смята, че е първият компютър в историята на човечеството.

Още новини от Бургас

Шофьорка нацели дупка на пътя и счупи ръка

"Хубавите" пътища в региона станаха причина за инцидент, причинил счупване на ръка. На 02.04. около 16.00 ч., на около 50 м след бензиностанция "ЛУКОЙЛ" в… Прочети още »
 • Великият Рим – агонията и краят Великият Рим – агонията и краят
 • И най-великото е временно И най-великото е временно
 • Живял е такъв човек: Д-р Сатана Живял е такъв човек: Д-р Сатана
 • Какво се случи на 11 септември с Кулите близнаци и света Какво се случи на 11 септември с Кулите близн
 • Европа платила скъпо за откритията на Колумб Европа платила скъпо за откритията на Колумб
 • В оазиса Сива ли е гробът на великия Александър? В оазиса Сива ли е гробът на великия Александ
 • 750 века Календарът на Адам отмерва времето 750 века Календарът на Адам отмерва времето
 • Лудите планове за спечелване на войната Лудите планове за спечелване на войната
 • Започва 6785г. по българския календар Започва 6785г. по българския календар
 • Как водката решава руската история Как водката решава руската история
 • Средновековна Европа и нейните секс-скандали Средновековна Европа и нейните секс-скандали
 • Описаното в Библията, никога не се е случвало Описаното в Библията, никога не се е случвало

Не пропускайте