Описаното в Библията, никога не се е случвало

Описаното в Библията, никога не се е случвало

Вторник, 27 Декември 2016 01:00
Великите събития , описани в Библията , никога не са се случвали. Това съобщава La Repubblica. Това е заключение, основаващо се на многогодишни разкопки на израелски учени. Например , те твърдят , че стените на Ерихон не са унищожени от свещеници със звука на техните тръби.
Стени просто не е имало там, казват учените. Поселения Ханаан, Обетованата земя на израилтяните не са били „големи“ , както казва Библията, и не са били заобиколени от стени, стигащи до небето .
„Ето защо героизмът на завоевателите, за които се твърди, че са се борили срещу превъзхождащите ги по сили ханаанци, е богословска реконструкция , която не се основава на факти – казва археологът Зеев Херцог , един от най-известните професори от факултета по археология в университета в Тел Авив.
– На базата на всички резултати, по-голямата част от учените в областта на археологията, библейски изследвания и историята на еврейския народ, са на мнение, че събитията, описани в Библията са легенди, като например легендата за Ромул и Рем“.
Професор Херцог заяви: „Тези разкопки доведоха до това, че стана ясно: израилтяните никога не са били в Египет, никога не са се скитали в пустинята, никога не завладявали земя , за да може след това да я предат на дванадесетте племена . Нито едно от централните събития в историята на евреите не се потвърждава от това, което сме открили. Изход, например, би могъл да се отнася до само няколко семейства, историята на които е бил разширена и „национализирана“ по богословски причини“.
Тази наистина революционна гледна точка трудно се възприема от много хора, казва професорът . Най-трудното за разбиране е историческият документ за това, че Великото царство на Давид и Соломон, станало, според Писанието, най-висшата точка на политическата , военната и икономическата мощ на народа на Израел, царство, което, според Книгата на царете, се е простирало от брега на Ефрат до Газа, е, според Херцог „в историографско, не съответстващо с реалността на строителството“.
“ Величието на царството на Давид и Соломон е епично , а не историческо. Може би, най -новото доказателство за това е, че ние не научихме как се е наричало – казва херцог. А Йерусалим целият е прекопан .
Разкопките дадоха внушително количество материали, отнасящи се за периоди преди и последващи съществуването на Обединеното царство на Давид и Соломон. Нищо не потвърждава съществуването на царството, нито едно парче глина. И това не означава , че археолозите са търсили на грешното място. Те са получили множество свидетелства , че по времето на Давид и Соломон , Йерусалим е голямо селище , в което не е имало централен храм или кралски дворец .
Давид и Соломон са били главите на племенни княжества, които са контролирали малки райони, Давид – в Хеврон , Соломон – в Йерусалим. Едновременно с това на хълмовете на Самария е възникнала една отделна държава. Израел и Самария са били изначално две отделни и понякога враждуващи царства“.

Още новини от Бургас

Предприемат действия за възстановяване плащанията на ОПРР

„Заедно с Европейската комисия ще предприемем възможно най-бързи действия по възстановяване на временно спрените плащания по ос 1 и 3 на Оперативна програма „Регионално развитие“… Прочети още »
 • Великият Рим – агонията и краят Великият Рим – агонията и краят
 • И най-великото е временно И най-великото е временно
 • Живял е такъв човек: Д-р Сатана Живял е такъв човек: Д-р Сатана
 • Какво се случи на 11 септември с Кулите близнаци и света Какво се случи на 11 септември с Кулите близн
 • Европа платила скъпо за откритията на Колумб Европа платила скъпо за откритията на Колумб
 • В оазиса Сива ли е гробът на великия Александър? В оазиса Сива ли е гробът на великия Александ
 • 750 века Календарът на Адам отмерва времето 750 века Календарът на Адам отмерва времето
 • Лудите планове за спечелване на войната Лудите планове за спечелване на войната
 • Започва 6785г. по българския календар Започва 6785г. по българския календар
 • Как водката решава руската история Как водката решава руската история
 • Средновековна Европа и нейните секс-скандали Средновековна Европа и нейните секс-скандали
 • Описаното в Библията, никога не се е случвало Описаното в Библията, никога не се е случвало

Не пропускайте