Започва 6785г. по българския календар

Започва 6785г. по българския календар

Неделя, 01 Януари 2017 03:00
Най-старият в света календар - българският, показва, че започва 6785г. И според него това е годината на петела - Тох.

Българският календар се счита за най-стар, не защото някой може да докаже в коя година този или който и да е друг календар е бил създаден. Нашият календар носи това качество, защото началната година в календара е по-стара от началните години във всички други календари. Началната дата в българският календар е 4768 година преди христа по григориянският календар. Нашумелият с мимолепна световна слава майски календар например, отмерва от 3110 година преди христа. Тоест неговата година първа е много много по късно. Кратка справка, може да покаже със прецизност, че няма нито една календарна система в света, която да отмерва оттогава, откогато отмерва нашата.

Макар че са запазени едва 9 от животинските названия в древният български календар, има допълнителна информация, която спомогства за пълна представа относно имената в 12 годишният животински цикъл. Такава информация са например сградите с календарно значение - при строежи древните българи са имали традиция да записват годината на строежа придружена с изображение на съответващото животно. По този начин е установено, че липсващите животни в календара са Барс-а, Бечин(Маймуна) и Имен - Кон. Названието Теку има двоино значение - кон и овен.

Запазените имена на животни в цикъла на годините с етимология по Петър Добрев са:

Сомор - Мишка
Шегор - Вол
(Барс)* - Тигър
Дван - Заек
Верени - Дракон
Дилом - Змия
Именшегор - Кон
Текучитем - Овен
(Бехти)* - Маймуна
Тох - Кокошка, Петел
Етх - куче
Дохс - свиня

Не всички имена на българските месеци са запазени! Запазените имена на месеци са:

Алем - Първи
Тутом - Втори
Читем - Трети
Твирем - Четвърти
Вечем - Пети
Шехтем - Шести
Бехти - Осми
Елем - Десети
Алтом, Алтем - Дванадесети

Първият ден от древнобългарската година е имал името Идинак и не е влизал в нито един месец. Останалите 364 дни от древнобългарската година са се разпределяли в съответствие с една удивително хармонична идея. Всеки обикновен месец е съдържал два полумесеца от 15 дни и се е равнявал на 30 дни. Същевременно към четири от месеците от годината – и това са били първите месеци от всеки сезон – се е добавял допълнителен 31-ви ден.

Ето и някои важни дати от царуването на българските владетели.

През 814 г. (година Кон=Таг) се възцарява кан ОМОР-ТАГ.
През 853 г. (година Барс) се възцарява княз БОРИС, известен още като Богор и Богорис. Много вероятно е Борис (Барис при българите на Волга) да е второто име, календарното прозвище на владетеля.
През 892 г. (година Мишка=Шиш) се възцарява цар Симеон, наречен Шишман в Пинциевата грамота. На чувашки език звучи като Шаши.
През 976 г. (година Мишка=Шиш) се възцарява цар Роман Шишман. Добавката “ман” в името напомня памирското понятие ман ­ месец, сезон.
През 944 г. (година Кон=Алаша) се възцарява цар Самуил, наречен от Паисий Хилендарски в “История славянобългарска” с двойното име Самуил Алаша. В българските народни говори и Кавказ алаша означава хубав, расов кон. На чувашки език звучи като лаша.
През 1257 г. (година Кон=Тих) се възцарява Константин Асен, известен с прозвището Тих. Древнобългарското Теку се среща у естонците като Тек, а у чувашите като Тиха (жребец).

В периода 1052­ - 1207 г. начело на българите застават владетели с двойни имена, едното от които е Хала или Кала ­ цар Титуш Хала, Кало-Петър, Кала-Йоан (Калоян). Годините, в които заемат престола ­ 1052, 1084, 1196 ­ са години Дракон (лат.) = Хала, змей (бълг.). Могат да се посочат още редица примери на зодиакални имена, включително със синоними (Шъши=Съсел=Сомор; Теку=Тих=Алаша; Дилом=Дилан и пр.).
Още новини от Бургас

Руските пенсионери у нас ще получат по-късно пенсиите си

Очаква се забавяне на изплащането на руските пенсии за първото тримесечие на 2015 г. на пенсионери, живеещи в България, предупреди Пенсионният фонд на Руската Федерация… Прочети още »
 • Великият Рим – агонията и краят Великият Рим – агонията и краят
 • И най-великото е временно И най-великото е временно
 • Живял е такъв човек: Д-р Сатана Живял е такъв човек: Д-р Сатана
 • Какво се случи на 11 септември с Кулите близнаци и света Какво се случи на 11 септември с Кулите близн
 • Европа платила скъпо за откритията на Колумб Европа платила скъпо за откритията на Колумб
 • В оазиса Сива ли е гробът на великия Александър? В оазиса Сива ли е гробът на великия Александ
 • 750 века Календарът на Адам отмерва времето 750 века Календарът на Адам отмерва времето
 • Лудите планове за спечелване на войната Лудите планове за спечелване на войната
 • Започва 6785г. по българския календар Започва 6785г. по българския календар
 • Как водката решава руската история Как водката решава руската история
 • Средновековна Европа и нейните секс-скандали Средновековна Европа и нейните секс-скандали
 • Описаното в Библията, никога не се е случвало Описаното в Библията, никога не се е случвало

Не пропускайте