Започва 6785г. по българския календар

Започва 6785г. по българския календар

Неделя, 01 Януари 2017 03:00
Най-старият в света календар - българският, показва, че започва 6785г. И според него това е годината на петела - Тох.

Българският календар се счита за най-стар, не защото някой може да докаже в коя година този или който и да е друг календар е бил създаден. Нашият календар носи това качество, защото началната година в календара е по-стара от началните години във всички други календари. Началната дата в българският календар е 4768 година преди христа по григориянският календар. Нашумелият с мимолепна световна слава майски календар например, отмерва от 3110 година преди христа. Тоест неговата година първа е много много по късно. Кратка справка, може да покаже със прецизност, че няма нито една календарна система в света, която да отмерва оттогава, откогато отмерва нашата.

Макар че са запазени едва 9 от животинските названия в древният български календар, има допълнителна информация, която спомогства за пълна представа относно имената в 12 годишният животински цикъл. Такава информация са например сградите с календарно значение - при строежи древните българи са имали традиция да записват годината на строежа придружена с изображение на съответващото животно. По този начин е установено, че липсващите животни в календара са Барс-а, Бечин(Маймуна) и Имен - Кон. Названието Теку има двоино значение - кон и овен.

Запазените имена на животни в цикъла на годините с етимология по Петър Добрев са:

Сомор - Мишка
Шегор - Вол
(Барс)* - Тигър
Дван - Заек
Верени - Дракон
Дилом - Змия
Именшегор - Кон
Текучитем - Овен
(Бехти)* - Маймуна
Тох - Кокошка, Петел
Етх - куче
Дохс - свиня

Не всички имена на българските месеци са запазени! Запазените имена на месеци са:

Алем - Първи
Тутом - Втори
Читем - Трети
Твирем - Четвърти
Вечем - Пети
Шехтем - Шести
Бехти - Осми
Елем - Десети
Алтом, Алтем - Дванадесети

Първият ден от древнобългарската година е имал името Идинак и не е влизал в нито един месец. Останалите 364 дни от древнобългарската година са се разпределяли в съответствие с една удивително хармонична идея. Всеки обикновен месец е съдържал два полумесеца от 15 дни и се е равнявал на 30 дни. Същевременно към четири от месеците от годината – и това са били първите месеци от всеки сезон – се е добавял допълнителен 31-ви ден.

Ето и някои важни дати от царуването на българските владетели.

През 814 г. (година Кон=Таг) се възцарява кан ОМОР-ТАГ.
През 853 г. (година Барс) се възцарява княз БОРИС, известен още като Богор и Богорис. Много вероятно е Борис (Барис при българите на Волга) да е второто име, календарното прозвище на владетеля.
През 892 г. (година Мишка=Шиш) се възцарява цар Симеон, наречен Шишман в Пинциевата грамота. На чувашки език звучи като Шаши.
През 976 г. (година Мишка=Шиш) се възцарява цар Роман Шишман. Добавката “ман” в името напомня памирското понятие ман ­ месец, сезон.
През 944 г. (година Кон=Алаша) се възцарява цар Самуил, наречен от Паисий Хилендарски в “История славянобългарска” с двойното име Самуил Алаша. В българските народни говори и Кавказ алаша означава хубав, расов кон. На чувашки език звучи като лаша.
През 1257 г. (година Кон=Тих) се възцарява Константин Асен, известен с прозвището Тих. Древнобългарското Теку се среща у естонците като Тек, а у чувашите като Тиха (жребец).

В периода 1052­ - 1207 г. начело на българите застават владетели с двойни имена, едното от които е Хала или Кала ­ цар Титуш Хала, Кало-Петър, Кала-Йоан (Калоян). Годините, в които заемат престола ­ 1052, 1084, 1196 ­ са години Дракон (лат.) = Хала, змей (бълг.). Могат да се посочат още редица примери на зодиакални имена, включително със синоними (Шъши=Съсел=Сомор; Теку=Тих=Алаша; Дилом=Дилан и пр.).
Още новини от Страната

103 нови милионери у нас само за година

Само за една година милионерите са се увеличили със 103, сочат данни на БНБ. Към 30 септември т.г. те са 714 срещу 611 през септември… Прочети още »
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин
 • Знамето на Стилияна - първообраз на днешния трибагреник Знамето на Стилияна - първообраз на днешния т
 • Започнали да строят паметника на Освобождението без проект, чакали 3 години Започнали да строят паметника на Освобождение

Не пропускайте