Лудите планове за спечелване на войната

Лудите планове за спечелване на войната

Сряда, 04 Януари 2017 01:00
Когато стане въпрос за Втората световна война и откачени работи, обикновено се очаква, че се говори за нацистите и японците. И обикновено е така. Само че изглежда малко нечестно. Съюзниците са били не по-малко ненормални в опитите си да спечелят войната, но за това рядко се говори.
Цунами бомба срещу Япония
Лесно е да забравим, че Нова Зеландия е участвала във ВСВ, но това е факт. Новозеландците се сражават смело като част от британската армия и дори проектират свой нелеп танк, в случай, че японците са успеели да стигнат до тях. Ако трактор с картечници на борда не е бил достатъчен, за да спре Антантата, Нова Зеландия и САЩ са започнали да работят по друго супероръжие – цунами бомба. Което е точно това, което си представяте.
След като един американски моряк забелязва, че опитите на Съюзниците да взривят кораловите рифове (за да направя път на корабите) понякога създават вълни, професор от Нова Зеландия е потърсен, за да открие начин да се създават цунамита по поръчка. Макар опитите с единични експлозии близо до столицата Окланд да са впечатляващо неуспешни, те продължават да пробват. Повече от 4000 експлозии с различна големина и дълбочина са проведени между 1944 и 1945г. Накрая новозеландците изчисляват, че верига от 10 подводни експлозии близо до брега би могла да създаде вълна с височина 10 метра.
Каква била уловката? Нужното количество експлозиви за такова нещо било 2200 тона. Ако така нареченият проект Тюлен се беше оказал успешен, способността за генериране на цунамита е щяла да бъде идеално приложима за планираната инвазия на Япония. Проектът обаче е изоставен, когато се оказва, че САЩ са измислили нещо малко по-ефективно: атомната бомба.
Чърчил кроял да убие кравите на Германия
Ако ви попитат каква е била английската операция Вегетарианец, вероятно ще предположите, че е била някаква правителствена програма, насочена към здравословното хранене при децата. Всъщност обаче е била план за избиването на германските крави с антракс, принуждавайки жителите на страната да преминат към друга диета. Или да умрат доста мъчително… По-скоро второто.
Планът първоначално е създаден, защото Великобритания се тревожи, че нацистите ще разработят биологични оръжия, така че решава, че трябва да ги изпревари. Дават на бактериолога Пол Филдес за задача да създаде био-оръжия, способни да опустошат Германия за кратко време, ако се стигне до там. Какво измисля Филдес? Над германските ферми да се пуснат захранки от ленено семе, заразено с антракс, които да бъдат изядени от добитъка. Антраксът несъмнено щял да се разпространи и сред човешкото население. Оцелелите са щели да се изправят пред сериозни проблеми в лицето на замърсена почва и недостиг на храна. Когато Уинстън Чърчил чува за план, способен да причини милиони човешки жертви, вдига високо двата палеца.
Операция Вегетарианец спира да бъде хипотетичен сценарий през 1943г, когато Великобритания инжектира 5 милиона захранки от ленено семе с антракс в една преустроена фабрика за сапун. Съюзниците обаче акостират във Франция, преди да бъде пуснат антракса. Това вероятно е било правилното решение, имайки предвид, че когато Англия прави изпитания със заразени с антракс овце на шотландския остров Груинард, мястото става негодно за живот за следващите 50 години.
Торна чума над нацистите
През 1942г, докато Ромел коли съюзнически войници в Северна Африка, нацистите решават, че може да ползват войските си в Мароко, за да прецакат снабдителните канали на врага. Искаме да кажем, че са били отчаяни времена. Тогава Управлението на стратегическите служби (дядото на ЦРУ) стига до също толкова отчаяна мярка: Да изгони нацистите от Мароко с носещи зарази мухи.
Идеята е родена от д-р Станли Ловел, директор на изследователския отдел на УСС, който много приличал на Кю от „Джеймс Бонд“, само че с бостънски акцент.
Кръстен операция Своенравен, тайният план е подготвен от д-р Ловел без знанието на шефа на службата Уилям Донован, понеже Донован бил с разсъдъка си и вероятно нямало да се съгласи. Въпреки това УСС сериозно обмисля схемата, до толкова, че измисля начин да заразят мухите със смъртоносни патогени. Как? Чрез изпражнения. По-точно, кози изпражнения, заразени с коктейл от болести и химически аромати, които да привлекат милиони северноафрикански мухи. Съюзнически самолет щял да разпръсне вонящата тор над нацистките войници.
Един проблем УСС така и не успява да разреши – как да избегнат любопитството на местните африканци – не всеки ден намираш купчини козя тор не около къщата си, а върху нея.
За щастие на нацистите и мароканците, Хитлер нарежда оттеглянето на войските от този регион, за да ги насочи към Съветския съюз и УСС не успява да пусне торната чума над тях.
Астрологията - срещу Хитлер
Луис Де Вол бил германски астролог, наричащ себе си „Модерният Нострадамус“. Агентите от британското разузнаване обаче го наричали „шарлатанин“, „пълна отрепка“ и „евтин търговец на трикове“. И въпреки това му дават британско гражданство и почетно капитанско звание, задето помага за победата над Хитлер със силата на измишльотините.
Де Вол е вербуван от британската Секретна разузнавателна служба през 1940г, когато твърди, че може да предрече какво астролозите на Хитлер са му предричали на него. Не знаехте, че Хитлер е вярвал в тези глупости? Ами не е. Де Вол просто успява да убеди някои хора в MI5 в противното, затова те го наемат всеки ден да чете хороскопи, за да са една крачка пред бъдещите планове на нацистите.
Разбира се, броят на предсказанията на Де Вол, които се оказват истина, е „едно“ (той казва, че Италия ще се включи във войната, също като всеки друг по онова време). Де Вол обаче помага на британците с друг проблем: неохотата на американците да се включат във войната. През 1941г, вероятно за да се отърват от него, британците изпращат Де Вол в Америка като част от секретна операция, целяща с помощта на астрологията да се настрои американското общество против Хитлер. Освен всичко друго, Де Вол твърдял, че Хитлер щял да умре „в рамките на година“ и нацистите щели да нападнат Америка през Бразилия – и хората се връзват.
Големи американски вестници печатат историите на първа страница. Британците считат пропагандата му за много успешна… и в крайна сметка безсмислена, тъй като Пърл Харбър е нападнат няколко месеца по-късно и САЩ така или иначе влиза във войната.
Огромни балони спират тока на Германия
Всеки ден да сипят бомби над града ти омръзва бързо, както можете да си представите. До края на 1940 г на британците вече им е дошло до гуша от нацистките бомбардировачи, които грубо затриват сградите им, за това решават действат брутално като врага и започват да изпращат свои смъртоносни летящи крепости. И под „летящи крепости“, имаме предвид „големи балони“.
Всичко започва случайно. Една ветровита нощ, силният вятър отнася няколко големи балона от английския бряг, а откъснатите им въжета докосват високоволтови проводници и причиняват масово спиране на електричеството в Европа. След като се извиняват за грешката, британците осъзнават, че могат да използват тази тактика в своя полза. Те започват умишлено да пращат балони по посока на Германия, като за тях връзват по-дълги жици и възпламенителни устройства, причиняващи пожари и прекъсване на електрозахранването. Един от балоните докосва 110 000-волтов проводник и прави късо, което напълно разрушава германска електроцентрала.
Балоните имали и друго преимущество – трудно се сваляли и били много, много дразнещи. Нацистите изпращат стотици бойни самолети, само за да свалят проклетите балони и да предотвратят допълнителни щети. Почти 100 000 балона са пуснати над Германия, често декорирани с обиди и съобщения, нарисувани от тийнейджърите, които ги надували.
И папата щял да убива Хитлер
Папа Пий XII, човекът имал нещастието да носи голямата шапка по време на Втората световна война, е спорна фигура. Известен е като „папата на Хитлер“, защото заема неутрална позиция във войната и дори легитимизира нацисткия режим. Неоткрито обаче, той бил критично настроен към Хитлер и дори е искал да го убие.
Когато Хитлер тайно нарежда католическото духовенство на Полша да бъде елиминирано, Вилхелм Канарис, началникът на нацисткото разузнаване, решава, че чашата е преляла. Той се свързва с папа Пий XII и му предлага да организират убийството на Хитлер. Връзката между Канарис и папата е Йосиф Мюлър, германски адвокат, герой от войната и католик с топки от стомана. Това е човекът, казал на Хайнрих Химлер в лицето му, че го иска мъртъв и му се разминава, защото Химлер е впечатлен от смелостта му.
Нацистите, наясно с контактите на Мюлър във Ватикана, го изпращат в Италия, като му дават тайна мисия да шпионира италианците и да докладва онези, които желаят мир със Съюзниците. В действителност, разбира се, Мюлър действа като троен (или четворен?!) агент, сближавайки се с италианците, които е трябвало да шпионира, докато планира падението на Хитлер с папа Пий XII.
Иронично, фактът, че всеки по това време се опитва да убие Хитлер, обрича плана на папата. СС стават по-параноични, Мюлър е разкрит и хвърлен в затвора, а Хитлер се заема да планира убийството на папата като отмъщение.

Още новини от Бургас

Изграждат нов спортен център в "Меден рудник"

Това, което е изградено до момента, трябва да се надгражда. Тези думи са на кмета Димитър Николов и в подкрепа на казаното е предстоящото изграждане… Прочети още »
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин
 • Знамето на Стилияна - първообраз на днешния трибагреник Знамето на Стилияна - първообраз на днешния т
 • Започнали да строят паметника на Освобождението без проект, чакали 3 години Започнали да строят паметника на Освобождение

Не пропускайте