И най-великото е временно

И най-великото е временно

Четвъртък, 19 Януари 2017 01:00
Този път ще ви представим десетте най-кратко съществували империи в историята на човечеството. Освен всичко останало, те са пример и за това, че славата и могъществото на владетелите и техните империи са временни.

Нововавилонското царство (626-539г.пр.Хр.)

Създадена след разпадането на Асирия, Нововавилонската империя просъществувала в краткия период до издигането на Ахеменидска Персия в епохата на Кир Стари (559-530 пр.Хр.) Нововавилония била агресивна и бързо разрастваща се монархия, която се възползвала от политическия вакуум, създаден от колапса на Асирия. За съжаление на самите вавилонски царе, тяхната агресивна политика не успяла да донесе след себе си консолидация на новозавзетите земи, което от своя страна довело до антагонизиране на разнообразните племена и народи, населяващи Месопотамия. Това предопределило и съдбата на царството, което бързо било погълнато от Персия.

Атинската империя (454-404г. пр. Хр.)
Създадена след победата над Персия като естествено продължение на Делоския морски съюз, Атинската таласократия се превърнала във водещата военна и икономическа сила на елинския свят, а морската й мощ била достатъчна за да притесни едновременно Персия, Спарта и градовете във „Велика Гърция“. В крайна сметка, всички тези сили се обединили срещу Атина и в хода на Пелопонеските войни (430-404г.), атинската хегемония била срината.

Империята на Александър Велики (334-323г. Пр. Хр.)
Създадена от Александър III Велики, неговата колосална империя, простираща се от Адриатическо море до р. Инд не успяла да надживее своя създател. След смъртта му, неговите наследници – диадохите, разделили империята и започнали да воюват помежду си в опит да консолидират своите територии и да обединят отново наследството на великия цар. Разприте им дали шанс на Рим, който една по една унищожил елинистическите държави.

Династията Цин (221-206г. пр. Хр.)
След периода на Воюващите царства, продължил няколко века, Цин Ши Хуанди успял да обедини цял Китай за първи път, поставяйки основите на бъдещата Поднебесна империя. След смъртта му, империята му се разпаднала, не на последно място и заради жестоката вътрешна политика, свързана с експлоатация на населението чрез данъци и ангария.

Империята на Митридат VI (120-66г. пр. Хр.)
Създадена посредством завоеванията на Митридат Велики,Понтийската държава прераства в империя, контролираща Мала Азия, Крим, както и големи части от Черноморието. Въпреки първоначалните си успехи, засилването на Митридат предизвиква реакцията на Рим. в следствие на Митридатовите войни, Римляните успяват да анексират Понт и да разширят властта си в Анатолия.

Латинската империя (1204-1261г.)
Създадена след падането на Константинопол в ръцете на кръстоносците, Латинската империя изживява кратък възход, който приключва през 1212г., последван от продължителен период на упадък, свързан с възхода на Епир и Никея. В крайна сметка, Латинската империя е ликвидирана през 1261г., когато Михаил VIII Палеолог превзема Константинопол и възстановява Византия.

Френската империя /1804-1814 г./
Създадена от Наполеон в следствие на успехите в Революционните войни, Френската империя просъществува само до тогава, докато Фортуна се усмихва на нейния създател. След победите над Австрия и Прусия, Франция започва обречена война с Русия, докато в Испания френските войски не успяват да надвият англо-португалските сили и и испанските партизани. В крайна сметка, след Лайппциг френската сила е прекършена, а вторият опит на Наполеон – Стоте дни, завършват с катастрофалното поражение при Ватерлоо.

Мексиканската империя (1821-1823г.)
След разпадането на Испанската колониална империя, Мексико обявява своята независимост като Мексиканска империя, оглавена от генерал Аугустин Козме Дамиан де Итурбиде и Арамбуру, управлявал като Аугустин I. Месец след като е избран от Конгреса на Мексико, срещу императора започва заговор, който провокира Аугустин да разпусне Конгреса. Това, от своя страна, води до погранични бунтове, оглавени от Антонио Лопез де Санта Ана. Бунтовниците се подписват под документ, известен като Планът от каса Мата, който предвижда отхвърляне на Първата империя като незаконна и свикване на нов Конституционен Конгрес. през 1823г., Аугустин, останал изолиран в Ню Мексико абдикира.

Корейската империя (1897-1910г.)
Възползвайки се от противопоставянето между Япония и Китай, крал (ван) Годжон успява да консолидира Корея, възползвайки се от масовото недоволство срещу външните влияния. Корея бързо започва да се модернизира по западен образец, реформирайки своята армия, флот, икономика и администрация. Това предизвиква намесата на Япония, която, възползвайки се от победата си над Русия, решава да използва своите активи и атакува Корея. Японската армия успява да сломи местната съпротива и анексира Корея.

Третият Райх (1938-1945г.)
Роден в контекста на германската териториална експанзия – Аншлуса на Австрия и анексирането на Судетите, Третият Райх продължава да се разраства в хода на Втората Световна война, достигайки своя зенит през 1942г. Обратът по фронтовете след ноември 1942г., води до постепенния колапс на Германия и нейните съюзници, достигнал логичен завършек през 1945г.

Още новини от Бургас

Мъж задигна мотопеда на съсед

Мъж хвърлил око на мотопеда на съседа си и го задигнал. На 01.04. около 23.00 ч. в Пето Районно управление "Полиция" - Бургас е получено… Прочети още »
 • Преди 480 века неандерталците са ползвали антибиотици и обезболяващи Преди 480 века неандерталците са ползвали ант
 • Първите фараони са били от Балканите Първите фараони са били от Балканите
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин

Не пропускайте