На Албиона признават този човек за равен на Нелсън

На Албиона признават този човек за равен на Нелсън

Четвъртък, 16 Февруари 2017 01:00

Хорацио Нелсън е без съмнение най-прочутия военноморски командир в историята на Великобритания. Всички останали морски вълци на Албиона са обречени да живеят в сянката му. Ако има едно име, което самите англичани признават за стоящо съвсем близо до Нелсън, то това без съмнение е адмирал Джон Фишър, популярен и със своя прякор „Джаки“.

Когато започва своята кариера, адмирал Фишър плава на последните ветроходни кораби, чийто оръдия се зареждат през дулото. В края на своята кариера, Фишър работи със стоманени бойни крайцери, разрушители, дреднаути и първите самолетоносачи. Кариерата му във флота продължава шест десетилетия и на неговите усилия Британската империя дължи много, особено с оглед надпреварата с Германия и Франция след 1870 г.

Именно негово дело е мащабната програма за превъоръжаване на кралския флот в навечерието на Първата Световна война. За съвременната поп-култура, адмиралът ще остане значим и с въвеждането за първи път на съкращението „ОMG“.

Роден е на 25-ти януари, 1841 г. в Цейлон (дн. Шри Ланка). Баща му, капитан Уилям Фишър бил офицер в състава на 78-ми високопланински пехотен полк и служел в щаба на британските сили в Цейлон. Джон, когото всички в семейството наричали Джак, е първото от 11 деца, от които още двама сина става офицери във флота. Бащата заменя военната служба за собственост върху плантации за кафе, но бизнесът не потръгва и Джон е изпратен при своите баба и дядо в Лондон. Когато е на 13, баща му урежда постъпването му във военноморско училище, за което съдейства адмирал Уилям Паркър – последният жив офицер, служил с Нелсън.

През 1856 г., 15-годишен, Джаки Фишър участва в първата си бойна експедиция, свързана с блокадата на Крим по време на кримската война (1853-56 г.) Веднага след това е произведен в младши офицер и заминава за Китай, където участва във военните действия по време на Втората Опиумната война (1856-60 г.). Именно по това време, Фишър научава много за навигацията от своя капитан, който му предава всичките си знания и запалва интереса на Джаки към астрономията. В наследство от капитана, Фишър получава чифт ръкавели, с гравирано мото „Вярност или смърт“, което остава личния девиз на Джаки до края на живота му.

Едва 19-годишен, Фишър издържа офицерски изпит и е повишен в чин младши-лейтенант (популярното от филмите обръщение „мейти“). Половин година по-късно получава ново повишение – лейтенант, след като печели общо три медала за службата си в Китай. Резултатът, с който изкарва изпита по навигация – 963/1000 е и най-високият, постиган някога. С оглед на своята практика и обучение, Фишър е един от последните британски военноморски офицери, които преминават цялото си обучение само в морето.

От 1863 г. насетне, Фишър отдава вниманието си на морската артилерия и употребата на торпедата, като целта му е непрекъснато да е в крак с променящите се технологии. През 1869 г., Фишър е повишен в командир (звание, съответстващо на подполковник), а през 1874г., достига ранга капитан (еквивалент на съвременното капитан I-ви ранг). Четири години по-късно е повишен до ранг капитан на флагман.

През следващите години служи на различни назначения в Средиземно море, Атлантика и Северна Америка, като през 1879 г. е личен гост на османския султан Абдулхамид II. През цялото време, Фишър е изключително строг по отношение на провеждането на военни учения и екипажите му извършват за едно единствено упражнение толкова стрелби, колкото при други кораби за една година. През 1882 г., Фишър участва в обсадата на Александрия и потушаването на анти-британските вълнения в Египет.

Между 1886 и 1890 г., Фишър служи като надзорник на въоръжението за целия британски флот и се заема да въведе възможно най-голям брой скорострелни оръдия в употреба. През това време е издигнат до ранг контра-адмирал и получава позиция като адютант на кралица Виктория. През 1890г. е назначен за надзорник на една от най-големите военни корабостроителници във Великобритания – тази в Портсмът. Назначението му се отразява положително на работата на арсеналът и по време на службата му рязко се увеличава скоростта с която се завършват бойните кораби.

Следва назначение като Трети лорд на моретата, което го превръща в интендант по снабдяването на целия великобритански флот. Именно на този пост, той съдейства за създаването на нов тип кораби, използващи малкокалибрени, скорострелни оръдия и торпедата за ликвидиране на вражески съдове. По предложение на самия Фишър, този тип кораби са наречени разрушители – термин, употребяван до днес. През 1894г., Фишър е произведен в рицарско звание и е награден с ранг на рицар-командир на ордена на Банята – най-престижния орден във Великобритания, създаде още по времето на Едуард III през XIV век. Две години по-късно е произведен в ранг вице-адмирал.

През 1899 г., по време на Първата хагска конференция, Фишър е избран от премиера лорд Солсбъри за представител на Великобритания по военноморските въпроси. Заради отличното си представяне, Фишър е назначен за командир на Средиземноморския флот на Великобритания, което го поставя начело на най-престижното по онова време звено от кралския флот и му дава върховенство над базите в Гибралтар и Малта.

През 1901 г., е повишен в ранг адмирал, а през 1902 г. е отзован от Средиземно море за да заеме поста Втори лорд на моретата, заставайки начело на целия личен състав на великобританския флот. На новия си пост, Фишър действа за присъединяването на военните инженери като пълноправни членове на флота, удължава с две години срока на подготовка на кадетите и въвежда задължително обучение по спорт във флота

През 1904 г., Фишър се издига до върха на военноморската йерархия на Великобритания – произведен е в ранг флотски адмирал и провъзгласен за Първи лорд на моретата. На този си пост той изиграва ключова роля за въвеждането на въоръжение на корабите от клас дреднаут и за модернизирането на разрушителите и бойните крайцери. Фишър се явява най-изявения поддръжник на теорията, че Великобритания трябва да потопи немския флот в Киел без да обявява война така, както прави с датския флот по време на Наполеоновите войни. По негово предвиждане, Киелският канал щял да бъде завършен през септември 1914 г., а войната с Германия да започне през  октомври. В действителност, каналът е завършен през юли, а войната между Великобритания и Германия започва през август. Прогнозата на Фишър е от 1908 г.

През 1909 г. е удостоен с титлата барон Фишър ъф Килвърстоун, създавайки нов благороднически род, чието мото става „Fear God and dred nought“ /Бой се от Бог и не се страхувай от нищо / в чест на корабите-дреднаути.

През 1911 г. се уволнява от флота и веднага е назначен в секретната комисия, която трябва да установи дали би било удачно флотът да премине от въглища към нефт като основен източник на гориво. През 1914г., когато войната избухва, Фишър е призован отново на служба като Първи лорд на моретата, но година по-късно подава оставка в знак на несъгласие с Уинстън Чърчил – лорд на Адмиралтейството, относно провеждането на Галиполската кампания. В последствие става член на Комитета за иновации и проучвания към Военноморските сили на Великобритания.

Умира от рак на 10-ти юли, 1920 г. По време на погребалното му шествие от Уестмистърското абатство в Лондон, ковчегът му е носен от шестима адмирали.

 

Още новини от Бургас

D2 с ексклузивна премиера на последния концерт от лятното им турне

D2 ще представят чисто новия ремикс към последния си сингъл “Заедно” тази събота, /22 август/ в къмпинг "Арапя"- Bar Pampero. Това е финалният концерт от… Прочети още »
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин
 • Знамето на Стилияна - първообраз на днешния трибагреник Знамето на Стилияна - първообраз на днешния т
 • Започнали да строят паметника на Освобождението без проект, чакали 3 години Започнали да строят паметника на Освобождение

Не пропускайте