Ан Бони – жената–пират

Ан Бони – жената–пират

Четвъртък, 23 Февруари 2017 01:00
За железния ѝ характер са се носили слухове (говорили, че е убила собствената си прислужница в нищо и никакъв спор), ослепявала е мъжете с изисканата си красота и рижавата си коса. Ан Бони, една от най-известните пиратки в Карибско море, е влязла в историята с това, че е спряла няколко десетки кораби от Стария Свят, а според легендата е била бисексуална и е облякла мъжки дрехи, за да се качи на борда на кораба с пиратско знаме. Животът ѝ прилича на сюжет от фантастичен филм, но тя е била съвсем реална
Раждането на рижавокосата жена-воин
Появата на Ан Бони на бял свят е обвита в тайна, множество легенди и измислици. Въпреки това е общоприето, че тя се е родила в ирландското графство Корк, в южната част на острова, през 1698 г. Родителите ѝ са известен по тези места адвокат и слугинята на законната му съпруга. Тоест, героинята ни е била незаконно родена дъщеря на юрист, което довеждало до определени последици. „И когато се разразил скандалът, любовниците избягали в Америка, където останали да живеят. Там се родило и момичето, а бащата започнал нова кариера и станал влиятелен човек“, пише историкът Ернесто Фрерс в книгата си „За пиратското наследство“. Скоро бащата на Ан можел да си купи плантация в Новия свят и да напълни сейфа си с пари. Животът му се усмихнал.
Малката Ан също не е имало от какво да се оплаква в детството си, а по-късно печели добре, като управлява плантацията на баща си. Освен това притежавала изключителна красота и „поривист и високомерен характер“, както посочва хроникьорът и съвременник Чарлз Джонсън в своята „Обща история на обирите и убийствата на най-прословутите пирати“. Това вече претендира за „черната легенда“, според която веднъж тази млада госпожица от прилично семейство убила с джобно ножче прислужницата си, заради нелеп спор. Въпреки проявяващия се от време на време лош характер, героинята ни като цяло е слушала баща си почти за всичко. Тук „почти“ не е случайно – когато Ан навършва 16 г. в живота ѝ се появява един матрос, който бил неотразим, но изключително ограничен финансово. Юношата на име Джеймс Бони пленил красавицата и след известно време двамата избягали заедно.
„Когато Ан признала на баща си, че е влюбена в търсач на приключения с фамилия Бони, който няма и пукнат грош, успешният адвокат заплашил да я лиши от наследство, ако се омъжи за този човек. Но Ан била твърдоглава и сватбата се състояла“, разказва в книгата си Чарлз Джонсън. Бащата обаче изхвърлил и двамата на улицата без пукната пара. На младите не им било лесно, особено на младежа (който обичал парите доста повече, отколкото жена си). Разочарованият в опита си да се ожени изгодно Бони откарва Ан на остров Провиденсия. Това късче земя между днешните Никарагуа и Куба по онова време гъмжало от пирати, въпреки че се намирало под британска протекция и е било едно от основните пристанища на Карибите. Това пътешествие завинаги променя живота на младата Ан.
Ан, пиратка в мъжки дрехи
Описанието на следващите месеци от живота на Ан се различава според различните източници. Историкът Хенхибер Хосе Кабрера Пара, автор на книгата „Пиратството само мъжко занимание ли е?“, твърди, че съпрузите отворили своя кръчма на острова. Това е най-разпространената версия, която и останалите изследователи на епохата подкрепят. Клиентите на заведението са били основно пирати и престъпници. Възможно е героинята ни, която изпитвала влечение към приключенията, често да е слагала рога на мъжа си. И както се и очаквало, много скоро един от случайните ѝ любовници спечелил сърцето ѝ.
„Скоро на сцената се появява завиден любовник: красивият, богат и всяващ ужас пират капитан Джак Рекъм, известен като Калико Джак. Методите на Джак при ухажване на дама и превземане на търговски кораб били сходни: отиваш на абордаж без да губиш време, като задействаш цялата си артилерия, за да постигнеш победа. Ан се поддава на страстния любовник и се съгласява да отплава заедно с него“, пише британският историк от XIX в. Филип Госе в книгата си „Кой кой е сред пиратите. Удивителни факти от живота и смъртта на пирати и буканиери“. Калико (от calicó – пъстра басма) носи този прякор, тъй като винаги бил облечен в дрехи от скъпи източни платове, за да демонстрира богатството си. Той естествено разбирал, че възлюбената му не може да се качи на борда – съгласно пиратския кодекс това било забранено за жени. Затова Ан решава да се преоблече като мъж, за да отплава заедно с него. Планът се оказва успешен – никой не заподозрял, че новият матрос е жена, макар че мнозина се учудили от факта, че той прекарва толкова много време в каютата на капитана.
Но Ан Бони не е първата, нито последната дама от онова време, която се преоблича като мъж, за да плава на пиратски кораб. За това говори морският историк Маркър Редикер, който твърди, че подобно преобличане е било доста често, тъй като е представлявало единствен способ за момичетата от онова време да се спасят от оковите, в които обществото ги поставяло. Характерът на героинята ни ѝ давал добри шансове, а смелостта ѝ бързо я превърнала в член на екипажа.
Пиратът Джак Калико
Между приливите и отливите, спокойните и бурни води, Ан прекарала месеци на кораба на Калико. През цялото това време Ан се наслаждавала на новия си пиратски живот, като първа скачала на абордаж срещу натоварените с богати стоки европейски кораби (включително и испански). Е, вярно, че атакуваните кораби били средна ръка, тъй като корабът на капитан Джак Калико не бил достатъчно оборудван, за да се изправи срещу голям кораб на нечия армада. По време на плаването Ан успявала да си прави интимни срещи с любовника си. Но забременяла, а това поставило под заплаха цялата авантюра. „Калико я свалил някъде по кубинското крайбрежие и веднага след като родила, се върнал за Ан“, разказва Херман Васкес в „Жените пирати“ (на издателство Algaba). Разбойничката тогава се оказала лоша майка, тъй като изоставила новороденото, за да се върне на кораба с „Веселия Роджър“.
Хомо-, би- или хетеро
Когато Ан отново се качила на кораба Калико наредил на екипажа да насочи плавателния съд към Бахамските острови. Тези места били високо ценени от пиратите заради многото природни гроти (недълбока хоризонтална пещера с широк вход, бел. ред.), които били изключително труднодостъпни и където е можело да се скрие кораб, плаващ под черен флаг. Трюмовете били пълни със съкровища и трябвало да бъдат разтоварени. Но по пътя пиратите се натъкнали на холандски търговски кораб, пълен с товари. Никой не искал да се откаже от лесната плячка и без да му мисли много Калико дава заповед за атака и получава желаното без дори да изцапа дрехите си с кръв. Тъй като при предишни боеве капитанът загубил хора, на матросите от пленения кораб било предложено да се присъединят към пиратите под командването на Джак.
Не е ясно колко от тях са приели предложението, но сред моряците имало един на име Рийд, който пленил Ан Бони. Тук информацията вече се разминава. Някои историци като Анри Мусник, автор на „Жените пирати“, твърдят, че Рийд е бил единственият, на когото Калико предложил да се присъедини към пиратите. Други са на мнение, че няколко матроса са решили да станат пирати. Така или иначе, това което със сигурност знаем, е че именно Рийд привлякъл вниманието на героинята ни, която убедила капитана да го качи на кораба. Новият юнга веднага почувствал влечение към преоблечената пиратка. И двамата подхождали заобиколно, докато най-накрая любовницата на капитана не признала, че е жена, за да избави младежа от съмнения.
Но Ан останала изумена, когато Рийд също ѝ направил признание – че той е преоблечена жена на име Мери! Дамите разказали всичко на Калико, който с удоволствие приел на борда си още една жена, като поискал и от двете стриктно да пазят тайната, за да не шокират екипажа. Този период от живота на Ан е обгърнат от легенди. Някои твърдят, че тримата си организирали своеобразен любовен триъгълник и се отдавали на оргии и страсти. „Мнозина си фантазират, че Калико, Мери и Ан са били горещо трио. Едни доказват, че пиратката е била лесбийка, други – че те били не само последователки на Сафо, но и защитнички на природата, трети, които вече въобще не знаят какво да измислят, сравняват предполагаемото лесбийско съперничество между Ан и Мери с борбата за идентичност на индианските племена в Америка“, пише Васкес.
Пиратката Мери, която също била преоблечена като мъж
Не са малко и тези, които твърдят, че Мери никога не е изпитвала каквито и да било чувства към Ан и е била против хомосексуалните отношения. Ако оставим настрана сексуалната ориентация на Ан (за нея има десетки версии), следва да кажем едно – че откакто на кораба се появява още една жена, кариерата на Калико рязко поема нагоре. Той превзема един след друг големи и богато натоварени кораби и всеки път двете дами се сражават в първите редици. „Жените действали толкова смело, колкото и представителите на мъжкия пол. Те се биели също като тях, ако не и по-добре. Времето минавало и им носело все повече победи и богатства“, пише Силвия Мигенс Нарвис в книгата „Кратка история на пиратството“.
Как Ан побеждава Непобедимата армада
Докато Ан и Мери изясняват чувствата си, идва Коледата на 1718 г. По това време корабът на Калико се намира до бреговете на Куба. На борда се вихри шумен празник, когато внезапно се появява фрегата на Непобедимата армада с нареждане пиратите да бъдат арестувани. Испанците били в добро настроение, тъй като преди да се срещнат с разбойниците вече били превзели един британски едномачтов кораб, който теглели като трофей. Хрониките посочват, че пиратите не са имали шанс за победа при схватка с толкова сериозен и въоръжен до зъби противник и затова задействали оригинален план за спасение. Като устройва капан Джак Калико нарежда на всички членове на екипажа да се скрият до настъпването на нощта.
„Когато се стъмнило Калико качил всички на малка лодка и им наредил да се насочат към британския кораб, теглен от фрегатата. Пиратите гребали безшумно, качили се на борда на малкия кораб и заплашили испанските часовои със смърт, ако бият тревога“, пише Филип Госе. След това внимателно извели едномачтовия кораб от залива, докато испанците не разбрали какво се случва и не открили огън по тях. Планът сработил блестящо: пиратите успели да се скрият и да избегнат преследване. На испанците оставили лъжлива цел – своя стар и празен кораб на котва. „На сутринта испанският кораб открил огън по предполагаемия противник. Когато не получили отговор, испанците се приближили и разбрали, че са били изиграни от тези, които са преследвали, и че те отдавна са отплавали с новия кораб, взет в замяна на стария“, пише Мусник.
Две години по-късно, през ноември 1720 г. Ан, която вече била извършила безброй грабежи и убила стотици врагове, участва в последния си бой. Английски кораб най-накрая успява да превземе на абордаж кораба на Джак Калико. В този ден, както пишат хроникьорите, единствените, които отчаяно се сражавали с британците, били две жени, които свалили мъжките си дрехи. Дори и капитанът не успял да им се притече на помощ, тъй като бил пиян, както и останалата част от екипажа. Съпротивата била безполезна и всичко моряци, включително и дамите, били арестувани и съдени на 28 ноември от Адмиралтейския съд. Всички, от юнгите до капитана, били осъдени на обесване. Единствено пиратките в мъжки дрехи успели да отложат изпълнението на присъдата, като заявили, че са бременни (което означавало отсрочка до раждането). Скоро след това Мери умира от треска. Съдбата на Ан остава загадка. Едни казват, че е успяла да избяга, а други – че баща ѝ е платил откуп за нея

Още новини от Езотерика и мистерии

Духове нападат звезди в скъпи имения

33-годишният камерунски футболист Самуел Ето’О си купил вила в Италия, в провинция Генуа, недалеч от град Портофино, за която се говори, че е обитавана от…… Прочети още »
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин
 • Знамето на Стилияна - първообраз на днешния трибагреник Знамето на Стилияна - първообраз на днешния т
 • Започнали да строят паметника на Освобождението без проект, чакали 3 години Започнали да строят паметника на Освобождение

Не пропускайте