В зората на новата ера…

В зората на новата ера…

Четвъртък, 02 Март 2017 01:00
Преди 2016 години римляните измислят книгите, финикийците – огледалата, предците на ескимосите – слънчевите очила, а в Египет се появяват търговските автомати. С една дума – започва нова ера…

РАЖДА СЕ ИИСУС ХРИСТОС
Римският монах от скитски произход Дионисий Малки през VI в. предлага датата на раждането на Христос да бъде приета за граница между ерите. Но може би богословът е сгрешил в изчисленията си: през 1 г. от н.е. вече не е сред живите цар Ирод Велики, по време на чието управление според Евангелията Иисус се появява на бял свят. Годината на раждането на Христос продължава да е предмет на дискусии – за такава са посочвани 12, 7 и 6 г.пр.н.е.

В АЛЯСКА ИЗОБРЕТЯВАТ „СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА”
За да предпазят очите си от блясъка на снеговете и заслепяващата светлина на зимното слънце, предците на ескимосите носят костени, кожени или дървени пластинки с тесни прорези за очите.

ФОРМИРА СЕ КУЛТУРАТА, СЪЗДАЛА ЛИНИИТЕ НА НАСКА
Индианската култура, процъфтяваща през I – VII век, е знаменита с огромните си – до 285 м дължина, рисунки от бразди, изровени в грунта.

ПОЯВЯВАТ СЕ КНИГИ С ЛИСТОВЕ
Книгите в Античността изглеждат като свитъци. От началото на новата ера листовете от папирус или обработена кожа – пергамент, започват да се съшиват във вид на своеобразни тетрадки. Такава книга се нарича кодекс.

УНИЩОЖЕНА Е ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА В ИНДИЯ
През IV столетие пр.н.е. Александър Македонски завоюва Бактрия, но не успява да покори Индия. През ІІ в.пр.н.е. жителите на Гръко-Бактрийското царство нахлуват в Северна Индия и в завладените земи се образува Индо-Гръцкото царство. В края на столетието то се разпада на отделни области и тези земи лека-полека са завладени от скитските племена. Последната опора на гръцкото владичество пада в 10 г.пр.н.е.

ЗАПОЧВА ДА СЕ ПИШЕ ВЪРХУ ХАРТИЯ
Според преданието този материал изобретява китайският сановник от I – II в. Цай Лун. В действителност изработването на хартия в Китай датира от II в.пр.н.е. Първоначално хартията вероятно е била само опаковъчна, а на границата между двете ери започва да се прави по-тънка и гладка – удобна за писане с туш.

ПОЯВЯВАТ СЕ ТЪРГОВСКИТЕ АВТОМАТИ
Търговският автомат на Херон Александрийски продава край храмовете осветена от жреците вода за умиване. На снимката – съвременно действащо копие на автомата.

ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ПРАВЯТ СТЪКЛЕНИ ОГЛЕДАЛА
Някога античните дами се оглеждали в мътни полирани бронзови или сребърни дискове. Стъклените огледала с основа от олово или калай също изкривяват изображението, но то е по-ясно.

ОСНОВАНО Е ГЛАВНОТО ШИНТОИСТКО СВЕТИЛИЩЕ
Според преданието по-древната от двете части на храмовия комплекс Исе-дзингу – вътрешното светилище Науку, е основано през 4 г.пр.н.е. от принцеса Яматохиме-но-микото. То е посветено на богинята на слънцето Аматерасу, която се смята за прародителка на японската императорска фамилия. От VII век до днес на всеки 20 или 21 години дървеното светилище се престроява отново…Още новини от Бургас

Младите поп и рок банди разтресоха Бургас

При голям интерес премина Фестивала на младите поп и рок банди в Бургас. Идеята на музикалното събитие е да даде възможност на всички младежи, които… Прочети още »
 • Първите фараони са били от Балканите Първите фараони са били от Балканите
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин
 • Знамето на Стилияна - първообраз на днешния трибагреник Знамето на Стилияна - първообраз на днешния т

Не пропускайте