Граф Игнатиев учел внуците си на български песни

Граф Игнатиев учел внуците си на български песни

Петък, 03 Март 2017 06:20
Преди десетина години България е посетена от наследница на граф Игнатиев Олга Чевская. Тя разказа спомени за своя прапрадядо, които знае от своята баба Магдалина, която го е познавала лично. Магдалина е била на 8 години, когато той умира.

"Той бил строг, но изключително добър с внуците си, които учел на български песни. Всяка вечер ги карал да му пеят "Шуми Марица", разказва тя. Граф Игнатиев бил изключително принципен човек, много религиозен, каквато била впрочем цялата фамилия.

Олга Чевская често споменава своята баба Магдалина, която имала тежка съдба. След 1917 г. тя бяга от семейното имение край Киев и отива да живее в Ростов на Дон със сестра си и брат си. Потомствената дворянка пренаписва изцяло биографията си, за да не попадне под ударите на новата революционна власт. Издига се до главен счетоводител на местната банка. Когато към града настъпват германците, тя отива в банката и заварва всичко захвърлено - ценности, пари, документи.

Успява да намери каруца, натоварва всичко, увива знамето на банката през кръста си и успява да се измъкне под носа на германците. Но няма време да се върне вкъщи и да вземе личните си вещи. "Затова нямаме почти нищо останало от граф Игнатиев". Но тя не е могла да постъпи по друг начин. Така беше възпитана - за нея дългът пред Родината е бил над всичко. Затова се записва като доброволка - медицинска сестра, и преминава през цялата Втора световна война заедно с брат си и сестра си, допълва Олга Чевская.

В Канада живее друг от потомците на графа – проф. Майкъл Игнатиев, историк, публицист и политик. Той е доктор по философия от Харвардския университет и дълги години преподава в едни от най-известните университети в света. От декември 2008 г. до месец май миналата година той е лидер и ръководител на Либералната партия в Канада. Тогава Игнатиев напусна позицията си след изключително слабите резултати на партията в парламентарните избори в страната. В Канада живеят още Николас Игнатиев – помощник на министъра на социалната политика, и Андрю Игнатиев – директор на благотворителната организация „Спасете децата – Канада“.

В Шотландия живее Пол Игнатиев, друг правнук на Николай Игнатиев. Той работи дълги години в системата на УНИЦЕФ. У него се пазят черновите на Санстефанския мирен договор.

Наследници на граф Игнатиев живеят още в Швейцария и Германия.

Кой е прочутият дипломат

Роден е на 29 януари 1832 г. в Санкт Петербург. Родната му къща се намира близо до "Ермитажа", сега е паметник на културата и в нея се помещава Централният обреден дом. Завършва с отличие военното училище и генерал-щабна академия. Участва в рисковани мисии в Азия и на 26 години става най-младият генерал в Руската армия.

Дипломатическата му кариера започва като военен агент в Лондон, военен експерт в Парижката мирна конференция (1856 г.) в края на Кримската война, началник на руската мисия в Хива и Бухара (Средна Азия), посланик в Пекин.

От 1861 до 1864 г. е директор на Азиатския департамент в Министерството на външните работи. От 1864 г. до 1878 г. е посланик в Цариград. 14-те години в столицата на Османската империя се смятат за връхна точка на неговата дипломатически кариера. Той предприема енергична политика за подпомагане на културното и просветното движение на българите.

Руската легация оказва негласна подкрепа на движението на българите за независима българска църква. След разгрома на Априлското въстание организира международна комисия за разследване на кланетата и създава канал за подпомагане на близките на загиналите.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) той се намира в главната руска квартира. За малко да загине при преминаване на прохода Шипка. Каляската му се обръща, но той успява да се задържи за един храст над пропастта.

Само благодарение на него на картата на Европа се появява санстефанска България, граничеща с три морета. Игнатиев подписва Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г.

"Моят идеал беше свободна България. Аз мечтаех за това още от 1862 г. и в душата си съм благодарен, че можах да го видя осъществен. Моето сърце принадлежи на българите и аз желая на българския народ да процъфтява в тези мои мечти", казва той.

През 1881 - 1882 г. е министър на вътрешните работи. ПРез 1902 г. посещава България по повод 25 години от Освобождението й. У нас е посрещнат като национален герой. Председател е на комитета по издигането на храм-паметника край с. Шипка.

Умира на 3 юли 1908 г. в имението си в с. Круподеринци, Украйна. Погребан е в криптата на семейната черквата в селото, построена от него

Едва 50-годишен граф Игнатиев се оттегля далеч от столичната суета, в Украйна. В разцвета на силите си той е отстранен от държавна служба, в резултат на политически промени. Последните 20 години от живота си ексдипломатът живее в имението си в. Круподеринци, в Киевска област. Там той разгръща с пълна сила енергията си, като строи черква, захарен завод, мелница, училище за селските деца, лазарет и казарми.

Неговите дъщери - Екатерина и Мария (Мика) - правят кампания за набиране на средства за построяване на лазарета, издигнат и с личния труд на синовете му. В болницата пристигат ранени от Балканските войни и Първата и Втората световна война, а в мирно време там се лекуват безплатно бедните.

Въпреки че обикновено Катя и Мика не стоят във фокуса на историята на Игнатиевия род, защото те така и не се омъжват, не може да не споменем, че двете били забележителни жени. Екатерина участва като милосърдна сестра в 4 войни, като се записва доброволка и преминава по фронтовете на цялата Балканска война, разказва нашата изследователка на фамилията Калина Канева. За Екатерина  искал да се ожени един от великите князе и претендент за престола, но бракът им не е разрешен, тъй като тя нямала царска кръв.

Още новини от Бургас

Днес за последно ядем месо до Великден

Месни заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Празникът е с плаваща дата. Тази година се отбелязва… Прочети още »
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин
 • Знамето на Стилияна - първообраз на днешния трибагреник Знамето на Стилияна - първообраз на днешния т
 • Започнали да строят паметника на Освобождението без проект, чакали 3 години Започнали да строят паметника на Освобождение

Не пропускайте