Метресите на кралете, запомнени от историята

Метресите на кралете, запомнени от историята

Събота, 11 Март 2017 01:00
Те управлявали света. През вековете на династически бракове, те били големите любови на кралете, властта им била огромна, а имената им останали в историята. Едва ли е било лесно – позицията им изисквала ум, находчивост и решителност и дори когато не били омайно красиви, фаворитките на кралете неизменно били изключителни. Ето пет от тях:

Уолис Симпсън

Формално тя не е точно метреса, защото станала съпруга на Ундзорския херцог, бившия крал Едуард VІІІ. Но преди това била два пъти разведената любовница на престолонаследника на английската корона и предизвикала скандал, който се помни и до днес.

Уолис Симпсън е родена през 1896 година в Пенсилвания в семейство на банкери. Тя получила образованието си в най-добрите пансиони в САЩ и макар че не била красива, имала остър ум, отлични маниери и чувство за хумор. Именно с това спечелила престолонаследника Едуард, когато през 1931 година се запознала с него, а през 1934 година станала официалната му любовница, все още омъжена за Ърнест Симпсън.

Когато Едуард VІІІ трябвало да избере между престола или брак с два пъти разведена католичка, която никой в родината му не одобрявал, той избрал абдикацията и на 10-ти декември 1936 година се отказал от престола от свое име и от това на потомците си.

Двамата с Уолис Симпсън живели във Франция до края на живота си и изглежда Едуард никога не съжалил за решението си. Уолис Симпсън и до днес остава символ на стил и добър вкус и е една от най-добре облечените жени на всички времена според Vogue.

Мадам дьо Помпадур
Жана-Антоанет Поасон, Маркиза дьо Помпадур, е нарицателно име за кралска фаворитка и жена с влияние не само върху краля, но и върху изкуството и науката на своето време.

Жана-Антоанет Поасон е родена през 1721 година в Париж и получава най-доброто за времето си образование – освен че е много начетена, тя танцува прекрасно и свири на клавесин. През 1741 година Жана се омъжва за Шарл-Гюилем льо Норман д'Етиол, но когато пет години по-късно става официална метреса на краля и се премества във Версай, двамата със съпруга й получават развод.

Мадам дьо Помпадур имала огромно влияние върху изкуството на своето време – с нейното име е свързано възникването на стила рококо, тя покровителствала художници, поети и философи и дори се твърди, че лично спасила френската Енциклопедия. Благодарение на нея порцелановата фабрика в Севр се прочула в цяла Европа. Тя запознала краля с идеите на френското просвещение. Мадам Помпадур останала най-близка приятелка на Луи ХV-ти до самата си смърт, дори след като отдавна не му била любовница.

Историкът Анри Матрен нарекъл маркиза де Помпадур "първата жена премиер-министър".
 
Твърди се, че френските чаши за шампанско "coupe de champagne" са направени по формата на нейния бюст, а филмите и книгите за живота й са безброй.

Диан дьо Поатие
Фаворитка и метреса на крал Анри ІІ, тя е една от най-знаменитите жени в историята на френския кралски двор.

Причината е, че противно на легендите, Диан дьо Поатие всъщност изобщо не била красива и освен това била по-възрастна от краля с 20 години. Въпреки това тя успяла да запази неговата любов до края на живота му.

Диан дьо Поатие е родена през 1499 година и останала сираче едва на 6-годишна възраст. Когато навършила 15, настойниците й я омъжили за 55-годишният Луи дьо Брезе. Нищо чудно, че само на 31 години тя била вече вдовица. От този момент и до края на живота си Даян носела само черни дрехи.

Тя била изпратена като настойница на 11-годишния бъдещ крал Анри ІІ по време на четири годишния му плен в Испания. Още тогава двамата се сближили много. Самият Анри приел за свои официални цветове черното и бялото, в чест на Даян.

Кралят се омъжил за Катерина Медичи когато и двамата били на 14 години. Този брак дълго време нямал наследници, а Даян отглеждала извънбрачните деца на краля. Влиянието й в двора било неограничено, макар че се твърди, че тя станала любовница на краля едва когато той навършил 20 години. На коронацията му до него била Даян, кралицата седяла в отдалечена ложа.

Даян дьо Поатие имала пословичен усет за изкуство, пари и политика. Тя си пишела с папата, Анри ІІ не взимал нито едно решение без нейно съгласие и криел любовниците си в пълна тайна, за да не я разстройва.

След смъртта на Анри ІІ, Даян дьо Поатие изпаднала в немилост. Катерина Медичи я накарала да върне подарените от краля бижута и дворци. Останала обаче легендата за тази необикновена жена, която след смъртта й художниците рисували безброй пъти, все по-красива.

Джордж Вилиърс, херцог Бъкингам
Ако романите се придържаха повече към историческата истина, то поредицата за тримата мускетари щеше да показва херцог Бъкингам в различна светлина. И определено връзката му с Анна Австрийска нямаше да е толкова важна. Защото истината е, че този беден, незначителен благородник дължи своя главоломен възход на любовника си – крал Джеймс І.

Историята разказва, че кралят се влюбил в Джордж Вилиърс от пръв поглед и го наричал Стини – съкратено от името на свети Стефан, който имал ангелско лице. До края на живота си кралят пишел на Стини нежни любовни писма, в които го наричал „моята съпруга“ и дори мечтаел двамата да сключат брак – разбира се немислимо, защото напълно в духа на времето и кралят, и Бъкингам били женени с деца.

Джордж Вилиърс бил представен в двора през 1614 година. Много скоро след това той започнал да получава от краля всякакви титли и награди, като знак на огромното му благоволение. Вилиърс бил произведен в рицар; получава титлите виконт Вилиърс (1616), граф Бъкингам, маркиз и накрая – първи херцог Бъкингам (1623) – това била първата херцогска титла, дадена в двора за повече от 50 години.

В края на царуването на Джеймс І, Бъкингам на практика управлявал страната, като бил едновременно върховен съдия, лорд-стюард на Уестминстър и лорд-адмирал на Англия. Имало слухове, че Бъкингам е отровил стария крал, защото междувременно си намерил нов покровител – синът на Джеймс І, новият крал на Англия Чарлз І.

Двамата заедно заминали за Испания, за да уреждат брака на Чарлз І с испанската инфанта, но по вина на Бъкингам възникнал конфликт, който довел до война между двете кралства. Бъкингам станал прекалено неудобен за парламента и двора и в крайна сметка бил убит в дома си през 1628 година.

Мадам дьо Бари
Мари-Жана Бекю, графиня дьо Бари, била родена през 1743 година като дъщеря на монах и шивачка. Благодарение на покровителите на майка си, прочута красавица, малката Жана получава много добро образование. Но най-голямото й достойнство била нейната красота – тя имала разкошна руса коса, сини очи, винаги била усмихната и мъжете се влюбвали в нея моментално.

На 19-години тя станала любовница на граф Жан-Батист дьо Бари, който мечтаел да я представи на краля и чрез нея да придобие власт в двора. Това обаче не можело да стане ако Жана няма благородническа титла. За целта граф дьо Бари я омъжил за брат си – освен свидетелство за брак и благородническа титла, новата графиня дьо Бари се сдобила и с фалшиво свидетелство за раждане с благороден произход. Типично по женски тя твърдяла, че е с три години по-млада.

Най-после можело да я представят в двора. Облечена в невероятна рокля, тя се явила пред Луи ХV с малко закъснение, защото прическата й отнела много време. 53-годишният крал се влюбил в нея и започнал да я обсипва с подаръци – тя била известна с любовта си към скъпоценните камъни и първа започнала да носи камъни от различен вид заедно – диаманти и рубини, перли и изумруди.

Именно за мадам дю Бари била поръчана прочутата Диамантена огърлица. Издръжката на кралската фаворитка възлизала на 300 000 ливри месечно. Придворните художници се надпреварвали да я рисуват.

След революцията мадам дьо Бари помагала на ранените и от двете страни на барикадата, но подкрепата й за аристокрацията скоро довела до ареста й и през 1793 година била обезглавена.

Още новини от Бургас

Пътят за Ахелой е затворен

Пътят за Слънчев бряг през Ахелой продължава да е затворен, съобщиха дежурните от Гражданска защита. Шофьорите могат да използват обходния път през Каблешково. Наводнен е… Прочети още »
 • Първите фараони са били от Балканите Първите фараони са били от Балканите
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин
 • Знамето на Стилияна - първообраз на днешния трибагреник Знамето на Стилияна - първообраз на днешния т

Не пропускайте