Къде изчезна Агата Кристи?

Къде изчезна Агата Кристи?

Петък, 20 Юни 2014 04:41
През декември 1926г. кариерата на Агата Кристи е вървяла доста добре. Нейните мистериозни романи са били бестселъри, а хората са искали още и още. В личният й живот, обаче, нещата съвсем не били розови. Майка й починала в началото на годината, а съпругът й Арчи поискал развод за да се ожени за любовницата си. Може да е била на ръба, вечерта на 3-ти когато се е качила в колата си, потеглила и повече никой не я видял.

Тази нощ бъдещата гранд дама на световната криминална литература се качила на колата си и изчезнала. На другия ден открили двуместният й морис на ръба на варовикова кариера.

Полицията веднага започнала търсенето й, като основната версия, към която се насочила, е, че тя е напуснала авариралата кола и навярно се е загубила сред околните хълмове. С течение на времето възникват и други – че се е самоубила, че може би е убита от увлечения по друга млада  жена неин съпруг Арчибалд Кристи.

Ето го и мистериозното в случката. Преди да изчезне Кристи е изпратила писма, които са били получени след нейното изчезване. Едното е било адресирано до брат й, на него е написала, че отива на почивка. Другото било адресирано до полицията в него тя споделяла своето опасение, че някой се опитва да я убие.

В пресата се разиграла истинска истерия – всички вестници публикували дълги репортажи от издирването по баирите на Нюландс Корнър, “Дейли Нюз” дори предложил награда за намирането й. Това само затормозило следствието, защото сигналите заваляли като дъжд.

В края на краищата на 13 декември първо двама музиканти, а после и оберкелнерът от ресторанта на хотел в град Хароугейт, Северна Англия, подали сигнал в местната полиция, че при тях е отседнала жена, която много прилича на Агата Кристи. Сред гостите влязъл цивилен полицай и огледал гостенката. Май и той не бил много сигурен, защото от полицейския участък пуснали телеграма до Арчибалд Кристи, за да дойде на място и си каже тежката дума дали това е съпругата му.

Агата Кристи излязла надвечер на 14 декември от стаята си в хотела облечена стилно. Както се оказва по-късно, имала уговорка с друга гостенка на хотела да отидат в съседно заведение на забава. Виждайки съпруга си седнал до камината в рецепцията, тя въобще не трепнала; просто поздравила и се настанила срещу него. Когато един от познатите й приближил, тя кой знае защо представила Арчибалд са свой брат.

След разговор между двамата, продължил около половин час, запасният полковник Кристи отишъл при полицаите, чакащи търпеливо встрани, и казал: “Да, това е съпругата ми”. А на журналистите обяснил, че Агата страда от амнезия и не помни как се е озовала в Хароугейт и какво прави в този хотел.

Агата Кристи никога по-късно не пожелала да се върне към този епизод от живота си. До смъртта си винаги, когато уговаряла интервю пред телевизия, радио или вестник, тя изрично поставяла условие да не я питат за 11 декемврийски дни.

Агата и Арчибалд Кристи се развеждат две години по-късно, а писателката до края на живота си не отваря дума за десетдневния период.

В замяна на това пък мистерията открай време занимава пишещите братя. Има безброй статии, няколко обемисти книги, документални филми, които търсят причините за изчезването на знаменитата англичанка.

Сред многото версии бих отбелязал двете най-разпространени. Първата твърди, че тя е направила това, за да си вдигне популярността като писател. Наистина, до приключението Агата Кристи не е известна, въпреки че има издадени 5 романа, един сборник с разкази и едно томче със стихотворения. Като че ли читателите й обръщат по-голямо внимание при излизането на “Убийството на Роджър Акройд” заради необичайното място на убиеца в историята.

Но след завръщането й интересът към творчеството й не нараства кой знае колко. Напротив, имало дори някакво отдръпване, защото следващата година общината в Съри вдигнала данъците и някой пуснал слух, че причина за това са 3-те хиляди лири, похарчени за издирването й.

Втората разпространена версия е, че Агата Кристи напуска дома си след скандал с Арчибалд. За отношенията между съпрузите в последните дни доста разказва и самата Агата Кристи в своята “Автобиография”. Отчаяна, че той не се връща за уикенда, тя тръгва към игрището за голф, където той останал да преспи.

В къщата на приятеля му същата вечер гостенка била и Нанси Нийл – момичето, по което той бил увлечен от доста време. Като че ли най-детайлно събитията по тази версия са проследени и доказани от Лаура Томпсън в нейната биографична книга “Агата Кристи – една английска мистерия”.

И все пак остават неизяснени моменти! Например – за кого е предназначено съобщението на Агата Кристи във вестник “Таймс”, подписано с псевдонима, който тя ползва в хотела? Многозначителен факт: по време на Първата световна война това е особено често използван прийом от разузнавачите и на двете воюващи коалиции.

Или друго – на 14 декември Агата Кристи била облечена по последна мода и в много скъпи дрехи. Отделно в себе си имала около 300 лири. В същото време години наред тя живее с годишната рента от 100 лири, наследена от вложение на баща й. От кого е получила тази по същество огромна сума?…11-те дни на Агата Кристи и до днес остават загадка.

Коя е Агата Кристи?

Дейм Агата Мари Клариса Кристи е родена с името Агата Мари Клариса Милър на 15 септември 1890 г. Учи пеене в Париж, работи като медицинска сестра. Омъжва се за Арчибалд Кристи през 1914 г., който е пилот в Кралския корпус и прекарва цялата Първа световна война във Франция. Там работи в диспансер, откъдето придобива задълбочени познания за отровите и ефекта им върху човешкото тяло. Затова и половината от убийствата, описани в романите ѝ, са от отравяне. Първият си криминален роман, „Тайнствената афера в Стайлс“, пише през 1917 г. Той е издаден през 1920 г.). В този роман именно запознава читателите с белгийския детектив Еркюл Поаро, но продажбите на романа са толкова незначителни, че авторката не получава и пени хонорар. Всичко се променя с публикуването на „Убийството на Роджър Акройд“, издаден през 1926 г. Гениалният обрат на сюжета и изненадващата развръзка са същинска революция в улегналия жанр на детективските истории.

Първият ѝ брак, с Арчибалд Кристи, завършва с развод през 1928 г. През 1930 г. се омъжва повторно за археолога Макс Малоун, с когото остава заедно 45 години. По време на втория си брак Агата Кристи често придружава мъжа си на разкопките му в Ирак и Сирия. Местата от Близкия изток се превръщат в основна тема на книгите ѝ от този период. През 1955 г. Кристи става първият автор, получил наградата „Гранд Мастър“, на американските писатели на мистерии. Обявена е за кавалер на Ордена на Британската Империя през 1971 г. Самата тя не харесва адаптациите на романите си за кино и телевизия. Но през 1972 г. лично одобрява екранизацията на „Убийство в Ориент Експрес“, която спечелва на Албърт Фини номинация за наградата „Академи“ за образа на Еркюл Поаро.

Агата Кристи умира на 12 януари 1976 г. като най-известния в света автор на криминални истории.

Любопитни факти

• Тя фигурира в Книгата за рекорди на Гинес като най-продавания автор на художествена литература на всички времена.  Пиесата ѝ „Клопката“, която все още се представя с голям успех в Лондон, е най-дълговечната театрална постановка в света.
• Творбите ѝ са преведени на 103 езика — повече отколкото тези на Шекспир.
• Тя страда от вид нарушение в процеса на писане, наречен дисграфия, заради което почеркът ѝ е нечетлив. В резултат се налага да диктува всичките си романи.
• Книгата ѝ „И тогава не остана никой“ бива преименувана няколко пъти. Оригиналното заглавие „Десет малки негърчета“ бива заклеймено като дискриминиращо от американската преса през 1970 г. Първата промяна в заглавието е през юли 1972 г., когато книгата бива озаглавена „Десет малки индианчета“, а когато и думата „индианец“ започва да се възприема като политически некоректна, книгата е преиздадена под заглавието „И тогава не остана никой“.
• Един от най-известните си романи „Убийство в Ориент Експрес“ Агата Кристи написва в стая 411 в хотел „Пера Палас“ в Истанбул, Турция. Стаята и хотелът стават известни с тази си слава и до днес са запазени в нейна чест. Същата стая вече не носи номер, а име - „Стаята на Агата Кристи“. Писателката наистина е пропътувала разстоянието Париж — Истанбул с Ориент Експрес, но личните ѝ спомени за това пътуване са отрицателни, оплакала се е от наличие на дървеници в спалното си купе.

Още новини от Страната

Над половината от българите разчитат на парите на родителите си

Според международно проучване, повече от половината от българите разчитат на финансовата помощ на родителите си. Освен, че 53% от нашенците разчитат финансово на родителите си,… Прочети още »
 • Първите фараони са били от Балканите Първите фараони са били от Балканите
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин
 • Знамето на Стилияна - първообраз на днешния трибагреник Знамето на Стилияна - първообраз на днешния т

Не пропускайте