Срам ме е

Срам ме е

Четвъртък, 21 Април 2016 14:44
"Държавата да се срамува, че ровя по кофите". Това казва една възрастна жена, останала без дом заради имотна измама. Тази жена е щастлива, когато намери нещо в боклука, за да нахрани бездомните кучета и котки. Не се оплаква.

Мен ме досрамя. Помислих си колко възрастни хора познавам, които щяха да са на същия хал, ако не бяха децата им, за да ги издържат. Синовен дълг. Защото държавата не изпитва никакво чувство за срам или за дълг. Президентът ни обяви, че стандартът в България е висок и хората живеят добре. Пак ме досрамя. За това, че сме избрали това нещо. Министърът на социалните дейности ме убеждава, че пенсионерите живеят добре, защото щял да им вдигне пенсиите с 2,6%. На 200 лева това са 5,20лв. А догодина с още процент и половина - още 3 лева. А тях не ги е срам. Пък те са държавата.

Тази същата държава, която обрича децата на смърт, защото им отказва лечение. А бедният народ дарява левчета, за да се направи операция на болно момиченце в чужбина. В същото време този, от който зависят държавните пари за това, ги краде и взима подкупи от съсипаните родители. И не се срамува. Не.

За дълга ми е думата. Тази едносрична, кратка, суха, прашасяла, девалвирала, изтикана в ъгъла думичка, която сякаш не съществува в речника на тези, които решават живота ни. Когато се издигнат там горе, тя става задължителна само за плебса. За нас.

Сега и гласуването за тях става наш дълг. Как стана така, че конституционното ми ПРАВО, стана дълг. И ако не го изпълня, ще ме глобяват, а ако си дам вота, ще ме награждават. На какво ви прилича това? 1984? Нали. Под стой отиваш до урната, пускаш си листчето, връщаш се на кофите. А на онази жена какво ще й вземеш? Обелките от картофи? Щели да ме изкарат от списъците на гласоподавателите. Е,и? Дали пък искам да съм там? Обаче по конституция ми се полага. Там пише: "Всеки има право да избира и да бъде избиран". Точка. ПРАВО, а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Което ако не изпълня, ще бъда наказана.

Дали ще се сети някой да оспори това решение в съда? Защото в противен случай трябва да смените конституцията. Ама трябва да се разпуснете, да ви избираме наново - като за Велико народно събрание. И тогава. Пък върнете и чл.1, ама с друго име на партия. Което си изберете там. Както гледам, може би коалиция.

Превръщаме се в една полицейска държава, в която правата ти са сведени до това да дишаш. Защото си длъжен за всичко останало - да даваш отпечатъци в болницата, да гласуваш, да си плащаш данъците, да си търсиш пари за лечението на детето сам, да плащаш, за да паркираш до дома си, да бъдеш любезен с нарушителите на границата и с крадеца, влязъл в дома ти, да си жив само дакато си способен да работиш.

Срам ме е. И ми е обидно.

Опитвам се да бъда позитивна. Добра. Защото идват светли празници. Депутатите ще почиват 10 дена. На някое приятно място. А как ще посрещне Великден онази жена? С каквото извади от кофите и след като го сподели с кучетата и котките. Казват, че Исус умира, за да изкупи нашите грехове. И възкръсва, защото Бог ни е простил. Дано. Защото аз няма.  

Екатерина Капрова

Още новини от Свят

Камерън не изключи нови санкции на Русия заради Литвиненко

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че „не изключва нови ограничителни мерки“ срещу Русия, след като в четвъртък в Лондон беше публикуван доклад за причините… Прочети още »
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев
 • Зимен посттравматичен стрес Зимен посттравматичен стрес
 • 2016-та: Гафове и скандали 2016-та: Гафове и скандали
 • И на Коледа не стават чудеса И на Коледа не стават чудеса
 • Фарсът с мандатите е престъпление срещу демокрацията Фарсът с мандатите е престъпление срещу демок
 • Ю. Петров: Образователната система не може, а държавата не иска да интегрира ромите Ю. Петров: Образователната система не може, а
 • Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа изключително вредно Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа из
 • Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НДСВ? И какво е бъдещето на Борисов? Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НД
 • Петър Чолаков: След консултативния съвет - правителство на снежния човек Петър Чолаков: След консултативния съвет - пр
 • За куция кон и народопсихологията За куция кон и народопсихологията
 • Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за Цецка Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за
 • Кeep cool, Тръмп не яде хора Кeep cool, Тръмп не яде хора

Не пропускайте