Срам ме е

Срам ме е

Четвъртък, 21 Април 2016 14:44
"Държавата да се срамува, че ровя по кофите". Това казва една възрастна жена, останала без дом заради имотна измама. Тази жена е щастлива, когато намери нещо в боклука, за да нахрани бездомните кучета и котки. Не се оплаква.

Мен ме досрамя. Помислих си колко възрастни хора познавам, които щяха да са на същия хал, ако не бяха децата им, за да ги издържат. Синовен дълг. Защото държавата не изпитва никакво чувство за срам или за дълг. Президентът ни обяви, че стандартът в България е висок и хората живеят добре. Пак ме досрамя. За това, че сме избрали това нещо. Министърът на социалните дейности ме убеждава, че пенсионерите живеят добре, защото щял да им вдигне пенсиите с 2,6%. На 200 лева това са 5,20лв. А догодина с още процент и половина - още 3 лева. А тях не ги е срам. Пък те са държавата.

Тази същата държава, която обрича децата на смърт, защото им отказва лечение. А бедният народ дарява левчета, за да се направи операция на болно момиченце в чужбина. В същото време този, от който зависят държавните пари за това, ги краде и взима подкупи от съсипаните родители. И не се срамува. Не.

За дълга ми е думата. Тази едносрична, кратка, суха, прашасяла, девалвирала, изтикана в ъгъла думичка, която сякаш не съществува в речника на тези, които решават живота ни. Когато се издигнат там горе, тя става задължителна само за плебса. За нас.

Сега и гласуването за тях става наш дълг. Как стана така, че конституционното ми ПРАВО, стана дълг. И ако не го изпълня, ще ме глобяват, а ако си дам вота, ще ме награждават. На какво ви прилича това? 1984? Нали. Под стой отиваш до урната, пускаш си листчето, връщаш се на кофите. А на онази жена какво ще й вземеш? Обелките от картофи? Щели да ме изкарат от списъците на гласоподавателите. Е,и? Дали пък искам да съм там? Обаче по конституция ми се полага. Там пише: "Всеки има право да избира и да бъде избиран". Точка. ПРАВО, а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Което ако не изпълня, ще бъда наказана.

Дали ще се сети някой да оспори това решение в съда? Защото в противен случай трябва да смените конституцията. Ама трябва да се разпуснете, да ви избираме наново - като за Велико народно събрание. И тогава. Пък върнете и чл.1, ама с друго име на партия. Което си изберете там. Както гледам, може би коалиция.

Превръщаме се в една полицейска държава, в която правата ти са сведени до това да дишаш. Защото си длъжен за всичко останало - да даваш отпечатъци в болницата, да гласуваш, да си плащаш данъците, да си търсиш пари за лечението на детето сам, да плащаш, за да паркираш до дома си, да бъдеш любезен с нарушителите на границата и с крадеца, влязъл в дома ти, да си жив само дакато си способен да работиш.

Срам ме е. И ми е обидно.

Опитвам се да бъда позитивна. Добра. Защото идват светли празници. Депутатите ще почиват 10 дена. На някое приятно място. А как ще посрещне Великден онази жена? С каквото извади от кофите и след като го сподели с кучетата и котките. Казват, че Исус умира, за да изкупи нашите грехове. И възкръсва, защото Бог ни е простил. Дано. Защото аз няма.  

Екатерина Капрова

Още новини от Бургас

Бургаският музей посвети петия том от известията си на Цоня Дражева

Излезе от печат петият том от Известията на бургаския музей. Той е издаден в памет на дългогодишният директор на Бургаския музей, археолог, историк , музеен… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте