До стената, преписвачо!

До стената, преписвачо!

Сряда, 18 Май 2016 11:54
Пиша този текст с ясното съзнание, че може да се окаже последният в журналистическата ми кариера, а, може би, и в живота ми. Не беше лесно решение. Но си давам сметка, че винаги идва време, когато трябва да решиш: да избереш  оцеляването и битовото благополучие или да се окажеш достоен за епохата си. Ако се касаеше за нещо дребно, например падането на метеорит като Тунгуския или  изригването на вулкана в Йелоустоун, сигурно бих замълчал, но сега не! Защото става въпрос за нещо повече от националната ни сигурност. За нещо повече и от оцеляването на биологичния ни вид, сиреч – човечеството.

Става въпрос за преписването на матурите!

Затова безпристрастно и обективно ще опиша този ден – денят на матурите. Секретното му име в Министерството на образованието и науката е „Денят 0”. Операция „Матура” беше замислена и подготвена в щабовете на всички родове войски, плюс МВР, координирана от МОН и ръководена от министър-вицепремиер Кунева.

В Координационния център на операцията в секретния подземен противоатомен правителствен бункер е полутъмно. На огромни екрани се излъчва картина от стотици камери, разположени в изпитните помещения. Под конус от бледа светлина е огромната щабна маса с разпръснати карти и схеми, върху които ясно се вижда  надпис: ”Абсолютно изключително строго секретно!” Над масата е надвесена командващата операцията министър-вицепремиер Кунева и бавно, но компетентно оглежда хартиите.

Под безупречния макиаж лицето й е изопнато и бледо, с ясно очертано изражение на непреклонна решимост. Операторите на националните телевизии поставят обективите на камерите на „макро” и милиарди зрители на планетата виждат ясно туптящата вена на челото й. Репортерките са замръзнали като дръжки на микрофоните си. Пулсът и кръвното налягане на пиарките е като на стратиращи космонавти от ерата на Гагарин.

В този момент от хангарите с басово ръмжене и грохот на вериги изпълзяват армейските танкови подразделения. По пистите на военните ни летища рулират към стартовата линия изтребители последно поколение, готови за старт. Десантчиците и специалните части нервно поправят снаряжението си, донагласяват бронежилетките и спускат предпазителите на оръжията си. Сурови мъже с изсечени лица се гледат мълком в очите и отривисто се прегръщат. Може би – за последно. По телевизиите спират повторенията на сериалите и започват да излъчват директно.

В щаба на операцията времето изглежда спряло. Напрежението буквално сгъстява въздуха до осезаем натиск. Всички усещат, че нещо неминуемо ще се случи. И тогава писва аларма. Един от екраните започва да пулсира. Централното осветление изгасва. Включват се мигащи червени светлини. На пулсиращия екран се появява вцепеняващ надпис:”Преписвач!” Представителят на секретните служби вдига ръка и прошепва нещо в ръкава си.  Командващата поглежда един от заместник-министрите. Няма нужда от излишни думи. Тя отсича:”Сега!” И зарът е хвърлен!

Десетки танкове с рев къртят евроасфалта под веригите си и се устремяват напред. С неистов вой изтребителите се стрелват в небето. Хеликоптери, натъпкани със специални части, за минути увисват над местопрестъплението. Цялата професионална армия се устремява към епицентъра на събитията. Граничните войски се снемат от охрана на границите и се насочват към вътрешността на страната. Подразделения на НАТО започват военни маневри с превантивна цел.

Прозорците на стаята буквално се взривяват от връхлитащи през тях десантчици. Викове:”Легни!”, „Ръцете на тила!” вкаменяват всички. Предупредителни изстрели къртят мазилка от ремонтирания с европари таван. За секунди всички заподозрени са вързани с кабелни превръзки, въведени на въоръжение след отмяната на свинските опашки.

Зад океана Оливър Стоун, втренчен в екрана, стиска главата си с две ръце и с безумен поглед крещи на асистент-режисьорите си:”Гледайте, некадърници! Гледайте! И мълчете!” Никой и не мисли да шукне…

Преписвачът е задържан. Възниква спор: да го карат на „Развигор” или на „Майор Векилски”. През това време националният стадион е обграден от моторизирана пехота и на него докарват служители от МОН, от инспекторатите в страната, директори на училища, преподаватели и квестори, задържани по подозрение, че са съучастници на престъпника. Поставят заграждения,  икономисани от оградата на границата.  Над стадиона кръжат хеликоптери. В ракетните подразделения от типа „земя-земя” разпечатват пликове, в които е отбелязана  секретна цел – същият стадион.

Операцията приключва. В щаба се прегръщат. Репортерките най-сетне си поемат въздух – ще задават въпроси. Цари атмосфера на звънтящ триумф. Успехът е зашеметяващ. Защото, ако не беше тази брилянтна операция можеше да възникнат редица съдбовни опасности. Като например:

Нарушителят да завърши средно и да започне висше образование! Въпреки че местата във вузовете са 74 753, а абитуриентите са само 53 298. Няма значение.

Нарушителят да започне работа и да работи със средна заплата от около 400 евро в самоубийствен опит да стигне до пенсия. И не по-малко самоубийствен – да я получава.

За жалост, на матурата не се падна Ботев, понеже при него има нещо, което с кеф би преписал всеки абитуриент: „…аз вече нямам мило, драго, а вий… вий сте идиоти!”

И, понеже и аз не издържах, и преписах Ботев, ми предстои следното. Приготвил съм си торбичката с бельо за смяна – поне за началото. Сбогувах се с домашните, платих данъците. Сега остава да сляза пред блока, да звънна на 112 и да чакам. Защото, ако звънна от апартамента, ще вземат да изкъртят дограмата, а скоро я сменяхме. А един стъклопакет струва майка си и баща си… Всъщност, обикновено така става, когато отразяваш обективно епохата.
 
Бранимир Петров


Още новини от Бургас

Британското външно: Пазете се в Слънчев бряг

Пазете се от крадци и нападения по българските морски курорти, предупреждават от британското външно министерство. "Туристите са обект на крадци и джебчии в Слънчев бряг… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте