Страх от Очите, гняв в очите

Страх от Очите, гняв в очите

Сряда, 15 Юни 2016 14:46
Най-често използваното име през последната седмица е Димитър Желязков. Страховития Очите. Нямаше да се вкарвам и аз в общия хор, въпреки, че всички вкупом следим дали ще оживее, или няколко лекари ще трябва да си правят пластични операции и да се изнасят в чужбина. Нямах намерие да напиша и ред за него, но ме провокираха няколко неща.

Първо - от една седмица в болницата не може и пиле да прехвръкне. Мутри и полиция са завардили реанимацията и хората с по два инфаркта се кръстят и палят свещи да не получат нов пристъп точно сега. Защото може да си останат в коридора. Защото близките на опуления мафиот се страхуват от атентат срещу него. Даже не искам да споменавам сумата, която е дадена за неговото спасение, кръвта, безсънните нощи на лекари и медицински персонал. Толкова пари, които се отказват на болни деца. В същото време отчаяни бедни хора се самоубиват, скачайки от същата болница, защото са останали без средства и няма кой да се грижи за тях.

Второ - през тази същата седмица, когато ежеминутно информирахме хората дали и как Очите си е мръднал пръстчето на левия крак, много хора започнаха да пишат гневни писма на министъра на здравеопазването Петър Москов с питането: Защо не се държаха лекарите така с моята майка?

Веднъж, с тежка бъбречна криза, бях оставена точно пред тази реанимация, без да мога да помръдна от болка, докато санитарката, която трябваше да ме избута по задните коридори до стаята ми, разказваше на администраторката как хубаво си прекарала в някакъв ресторант предната вечер. Тъкмо си мислех дали мога да се избутам сама до въпросната санитарка, за да я удуша, от реанимацията излезе една сестра. "Кой е близък на Георги?" попита. Едно момче със сълзи в очите каза:"Аз, баща ми е." А тя му отвърна: "Елате да се разпишете, че не носим отговорност за смъртта му". Няма съболезнования, няма утеха, няма съчувствие... нищо. Само искаше да си върже гащите, че няма да я съдят за смъртта на горкия човек и да й се разкарат от очите и той и опечаленото му семейство.

А преди няколко години мой приятел си отиде в мъки, защото не можели да го държат повече от 10 дни в онкологията по клинична пътека. Сигурно всеки може да разкаже поне по един такъв случай със себе си или свой близък. Говоря за отношението. Към такива като нас, и такива като Очите.

Лекарите казват: "За нас той е просто пациент". Стига, бе! Стига, че ми се повдига! Има ли клинична пътека за простреляни? Колко осигуровки си плати този човек? Така ли лекувате и онези, които той самият е пребил? Спирам. Не искам да обиждам лекарите. Знам, че се страхуват.

И идваме до причина номер 3 да се занимавам и аз с този гражданин. Министърът на вътрешните работи обяви публично, че Димитър Желязков е честен бизнесмен! Този, същият, който излезе пред съдията и каза: "Признавам се за виновен за това, че създадох и ръководих престъпна групировка за рекет, продажба на наркотици и трафик на хора". Споразумя се с прокуратурата и съдията му даде 4 г. затвор в общежитие. Което си беше курорт, докато се разчистят каналите, за да се върне към този си законен бизнес. Е, разбира се, той произвежда и домати, както сам твърди. Вероятно затова цената им е такава на пазара. Никой не смее да му прави конкуренция и да сваля цени.

И още - същият министър съвсем отговорно заяви: "Няма политически чадър над Димитър Желязков". Не, г-жо министър, има палатка. Затова си пиеше кафето с бившия шеф на ОД на МВР Бургас Милен Димитров. Същият този, за който Вашият колега Цветан Цветанов, бивш министър на полицаите, се разплака в национален ефир.

И докато ние се тресем дали този "честен бизнесмен" ще бъде в състояние отново да тормози цял Бургас, Черноморието и дори държавата, дали ще може отново да пикае върху жертвите си и дали ще може да държи бухалка, някак между другото минаха новините за най-кървавия атентат в Орландо, при който загинаха над 50 човека, и най-вече за новия дълг, с който държавата за пореден път се набълбука. И като се има предвид, че бизнеси като на Митьо Очите са най-печеливши, можем само, ей така на майтап, да се надяваме, че честния бизнесмен ще си плаща данъците, че да върне дълга на онези данъкоплатци, които платиха и лечението му в болницата.        
    
Екатерина Капрова

Още новини от Страната

Президентът Радев лети за Брюксел, ще се срещне и с шефа на НАТО

На 30 и 31 януари 2017 г. президентът Румен Радев ще направи първото след встъпването си в длъжност работно посещение в Брюксел.На 30 януари българският… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте