Г-жа Неудобната, сандвичът и Путин не са виновни

Г-жа Неудобната, сандвичът и Путин не са виновни

Събота, 13 Август 2016 09:28
"В един момент дори си мислех, че има нещо в храната, защото въпросната урина я дадох, след като изядох един сандвич, за да мога да си изгася PH-то на урината".

Това са думи на рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова, след като стана ясно, че е хваната с допинг или по-точно казано - наличие на неспецифична субстанция от групата, известна като хормони на растежа. Дали сандвичът е причината - никой в този момент не може да ни каже.

"Живеем тук 20 дни и не съм се къпала с топла вода, в тоалетната използваме кофи. Условията са ужасни".

"Защото сме от Изток и сме близо до Русия. На нищо не се надявам - дори Русия и Путин не могат да се справят с тях, аз ли ще ги преборя?"

"Написах едно възражение към WADA и излязох на директна война с тях. Чувствам се неудобна, това е единственото ми обяснение".

Понякога в спорта (а и в живота) е по-добре просто да замълчиш. Точно такъв е случаят със Силвия Дънекова, която трябваше кротко да си опакова багажа и по най-бързия начин да си тръгне от олимпийското село. Плочата с конспирацията срещу малкия, но храбър източен народ не просто се изтърка, а вие като сирена за бедствия и аварии.

Парадоксът е, че само най-страстните фенове на леката атлетика въобще подозираха коя е Силвия Дънекова. Върховото й постижение е 14-о място на световно първенство. И затова версията, че антидопинговата агенция (WADA) е задействала целия си апарат срещу българката, е най-малкото нелепа.

И така, докато Фиджи и Косово се радват на първите си олимпийски титли, ние изпреварихме всички в най-традиционната си дисциплина. Но едва ли има изненадани - всъщност скандалите бяха започнали да ни липсват, а скорошната драма с мелдония на Габриела Петрова (спортист №1 за 2015 г.) все пак завърши щастливо.

Въпросът е кога най-накрая ще бъде потърсена реална отговорност от всички по веригата. От Добромир Карамаринов, чиято федерация вече се конкурира с тази по вдигане на тежести по брой уличени състезатели. От лекаря на националния отбор Ангел Лозанов, който следва да контролира дори пастата за зъби. От самата Дънекова, чиято олимпийска подготовка е щедро финансирана от бюджета. Народни пари, които пак се оказаха хвърлени на вятъра.

Необходима е и ревизия на дейността на родната допинг лаборатория. Кога и как са тествани все по-малобройните ни олимпийци и защо пак ни хващат по бели гащи на голямата сцена.

Иначе Силвия забрави да включи важен акцент в своята реч, която иначе сме чували десетки пъти - как всички гълтат, но само нас ни хващат. Вероятно е точно така - нищо чудно прословутият зелен цвят на басейна в Рио да е резултат от допира до тялото на Майкъл Фелпс. В българския спорт обаче водата отдавна е кафява. И мирише отвратително.


по бТВ,
колаж Sportlive.bg


Още новини от Бургас

ИАРА погна бракониерите по Ропотамо

За периода от 22.07.2015 г. – до 23.07.2015 г..04.2015 г. са  извършени масирани проверки по главен път гр.Приморско – р.Ропотамо от служителите на Изпълнителна агенция… Прочети още »
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев
 • Зимен посттравматичен стрес Зимен посттравматичен стрес
 • 2016-та: Гафове и скандали 2016-та: Гафове и скандали
 • И на Коледа не стават чудеса И на Коледа не стават чудеса
 • Фарсът с мандатите е престъпление срещу демокрацията Фарсът с мандатите е престъпление срещу демок
 • Ю. Петров: Образователната система не може, а държавата не иска да интегрира ромите Ю. Петров: Образователната система не може, а
 • Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа изключително вредно Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа из

Не пропускайте