Ген. Стойчев: Моделът Галиче е модел на държавата – престъпници и политици са заедно

Ген. Стойчев: Моделът Галиче е модел на държавата – престъпници и политици са заедно

Четвъртък, 08 Септември 2016 10:41
„Моделът Галиче е модел на държавата. Тези хора – престъпниците, и политиците са заедно“, това каза ген. Тихомир Стойчев пред БТВ по повод напрежението в село Галиче и събитията от последните дни, в които издирвани от полицията се появяват в ефир, преди органите на реда да стигнат до тях.

„Вместо стимулиране на политики, които да отвоюват държавата от престъпността, имаме симулиране на такива политики”, допълни ген. Стойчев.

„Проблемът с МВР е много странен. Присъстваме на процес на очиновничаване на последните униформени – те разнасят призовки и пр. , вместо да вършат оперативна работа“, смята пък Николай Радулов.

Този въпрос е политически и трябва да се отнесе към министъра, но този министър (Румяна Бъчварова – б. ред. ) не е в състояние и няма за цел да осъществява контрол и превенция на престъпността, смята Радулов.

Според ген. Стойчев и професионалното ръководство на МВР не се справя.

„Ако наистина „издирваните” ги издирваха, те не биха могли изобщо да стигнат до телевизията, следователно никой от полицията не ги е търсил. Но когато полицаите виждат, че техните колеги са се превърнали в чиновници, те също не искат да се замесват в конфликти. И може да видите как полицаите са на една маса, в едно заведение, с тези хора (издирвани или част от криминалния контингент)“, посочи той.

Политическата воля не е говорене, че искаш да направиш нещо, а да го направиш. Няма воля за справяне на най-ниското ниво на престъпността, но няма и възможност, добави Радулов.

Ген. Тихомир Стойчев и Николай Радулов коментираха и практиката на т. нар. „наказание с повишение”. Директорът на полицията в Благоевград Росен Танушев беше отстранен, като имаше спекулации, че това е свързано със задържането на шефа на „Агромах” в Симитли. Отстраняването обаче беше свързвано с възможността Танушев да получи по-висок пост в София.

„Тези, които изпълняват негласните поръчки, биват наказани за пред всички, а всъщност – награждавани. Това е практика в държавата – смъкваш компрометиран директор на ДАНС и го пращаш в Гърция да представлява България”, даде пример Радулов.

Според него в момента МВР не действа в полза на гражданите.

„Смятам, че премиерът е заблуден какво се случва в МВР, а МВР върви към своя фалит. За разлика от министъра премиерът Борисов разбира от тези неща, но той има доста по-сериозни проблеми. Мисля, че той е подведен, докладват му се много хубави неща”, каза Радулов.

Статистиката може да изглежда добре, но на всеки три минути в България се извършва по едно престъпление. Показните акции пък са по една на седмица, направете сметка как отговарят едните на другите, призова той.

„Радулов е твърде толерантен към премиера, това е част от симулацията. Обществото трябва да направи избора какво иска. Гражданите, суверенът, трябва да си поискат сигурност”,  каза пък ген. Стойчев.

Още новини от Бургас

Вицепрезидентът М.Попова открива "Музите" в Созопол

X Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите” Созопол 2015 се организира от Сдружение „Музите” и Община Созопол. Той ще даде възможност на близо 2 000… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте