Ген. Стойчев: Моделът Галиче е модел на държавата – престъпници и политици са заедно

Ген. Стойчев: Моделът Галиче е модел на държавата – престъпници и политици са заедно

Четвъртък, 08 Септември 2016 10:41
„Моделът Галиче е модел на държавата. Тези хора – престъпниците, и политиците са заедно“, това каза ген. Тихомир Стойчев пред БТВ по повод напрежението в село Галиче и събитията от последните дни, в които издирвани от полицията се появяват в ефир, преди органите на реда да стигнат до тях.

„Вместо стимулиране на политики, които да отвоюват държавата от престъпността, имаме симулиране на такива политики”, допълни ген. Стойчев.

„Проблемът с МВР е много странен. Присъстваме на процес на очиновничаване на последните униформени – те разнасят призовки и пр. , вместо да вършат оперативна работа“, смята пък Николай Радулов.

Този въпрос е политически и трябва да се отнесе към министъра, но този министър (Румяна Бъчварова – б. ред. ) не е в състояние и няма за цел да осъществява контрол и превенция на престъпността, смята Радулов.

Според ген. Стойчев и професионалното ръководство на МВР не се справя.

„Ако наистина „издирваните” ги издирваха, те не биха могли изобщо да стигнат до телевизията, следователно никой от полицията не ги е търсил. Но когато полицаите виждат, че техните колеги са се превърнали в чиновници, те също не искат да се замесват в конфликти. И може да видите как полицаите са на една маса, в едно заведение, с тези хора (издирвани или част от криминалния контингент)“, посочи той.

Политическата воля не е говорене, че искаш да направиш нещо, а да го направиш. Няма воля за справяне на най-ниското ниво на престъпността, но няма и възможност, добави Радулов.

Ген. Тихомир Стойчев и Николай Радулов коментираха и практиката на т. нар. „наказание с повишение”. Директорът на полицията в Благоевград Росен Танушев беше отстранен, като имаше спекулации, че това е свързано със задържането на шефа на „Агромах” в Симитли. Отстраняването обаче беше свързвано с възможността Танушев да получи по-висок пост в София.

„Тези, които изпълняват негласните поръчки, биват наказани за пред всички, а всъщност – награждавани. Това е практика в държавата – смъкваш компрометиран директор на ДАНС и го пращаш в Гърция да представлява България”, даде пример Радулов.

Според него в момента МВР не действа в полза на гражданите.

„Смятам, че премиерът е заблуден какво се случва в МВР, а МВР върви към своя фалит. За разлика от министъра премиерът Борисов разбира от тези неща, но той има доста по-сериозни проблеми. Мисля, че той е подведен, докладват му се много хубави неща”, каза Радулов.

Статистиката може да изглежда добре, но на всеки три минути в България се извършва по едно престъпление. Показните акции пък са по една на седмица, направете сметка как отговарят едните на другите, призова той.

„Радулов е твърде толерантен към премиера, това е част от симулацията. Обществото трябва да направи избора какво иска. Гражданите, суверенът, трябва да си поискат сигурност”,  каза пък ген. Стойчев.

Още новини от Бургас

Преглед на печата 05.11.2014г.

Договорката за съставяне на правителство днес е водеща тема за всички централни вестници. Бойко Борисов става премиер на коалиционен кабинет по формулата 13:7:1, преброи вестник… Прочети още »
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев
 • Зимен посттравматичен стрес Зимен посттравматичен стрес
 • 2016-та: Гафове и скандали 2016-та: Гафове и скандали
 • И на Коледа не стават чудеса И на Коледа не стават чудеса
 • Фарсът с мандатите е престъпление срещу демокрацията Фарсът с мандатите е престъпление срещу демок
 • Ю. Петров: Образователната система не може, а държавата не иска да интегрира ромите Ю. Петров: Образователната система не може, а
 • Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа изключително вредно Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа из
 • Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НДСВ? И какво е бъдещето на Борисов? Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НД
 • Петър Чолаков: След консултативния съвет - правителство на снежния човек Петър Чолаков: След консултативния съвет - пр
 • За куция кон и народопсихологията За куция кон и народопсихологията
 • Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за Цецка Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за
 • Кeep cool, Тръмп не яде хора Кeep cool, Тръмп не яде хора

Не пропускайте