Оцелелите на пук си отиват. Остават винаги оцеляващите.

Оцелелите на пук си отиват. Остават винаги оцеляващите.

Сряда, 14 Септември 2016 15:34
В България хората се делят на оцеляващи и оцелели. Оцеляващи са тези, които във всяка ситуация, при всяко правителство, въпреки всяка криза оцеляват. И всеки път стават все по-стабилни и богати. Имената им не слизат от вестниците и ние ги използваме не само за четене, но и така, както са ги използвали дядовците ни на село. С външните тоалетни. Това обаче хич не им пречи да продължават да бъдат оцеляващи. Винаги. Пък и някои от тях държат вестниците за гушата.

Ние сме от другите - оцелелите. Засега. Преживяхме соца, строихме комунизма, после го рушихме, после строихме капитализма. И него не удурдисахме. Биха ни по площадите. После ни биха по джобовете. А сега ние се бием по главите, дето не ни дойде акъла навреме, че да минем в другата категория. Но то си е до човека. Както казва един приятел, не може в понеделник, сряда и петък да си боклук, а във вторник, четвъртък и събота да си готин.

Има хора, които страдат от това, че са от оцелелите на горния ръб и им трябва само още малко. Те драпат, мазнят се, демонстрират трудов ентусиазъм, катерят се по гърбовете на колеги и приятели само и само да ги забележат и да ги повдигнат изотзад, за да влязат през високия праг на света на оцеляващите. Понякога успяват. Но винаги си остават дребни души и никога не постигат нищо велико. Остават си мънички, подмазващи се човечета с неопределена сексуална ориентация, готови да завържат обувките на всеки, който ще ги качи още едно стъпало по-нагоре.

Има и такива хора, които развяват съдбата си като знаме. Гордеят се с бедността си и понякога дори съжаляват, че са оцелели. Защото ще изглеждат величествено на паметник. Аз съм беден и вие трябва да ме храните, поите и да ми купувате цигари. Това е тяхното верую. Не взимам кредити, не работя, не уча, спя у приятели, или жена ми се грижи. Обаче ръся мозък, защото от това имам в повече. Аз съм философ, мъдрец, затова съм беден.

Има и друга категория хора. Те са оцелели на пук. На пук на здравната ни система, на пук на социалните, на пук на простаците, на пук на чалгата, и на пук на мазнярите. Тези хора често пият, повече мълчат, казват "майната му" на амбициите, имат малко приятели, не носят новите си дрехи, защото не си купуват такива. Понякога рисуват, пишат стихове или бършат праха на цигулката. Друг път седят на последния ред в театъра, защото осветителят е техен приятел и ги е пуснал без билет. Не че не искат да си купят. Ама... вече никой не черпи по кръчмите дори бохемите. Тези хора не ходят на лекар, не спорят, не се вълнуват от партии. И скоро стават "бивши оцелели".

Малко останаха такива и направо ми е страшно като си помисля какво ще стане когато съвсем си отидат. Какъв ще е този свят без рок енд рол, без дракони и летящи хора?  

P.S. И, да, има и наистина щастливи хора. Доволни, влюбени, усмихнати. Ако видите такива, пазете ги много. Кът са.

Екатерина Капрова

Още новини от Бургас

Полицията издирва Вълко Велев

50-годишният Вълко Велев от с. Варвара се издирва от полицията, потвърдиха от там.  Горски и полицаи от Царево втори ден го търсят в гората. Велев… Прочети още »
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев
 • Зимен посттравматичен стрес Зимен посттравматичен стрес
 • 2016-та: Гафове и скандали 2016-та: Гафове и скандали
 • И на Коледа не стават чудеса И на Коледа не стават чудеса
 • Фарсът с мандатите е престъпление срещу демокрацията Фарсът с мандатите е престъпление срещу демок
 • Ю. Петров: Образователната система не може, а държавата не иска да интегрира ромите Ю. Петров: Образователната система не може, а
 • Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа изключително вредно Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа из
 • Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НДСВ? И какво е бъдещето на Борисов? Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НД
 • Петър Чолаков: След консултативния съвет - правителство на снежния човек Петър Чолаков: След консултативния съвет - пр
 • За куция кон и народопсихологията За куция кон и народопсихологията
 • Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за Цецка Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за
 • Кeep cool, Тръмп не яде хора Кeep cool, Тръмп не яде хора

Не пропускайте