Кой с една, кой без една, наш"то село - с две кандидатки

Кой с една, кой без една, наш"то село - с две кандидатки

Четвъртък, 29 Септември 2016 09:48
За президент на България ГЕРБ още няма кандидат, но за генерален секретар на ООН вече има двама. Министър-председателят обяви новата кандидатура - Кристалина Георгиева, обяснявайки решението си с лошите перспективи на актуалната кандидатура - Ирина Бокова. Както винаги, премиерът бе галантен:

"Дадохме предния път последен шанс - да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и (в ООН се провеждат индикативни гласувания преди същинския избор). Резултатът е - едно място надолу и ни изпреварват ВЕЧЕ ДОСТА СТРАНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЖЕНИ."

Доста страни - включително жени. Повтаряме го, за да го осмислим - държавите като жени. Работата пак мирише на Шекспир: непостоянство, твойто име е жена! А нашата държава се оглавява от човек, който от супата, та до десерта на обяд е способен да си смени три пъти позицията по важен държавнически въпрос.

***
Кристалина Георгиева е жена с големи качества - комбинативен ум; пълна съгласуваност на всички изказани версии и позиции, независимо каква част от истината съобщава на публиката - трудно или невъзможно е да бъде хваната в противоречие и лъжа. Но това, което я прави институционална тигрица, е друго. Най-ценното качество, с което шества триумфално по европейските и международните институции, е способността й да говори с часове, без да съобщи абсолютно нищо. Това е безкраен резервоар от клишета, безсмислици, баналности и словесни конструкции от типа: "С тревога наблюдаваме, че водата е мокра, полагаме всички усилия да открием топлата вода и решително се противопоставяме на всичко недостойно". Човек може да си пусне записи с нейни изказвания и да гледа аквариум с рибки - така може да се постигне нирвана, безкрайна вътречерепна пустота и пълно примирение с обективната неизменност на света. Не е лошо тези божествени звуци да се пускат в образцовите свинеферми, за да растат хайванчетата тлъсти и щастливи - както някои фермери пускат на животните или на марихуаната си Моцарт и Григ. (Не е добре да се пуска в слушалките на летци изтребители - за тази цел по-подходящи са Вагнер и Slayer.)

***

Начинът, по който премиер, министри и гербери обясниха новата номинация, за пореден път показа една галерия от съвършени гьонсурати. В турския език впрочем няма такава дума, това е квазитурцизъм, съставен от турските "гьон" (дебела кожа) и "сурат" (лице). Бойко Борисов преди време лично агитираше хората да си завещават органите пост мортем. Ако тия хора си дадат кожата за производство на кожени изделия, можем да дадем на света цървули, по-здрави от ботуши "Вермахт" или обувки от крокодилска кожа.

***

Декларираме, че горното не е подкрепа към някоя от другите кандидатури. Напротив, присъединяваме се енергично към пожеланията на премиера за успех и на г-жа Георгиева, и на г-жа Бокова.

***

Все пак нелоша новина е, че при това положение Кристалина Георгиева поне няма да се кандидатира за президент на България.

в.Сега

Още новини от Бургас

С благотворителен базар подкрепиха нуждаещата се от лечение учителка

В най-многолюдното декемврийско събитие се превърна Коледния благотворителен базар, организиран от структурата на Жени ГЕРБ в Карнобат. Каузата е изцяло в подкрепа на родената в… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте