30 евро за циганче в училище - айде няма нужда!

30 евро за циганче в училище - айде няма нужда!

Петък, 21 Октомври 2016 15:30
Като стане напечено в държавата - я заем когато се иска, я избори като се зададат и изскача някоя тема, която разбунва духовете и хората забравят за тези важни неща. Сега, насред предизборна кампания, медиите гръмнаха, че нова социална програма ще осигурява пари на ромските деца, за да ходят на училище. Всяко от тях щяло да получава по 30 евро на месец, за да влиза в класната стая и да показва успех най-малко 3,50. И народа пощуря. И с право. От къде накъде от данъците, които аз плащам, ще плащат на сополивите циганчета, а аз взимам кредит за университета на сина си? При положение, че и сега им дават безплатно закуски и учебници, дават на майките им и детски добавки ако ходят на училище и ги имунизират. И от къде накъде аз трябва да работя от сутрин до вечер, за да осигуря образование на детето си, а тези, дето не плащат ток, не внасят данъци, не работят, раждат по 10 чаавета и ги хвърлят на улицата да просят, ще получават всичко на готово.

От 15 години поне съществуват програми за интеграция на ромите, за ромско включване, за ромски къщи, за ромски незнам какво си. Бароните им си купуват джипове с тези пари и си строят палати. А сополивите циганчета висят по ъглите с протегната ръка. Според статистиката около 21,45 млн. лв. са използвани за периода 2012-2014 г. за такава интеграция. 33 хиляди учиници били върнати в образователната система. Колко от тях обаче са от етническа група, не е ясно. Няма отчет на тези пари. Няма. А по соца поне основното образование беше задължително.

И сега, когато бием тъпана, че от държавата ни изтичат мозъци, че децата отиват да учат в чужбина, че университетите приемат и двойка и пак има празни места, когато всеки родител се сблъсква с абсурдността на образователната ни система, с малоумщините в учебниците, с липсата на млади учители, с недостига на сгради за училища, пак опряхме до циганетата. Явно търсим начин да си оправим демографската криза. Като им плащаме да учат. Нали ви е ясно, че пак няма да ходят на училище, ще крият, че са женени в 6 клас, ще раждат в 8-и и после ще се чуди Министерството на образованието майчински ли да им дава, детски ли или стипендия да ходят на училище.

А пък аз ще кажа - айде няма нужда! Циганите няма да станат професори с 30 евро на месец. Измислете нещо друго. А ако не можете, нищо. Все пак са нужни хора и за копането на канавки. Все някой трябва да работи и в чистотата. А пък там с повече от основно образование са само началниците.

Има решение - върнете задължителното образование - който не учи до 8 клас, няма пари, няма детски, няма безплатна болница. И вместо бежанци, да ги разселват тях в обезлюдените села. Става въпрос за тези, които не учат, не работят, нищо не плащат и даже нямат адресна регистрация. И да ги задължат да работят. Не може да искаш да си част от едно общество, но само в онази част, където получаваш. Няма държава, която да позволява това. Ама си мисля: "Да, бе, друг път". Има такава държава.

Но ако тези 30 евро на ромско дете са нова форма за купуване на гласове, защото това иначе е забранено, нямам какво да кажа. Ще плащат месец-два, после ще утихне. Изборите ще минат, ще си отчетем експеримента като неуспешен и ще пуснем пак циганетата да гонят конете в циганските махали ида дишат лепило по градинките. И още 20 млн. лв. ще са изразходвани по предназначение и няма да има недоволни.

Екатерина Капрова

Още новини от Бургас

Осигуряват безопасен достъп до ОИК

Движението и паркирането на автомобили около спортна зала "Бойчо Брънзов" ще бъде ограничено временно в деня на изборите за кметове, общински съветници и националния референдум.… Прочети още »
 • Зимен посттравматичен стрес Зимен посттравматичен стрес
 • 2016-та: Гафове и скандали 2016-та: Гафове и скандали
 • И на Коледа не стават чудеса И на Коледа не стават чудеса
 • Фарсът с мандатите е престъпление срещу демокрацията Фарсът с мандатите е престъпление срещу демок
 • Ю. Петров: Образователната система не може, а държавата не иска да интегрира ромите Ю. Петров: Образователната система не може, а
 • Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа изключително вредно Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа из
 • Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НДСВ? И какво е бъдещето на Борисов? Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НД
 • Петър Чолаков: След консултативния съвет - правителство на снежния човек Петър Чолаков: След консултативния съвет - пр
 • За куция кон и народопсихологията За куция кон и народопсихологията
 • Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за Цецка Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за
 • Кeep cool, Тръмп не яде хора Кeep cool, Тръмп не яде хора
 • 30 евро за циганче в училище - айде няма нужда! 30 евро за циганче в училище - айде няма нужд

Не пропускайте