За куция кон и народопсихологията

За куция кон и народопсихологията

Четвъртък, 17 Ноември 2016 13:29
Сами ще се затрием, както казва един приятел. От глупост, от алчност и от тщеславие. Аз-ът на нашите политици е толкова водещ в поведението им, че Господ може да се спъне в носовете им. Как едни избори за президент изкараха най-лошото от народопсихологията на цялата популация по земята българска. Ей така. Едните заплашиха, че ако не изберат техния куц кон, ще оставят държавата в хаос, а другите си повярваха, че читавият кон, който народът предпочете, е техен и ще долетят на гърба му чак до победния финал на следващите, далеч по-важни избори.

На изпроводяк премиерът пак обясни какво е направил / забележете - той лично / за този народ - магистрали, мостове, саниране, преборил се с контрабандата - същите неща, които казва на всяко интервю. Истината - 20 млрд. дълг, 3% еврофондове, 3,5% ръст, 60 км магистрали. За контрабандата - само при последната акция на Капитан Андреево бяха арестувани 40 митничари. За подкупи и корупция. Част от тях са били арестувани и преди две години, но освободени и върнати на работа. Всеки ден има заловени нелегални цигари. Колко не хващат е съвсем друга работа. С две думи - ние показно ги хващаме, те тихомълком ги пускат, а далаверата си продължава. Винаги съм се чудила като кажат - изкарахме толкова милиони от контрабанда, как точно го направихте - продадохте ли заловените стоки, глобихте някого с тяхната стойност ли или какво? И ако по някакъв начин сте изкарали някой лев, къде точно го дянахте? Защото се размятат по едни 40 лева коледни за пенсионерите от контрабанда, но като се заговори за 300 лв. минимална пенсия - олеле, пада правителството.

Както и да е - толкова неща направил човекът, а ние не го харесваме. Г-н премиер, направеното не отричаме, но не харесваме Вашето самолюбие и Вашето самохвалство. На Вас и на Вашето правителство, защото Вашите министри ни обясняваха как от две години живеем по-добре. Понеже имаме магистрали и се оправихме с контрабандата. Ако слезете от хеликоптера, ще разберете, че и магистралите са недомислени, непрекъснато се ремонтират и всъщност са ни излезли много по-скъпо отколкото тези, които се правят в чужбина. Вашият министър заяви, че като се ограничи достъпа на възрастните хора до болнична помощ, ще станат по-малко болните. По естествен начин. Всъщност той е на Реформаторите, така че може да си измиете ръцете с него.

И, г-н премиер, хората не избраха наложения от Вас кандидат-президент, защото не харесаха лично нея. Оказа се, че и в родното й село не я харесват. Май много не Ви върви на избор на жени. И дано Ви стане ясно, че не винаги става това, което вие искате, когато опре до избори. И ООН Ви го подсказаха.

Другите облизващи се за власт също ще останат попарени накрая. Защото изборът на ген. Радев не е избор за БСП, г-жо Нинова. Не е. И колкото по-рано го разберете, толкова по-бързо ще започнете да работите, за да докажете на хората, че можете да свършите нещо различно от подкрепата на един независим натовски генерал. Сега топката ви е вдигната, хайде да видим дали ще отбележите, или пак ще я гоните край игрището.

Не знам защо всички взеха да свирят на струнката - БСП /БКП/ се връща на власт автоматично. Връщат се мракобесните времена. ГЕРБ - оставете дядовците си да почиват в мир. Жалко, че вие не можете да си скриете книжките за членство в БКП. БСП, вие не точете ножовете за големия кокал. Нищо не е такова, за каквото ни го представяте. Този цирк вече сме го играли. Оживели сме. И едните и другите - стига сте ни стряскали, че ще станем Руска република.  

И, ако вече няма как да се спасявате, обвинете журналистите. Ние сме свикнали. Пък и повечето нямаме партийни книжки и рядко плачем в ефир. Оставете настрана хвърлящите ябълки по президента. Те са на отделен етаж в психиатрията. Останалите ще преживеем и този мандат. И ще броим кой какво е свършил, кой колко е откраднал, какви комисионни е взел, какво е казал, какво е обещал и колко от него е изпълнил. И да си знаете - журналистите по презумпция са опозиция. Ако искате се сърдете. Защото ако ви галим по главичката, сами ще се затрием още по-бързо.  

А пък слънцето пак ще изгрява, колкото и да ни плашите. То така си прави. `

Екатерина Капрова

Още новини от Бургас

На прегрял от слънцето му се привиждат бомби

Дали от прегаряне от слънцето или поради други причини, на мъж му се привидя, че на различни места в града някой слага бомби. Вчера около… Прочети още »
 • Зимен посттравматичен стрес Зимен посттравматичен стрес
 • 2016-та: Гафове и скандали 2016-та: Гафове и скандали
 • И на Коледа не стават чудеса И на Коледа не стават чудеса
 • Фарсът с мандатите е престъпление срещу демокрацията Фарсът с мандатите е престъпление срещу демок
 • Ю. Петров: Образователната система не може, а държавата не иска да интегрира ромите Ю. Петров: Образователната система не може, а
 • Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа изключително вредно Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа из
 • Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НДСВ? И какво е бъдещето на Борисов? Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НД
 • Петър Чолаков: След консултативния съвет - правителство на снежния човек Петър Чолаков: След консултативния съвет - пр
 • За куция кон и народопсихологията За куция кон и народопсихологията
 • Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за Цецка Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за
 • Кeep cool, Тръмп не яде хора Кeep cool, Тръмп не яде хора
 • 30 евро за циганче в училище - айде няма нужда! 30 евро за циганче в училище - айде няма нужд

Не пропускайте