Петър Чолаков: След консултативния съвет - правителство на снежния човек

Петър Чолаков: След консултативния съвет - правителство на снежния човек

Петък, 02 Декември 2016 10:56
Правителство на снежния човек... Изглежда, че в момента властта се търкаля по побелелите, кишави улици в центъра на столицата. Предсрочните избори, за разлика от промените в Изборния кодекс, са неизбежни. Никой не иска/няма реална възможност да поеме държавното кормило. Не коментирам заявката на част от Реформаторите, както и на Патриотите.

Най-лошата стратегия за справяне с политическата криза е да се протака - да се стои със скръстени ръце до 22 януари 2017 г. и да се смята, че проблемите ще се разрешат от само себе си. България е изправена пред много предизвикателства във външнополитически и вътрешнополитически план. Няма смисъл да ги изброявам.

Някой трябва да носи отговорност, сега, в този момент за това, което се случва в тази държава. Видя се, че това не е/не може да бъде правителството в оставка, нито избраният, но невстъпил в длъжност Румен Радев.

Илюзия е да се смята, че 43-ото Народно събрание може да произведе още един кабинет.

Дори и да се появи правителство, то ще бъде мъртвородено

В този смисъл не мога да приема тезата на президента Росен Плевнелиев, че парламентът "не е изчерпил потенциала си"...

Що се отнася до последните индикации, които изглежда премиерът в оставка Бойко Борисов дава, а именно, че ГЕРБ могат да подкрепят кабинет на Патриотите и/или Реформаторите – такова правителство, дори и да стартира, след като е отгледано в кувьоз (инкубатор), ще бъде не просто безсмислено, а вредно политическо упражнение. Без значение кой ще бъде премиер. Такъв кабинет окончателно ще срине легитимността на участващите в него, както и доверието към тези, които го подкрепят. Според мен, с намеците си Борисов не толкова цели да има отворена вратичка, за да подкрепи кабинет на РБ/ПФ, колкото да се защити срещу обвинението, че напуска позорно кораба.

За мен съставянето на служебен кабинет остава най-разумното решение.

Вярно, че не е много съблазнително да управляваш за малко повече от месец. Но все пак, колкото и да е тежко бремето на държавните мъже и жени, искам да вярвам, че президентът Плевнелиев има достатъчно дълъг списък от подготвени хора, които да поемат на плещите си държавния товар и да се справят със задачата.

В противен случай всички ще се возим на шейната.

в. Дневник

Още новини от Бургас

Преглед на печата 12.09.2014г.

Нова трагедия разтърси страната, пише днес вестник „Стандарт“. Пиян граничен полицай помете бебе на 11 месеца на тротоар в созополското село Крушевец. Малката Краси издъхна… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте