Петър Чолаков: След консултативния съвет - правителство на снежния човек

Петър Чолаков: След консултативния съвет - правителство на снежния човек

Петък, 02 Декември 2016 10:56
Правителство на снежния човек... Изглежда, че в момента властта се търкаля по побелелите, кишави улици в центъра на столицата. Предсрочните избори, за разлика от промените в Изборния кодекс, са неизбежни. Никой не иска/няма реална възможност да поеме държавното кормило. Не коментирам заявката на част от Реформаторите, както и на Патриотите.

Най-лошата стратегия за справяне с политическата криза е да се протака - да се стои със скръстени ръце до 22 януари 2017 г. и да се смята, че проблемите ще се разрешат от само себе си. България е изправена пред много предизвикателства във външнополитически и вътрешнополитически план. Няма смисъл да ги изброявам.

Някой трябва да носи отговорност, сега, в този момент за това, което се случва в тази държава. Видя се, че това не е/не може да бъде правителството в оставка, нито избраният, но невстъпил в длъжност Румен Радев.

Илюзия е да се смята, че 43-ото Народно събрание може да произведе още един кабинет.

Дори и да се появи правителство, то ще бъде мъртвородено

В този смисъл не мога да приема тезата на президента Росен Плевнелиев, че парламентът "не е изчерпил потенциала си"...

Що се отнася до последните индикации, които изглежда премиерът в оставка Бойко Борисов дава, а именно, че ГЕРБ могат да подкрепят кабинет на Патриотите и/или Реформаторите – такова правителство, дори и да стартира, след като е отгледано в кувьоз (инкубатор), ще бъде не просто безсмислено, а вредно политическо упражнение. Без значение кой ще бъде премиер. Такъв кабинет окончателно ще срине легитимността на участващите в него, както и доверието към тези, които го подкрепят. Според мен, с намеците си Борисов не толкова цели да има отворена вратичка, за да подкрепи кабинет на РБ/ПФ, колкото да се защити срещу обвинението, че напуска позорно кораба.

За мен съставянето на служебен кабинет остава най-разумното решение.

Вярно, че не е много съблазнително да управляваш за малко повече от месец. Но все пак, колкото и да е тежко бремето на държавните мъже и жени, искам да вярвам, че президентът Плевнелиев има достатъчно дълъг списък от подготвени хора, които да поемат на плещите си държавния товар и да се справят със задачата.

В противен случай всички ще се возим на шейната.

в. Дневник

Още новини от Бургас

Над 13 л дъжд в Бургас, затвориха пътя до Д. Езерово

За последните 12-15 часа в Бургас паднаха 13.5 литра дъжд на квадратен метър. Количеството не е чудовищно, но вали напоително и не се очертава да… Прочети още »
 • Зимен посттравматичен стрес Зимен посттравматичен стрес
 • 2016-та: Гафове и скандали 2016-та: Гафове и скандали
 • И на Коледа не стават чудеса И на Коледа не стават чудеса
 • Фарсът с мандатите е престъпление срещу демокрацията Фарсът с мандатите е престъпление срещу демок
 • Ю. Петров: Образователната система не може, а държавата не иска да интегрира ромите Ю. Петров: Образователната система не може, а
 • Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа изключително вредно Самуил Димитров: Спецправосъдието се оказа из
 • Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НДСВ? И какво е бъдещето на Борисов? Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НД
 • Петър Чолаков: След консултативния съвет - правителство на снежния човек Петър Чолаков: След консултативния съвет - пр
 • За куция кон и народопсихологията За куция кон и народопсихологията
 • Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за Цецка Кеворкян: Не приватизирайте Радев! Оставка за
 • Кeep cool, Тръмп не яде хора Кeep cool, Тръмп не яде хора
 • 30 евро за циганче в училище - айде няма нужда! 30 евро за циганче в училище - айде няма нужд

Не пропускайте