Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НДСВ? И какво е бъдещето на Борисов?

Петко Добрев: Има ли сходство между ГЕРБ и НДСВ? И какво е бъдещето на Борисов?

Събота, 10 Декември 2016 10:51
Розовият период за Борисов в политиката окончателно приключи. Няма друг политик в новата ни история, който на два пъти да не успее да приключи пълен мандат за управление, при силна подкрепа и в Народното събрание, и от страна на медиите. При първия си провал той успя да се спаси. Спасиха го медиите и организираните протести срещу правителството на Орешарски. За да се спаси сега, трябва да се организират протести срещу Радев. Това обаче ще бъда последната авантюра за Борисов в политиката.

Друг е въпросът, че служебното правителство, назначено от Радев по всяка вероятност няма да си поплюва с наследството на кабинета Борисов-2. Борисов ще трябва да преживее и променените нагласи на медиите. Те ще се занимават с джипове, бежанци, обществени поръчки и други теми, които ще съсипват процентите доверие в Борисов и ГЕРБ.

Реакциите на политици, партии и медии поставят няколко въпроса свързани с Борисов. Има ли нужда някой от Борисов? Това не означава, че няма нужда от ГЕРБ. Има ли нужда Борисов от ГЕРБ? Оказва се, че от действащите лица май всички вече ще му бъдат в тежест. Има ли ГЕРБ нужда от Борисов? Истината е, че Борисов е в тежест за ГЕРБ.

ГЕРБ се почувстваха предадени от Борисов. Предстои обаче възможността да се превърнат и в негови заложници. Вътрешнопартийната битка за ГЕРБ тепърва предстои. И не е предрешено кой ще я спечели – Борисов или ГЕРБ. Предстои да се постави и на дневен ред въпросът, за който сега само тихомълком се шушука. Кой се провали –Борисов или ГЕРБ?

Преди да създаде ГЕРБ, Борисов познаваше две партии в своя живот – БКП и НДСВ. С познанията за тях му се наложи да изгради ГЕРБ. По всичко изглежда, че стилът му на управление е повлиян от духа на БКП. Факт е, че в неговото управление кадрите с произход от фамилии, свързани с тоталитарния режим, изобилстват. Прие и управленския подход на Живков – силен в страната си и покорен пред владетелите от Кремъл. С други думи еднолично управление и покорство пред Брюксел и Вашингтон.

На този фон е интересно и присъствието на Цветанов. Той е израснал в семейството на човек, който е познавал всички тайни на някогашните участниците във властта. Макар и шофьор, баща му е имал тази привилегия, защото е бил не просто шофьор, а шофьорът на Григор Шопов.

С това си минало и възпитание двамата с Борисов изградиха партия ГЕРБ.

Борисов не допусна грешката на НДСВ по отношение на собствените с членове.

Ако НДСВ предлагаше на членовете си да работят за кауза, то Борисов направи така, че всеки член на ГЕРБ да е на работа или да има за кауза бизнеса си. Но въпреки това, явно не успя да се опази от други грешки, допускани от НДСВ, които той имаше възможност да наблюдава от най-близко разстояние.

Ако се върнем назад, ще забележим сходство в партийни проблеми между НДСВ и ГЕРБ. Както НДСВ, така и ГЕРБ не можаха да работят с хората на Костов. Навремето Костов отказа съвместно управление с НДСВ. Наследниците на Костов влязоха в управление с ГЕРБ, но резултатът е известен.

Още непроходили като политически субекти и двете партии се разделиха с важни фигури – НДСВ - със Стоян Ганев, ГЕРБ - с Душана Здравкова. И в двете партии партийните строители бяха поставени в определен момент извън реалната власт – Пламен Панайотов и Цветан Цветанов. И в двете партии се оформи силно юридическо лоби, но класите им са различни. Не може да се сравняват Фидосова и Цачева с доц.Панайотов и проф. Герджиков. И в двете партии се подценяваше местната власт. НДСВ просто не се интересуваше от местната власт. ГЕРБ вкара в местната власт хора, които във всеки момент могат да забравят от коя партия са били назначени за кметове.

И Симеон II, и Борисов всяка вечер бяха атакувани от Слави Трифонов. Без значение е какво е основанието за това, но резултатът е в полза на шоумена. Едва ли Борисов има обяснение за феномена Слави Трифонов. По същество това си е феномена Борисов.

Да си спомним какво бе началото на Борисов в политиката. Той бе вече Главен секретар на МВР.  И започна с ежедневни критики и популизъм да громи политическата класа. Така той събираше позитивизъм, за сметка на управлението на  Симеон Сакскобургготски. До появата на Борисов популизмът беше в поносими мащаби. Сега Борисов стана жертва на подход в политиката, който може да се каже, че е негов патент.

Но на Слави Трифонов му приляга да критикува – той не е участник във властта и дори бих казал, че това му е работата.

Днес Борисов е загубил избори. Това го поставя в друго измерение – вече е във фаза „Разпни го“. Той не може да диктува дневния ред в страната. И не на последно място – има вече нов политик, който буквално отвя Борисов. Става въпрос за президента Радев. А Радев не е нито Първанов, нито Плевналиев.

След встъпване в длъжност на Радев ще се промени и българският политически речник. Ще се смени и дневният ред на обществото и държавата. А това ще постави въпроса и за мястото на Борисов в българската политика.

Борисов има шанс да оцелее, но … има нужда от пълна промяна. Това означава 100% нови лица в ГЕРБ. Нов речник, който няма нищо общо с магистрали, рязане на ленти, невидими контрабандисти и т.н. И най–вече трябва да забрави говоренето в първо лице, единствено число.

Навярно и това е възможно.

Близките месеци ще покажат това.

Петко Добрев, историк

епицентър.бг

Още новини от Бургас

Частник иска последната българска подводница

Частната морска компания „Бон Марин Интернейшънъл“ официално е поискала от община Варна да купи българска военна подводница С-36, пише сайтът petel.bg. След като беше снета… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте