И на Коледа не стават чудеса

И на Коледа не стават чудеса

Вторник, 20 Декември 2016 14:39
Като се заредят едни светли празници по това време и на мен ми се иска да съм бяла и добра поне веднъж в годината. Много ми се иска. Даже правя усилия. Постя, не ритам котката, опитвам се да не споря с шофьорите, избягвам / но това е по принцип / чалгата, медитирам, заобикалям институциите, давам стотинки на клошарите, прощавам, каквото може да се прости, даже имам намерение да измия прозорците.

Обаче днес е Ингажден. Чакам добър полазник, а то - атентати, трупове, глупаци, хвърлящи пари през терасата, увеличение на данъци, протести, изстрадани полу-правителства, вали, където не трябва, стопля се, където няма нужда. И ретрограден Меркурий.

Всеки път по това време си казвам: Свърши се. Не беше най-добрата година, но другата ще е. Ще видиш! Мантра някаква. После си бия два шамара и строго се питам: Ти на колко си години, ма, че още вярваш в чудеса? Който ги измисля тия работи с чудесата, има сериозен проблем. Медицински. Обаче като знам как работи здравната каса, има реална опасност болестта да стане хронична. За поне още една година.

А има и болести, които не се лекуват. Глупостта например. Един италиански икономист и историк - Карло Чипола измислил 5 закона на глупостта:

1. Винаги подценяваме броя на идиотите, които ни заобикалят     
2. Вероятността един човек да е глупав не зависи от останалите му качества
3. Глупакът е човек, чиито действия водят до загуби за някой друг и при това не носят ползи на действащия – даже могат да се обърнат срещу него
4. Не-глупаците винаги подценяват разрушителния потенциал на глупаците
5. Глупакът е най-опасният човек

Сега ми кажете кой от тези закони не важи за тези, дето хвърлят торби с пари през прозорците. Само искам да предупредя, че не можете да ме съдите дето ви казвам, че сте глупаци. Закон.

Наглостта също е заразна болест. Нагли са таксиджиите, които пускат чалга, минават по най-далечния маршрут и пускат помпата още преди да си се качил. Нагли са циганите, които просят и грозно кълнат, ако ги подминеш. Нагли са продавачите, които те удрят в кантара и се държат сякаш им пречиш. Но най-нагли са тези, които всеки ден ти обясняват, как дават по късче от душата си за теб, лишават се от личен живот, от семейство, от приятели, от комфорт, за да те управляват. За да живееш по-добре. Те правят пътища и после ги поправят, те въвеждат безмислени технически новости и после ги отменят, те взимат комисионни, за да ти одобрят проект, манипулират обществени поръчки в полза на една и съща фирма, обръщат законите с хастара навън, за да им пасне на казуса, правят жилища за нелегални мигранти и пращат полицаи да пазят границите, докато спят на палатки.

Нагли са, и вече ми излизат пришки по ръцете да пиша, пълчищата нахлуващи без документи в държавата, после правят стачки, обират и торзомят местните хора и настояват за правата си. Още не са започнали да правят атентати, но и това ще стане. Дано да съм лош пророк, но няма начин да излезем сухи от тази лайняна река.

Нагли са и тези, които обричат болни деца на смърт, като решават, че за тях държавата пари няма. Най-безсилна се чувствам пред тази наглост. Безсловесна.

И не, че си го признавам, обаче май ние сме най-големите глупаци. Те са нагли, защото могат, а ние сме глупави, защото им позволяваме.

Ох, колко ми се иска да съм добра. Една седмица само. Между раждането на Исус и коленето на прасето. Докато минат постите и се изповядам. Много искам. Обаче ако през това време удуша някого с голи ръце, дали ще ми бъде простено. Наглец или глупак. Но ако почна, рискувам да се превърна в масов убиец. Затова май ще е по-добре да измия прозорците.

Защато и по Коледа не стават чудеса. Разбра ли, глупава жено!

Екатерина Капрова

Още новини от Бургас

Търси се управител на остров

Управител на остров Света Анастасия търси община Бургас. Той ще бъде назначен към новосформираното ОП "Туризъм". Бъдещият управител трябва да ръководи изцяло дейността на острова.… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте