2016-та: Гафове и скандали

2016-та: Гафове и скандали

Неделя, 01 Януари 2017 06:45
Не ни се ще да изглеждаме черногледи и заядливи, но скандалите съпътстваха политическия живот в страната през цялата отминаваща година. Гафове наспори Господ, ама пък и политиците се постараха! Ето какви бяха знаковите в този смисъл събития на 2016, развитието на някои от които ще следим и през новата 2017-та.

Скандалът с ваксините

2016-та започна със скандал - скандалът с дарените турски ваксини срещу туберкулоза БЦЖ, комбинирана петкомпонентна ваксина за деца Пентаксим и ваксина за Хепатит Б – Еувакс. След много месеци пререкания, обяснения, доказателстмва в едната и в другата посока, 11 месеца по-късно, в края на ноември, Петър Москов и заместникът му Персенски се сдобиха с обвинения. За Москов – общо три. И на двамата им бе наложена мярка за неотклонение „подписка”, а членовете на кабинета, включително и Бойко Борисов бяха привиквани на разпит в следствието, тъй като решението за ваксините е било взето на подпис.
Не ни бива чак толкова много в прогнозирането, но прокуратурата едва ли ще вкара случая в съда. Ако стане обратното, ще трябва да отворим подписка за бюст-паметник на главния прокурор. За да не ощетяваме „Българската Коледа”.

Скандалът Тодор Танев

Годината започна и с една оставка. Тръгна си министърът на образованието Тодор Танев, който предизвика още през първия си месец възмущението не само на научната общност, а и на българската интелигенция. Бисерите на бившия образователен министър започнаха още с първото му телевизионно интервю, в което се зарече: "Искам да успокоя образователната система, за да започне тя да работи изобщо. Образованието не е сектор от тортата, а глазурата? То е стратегически обект, защото произвежда бъдещето и националната идентичност".
Категорично вярно твърдение, що се отнася до „бъдещето и националната идентичност”. И доста нахално по отношение на работата на образователната система „изобщо”.
Близо четвърт век тази система работи „изобщо” не поради, а въпреки усилията на МОН. Два месеца по-късно дойдоха скандалните изказвания на професора за Михаил Ломоносов, Асен Златаров и Фредерик Жолио-Кюри. Танев постави под съмнение постиженията им пред ученици във Враца по време на посещение в СОУ „Христо Ботев”. Тогава той обобщи постиженията на Ломоносов, Златаров и Фредерик Жолио-Кюри, наричайки ги „нищо особено” и „пълна нула”.
Във Врачанския край в такива случаи и за такива хора казват: „Тоа а шантав по цЕлата глАва!”

Скандалът „съжителство” = „турско робство”

Министерството на образованието и науката предложи "съвместно съжителство" като коректна формулировка на 500-те години турско робство. В интернет форумите ситуацията стана като преди Трета световна. В новите учебни планове по история се предвижда издателите с пълна свобода да подбират термините, с които да определят дали е имало турско робство или съжителство.
Очакваме в следващите учебни планове периодът 1393 – 1878 г. от българската история да бъде включван или не от издателите в учебниците. По тяхно желание, усмотрение, въобще и изобщо.

Москов – най-реформаторът от реформаторите

Москов ще остане в историята и в знаковите за 2016-а по-скоро скандални теми с безумието „с пръстови отпечатъци в болница”. Идеята му всъщност обхващаше и аптеките – като ще е, да е! С това „министърът с блесналия поглед” си навлече от една страна омразата на гилдиите, но най-вече персоналната и всеобхватна омраза на народа, както се казва „искрено и лично”.
Сред възловите предложения на здравния министър е и разделянето на здравните пакети – на основен и допълнителен. Мярка, която в условията на една-единствена Здравна каса, която да финансира едното и другото, е трудно да се реализира. Една година парламентарно време беше „изядено”, за да се обяснява колко добро е това решение, а единственият, който възторжено го твърдеше, бе самият д-р Москов.
В интерес на истината, по едно време се оформи дует на подкрепата, в който спорадично се включваше и премиера.

Границите на държавата и безграничността на бизнеса

Тази година беше белязана от фактическото затваряне на Западния балкански маршрут за мигранти и подписването на договора между ЕС и Турция. Затварянето на маршрута създаде условия за търсенето на нови, единият от които минава и през България.
През 2016 г. у нас са влезли незаконно над 18 000 мигранти. По данни на МВР към 08.12.2016 г. в бежанските лагери има 4430 чужди граждани, от които 42% са от Афганистан, 24% от Сирия и 20% от Ирак. Капацитетът за настаняване в лагерите е 5490 лица. Ситуацията в центровете от затворен тип, които са към Дирекция “Миграция” на МВР, е различна. Там има 1512 настанени мигранти при капацитет от 1200. 51% от мигрантите в тях са от Афганистан.

Стигна се и да мигрантския бунт в Харманли, който очерта един основен извод. А той е: препоръчително е резервоарите на водните оръдия на жандармерията да се пълнят с нещо. С боза не може, защото е твърде гъста, а и производството й вече е твърде ограничено, та не могат да се заделят „жандармерийски количества”. За това е добре да се пълнят с лимонада, понеже тя е газирана, което допълнително покачва налягането. А и силовото министерства винаги може да обясни на Българския хелзингски комитет, че не е осъществило репресивни мерки за овладяване на ситуацията, а е почерпило бунтовниците. От едното гостоприемство.

Стана ясна и тенденцията повече мигранти да бъдат залавяни от сръбските власти на сръбско-българската граница и връщани обратно у нас, отколкото българските власти да залавят на българо-турската граница.

Също така българските власти така и не успяха да се справят с трафикантите на мигранти, но техните сръбски и хърватски колеги на няколко пъти арестуваха наши съграждани, занимаващи се с трафик. Последният случай бе от 18 декември, когато хърватските власти задържаха двама българи, опитващи се да прекарат незаконно 67 мигранти.

Принудени сме, макар и съвсем неохотно, да стигнем до извода, че трафикът е изключително сериозен бизнес. И приходите от него позволяват да бъдат стимулирани ключови представители на всички институции, които по дефиниция би трябвало да възпрепятстват това.

Което още веднъж доказва, че държавите са били, са и ще бъдат гранични, а бизнесът – безграничен. Законният – донякъде, сенчестият – категорично!

Мъни фор нотинг /не съвсем по „Дайър стрейтс”/

На 14 март т. г. Министерство на финансите пласира на международните пазари държавни облигации за 2 млрд. евро, от които седемгодишни - за 1.150 млрд. евро и двадесетгодишни - за 850 млн. евро. В Закона за държавен бюджет за 2016 г. е определен лимит за нов дълг през 2016 г. в размер на 5.3 млрд. лв, от който 3.9 млрд. от външни пазари. Следователно, емисията от 14 март изчерпи определения по закон лимит за дълг от външни пазари.

Данните потвърждават изразените опасения от много специалисти, че тенденцията за нарастване на дълга остава. За 2011 г. държавният и държавно гарантиран дълг е 12.8 млрд. лв. съответно 15.3 % към БВП. За 2015 г. /не са публикувани данни./, но може да се предполага номинален размер около 23 млрд. лв.

Причините за тези факти за нас са невнятни, но даже и за простите журналисти намирисва на неработеща икономика. Но политкоректно ще бъде да кажем: Орешарски, ти си знаеш! Дали за по-безопасно да не поръзсъждаваме защо ли „Пари за нищо” беше изпята от група, името на която в превод означава „бедствено положение”?!

Енергетиката, глупако!

„Белене – да!” Белене – не!” Протести, контрапротести, експерти, контра-експерти и накрая…

На 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК. Съдът постанови щетите на руската компания да бъдат компенсирани с 620 милиона евро. На 10 юли Бойко Борисов даде едномесечен срок, за да се намери решение на казуса с АЕЦ „Белене”. Ура-тута над два месеца, преди правителството да реши да плати парите.

По този повод си спомняме и за един предишен министър на финансите, който ни обещаваше, че „ще пляскаме руснаците”. Добре, че накрая същите тези руснаци поне ни опростиха лихвите. А въпросният министър сега май че работи за руска банка…

На 8 декември НЕК преведе дължимата сума на „Атомстройекспорт”. На 14 декември бе съобщено, че Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене”.

Ами тогава, защо ручааме жабетата?!

За избора на изборите и политическата въртележка

Президентските избори през 2016 година доведоха до избирането на военен за държавен глава и преждевременната оставка на втория кабинет на Бойко Борисов. ГЕРБ бе наказан заради самодоволството и надменността си, а анализатори коментираха, че българските граждани са заявили, че искат разделение на властите, а не концентрацията им в едни ръце.

Росен Плевнелиев, проведе консултации, свика Консултативен съвет по национална сигурност.В крайна сметка - два върнати мандата от страна на ГЕРБ и от БСП. Третият мандат, връчен на любимите на Плевнелиев реформатори, бе взет и тръгнаха разговорите. На шестия ден РБ и ГЕРБ не се разбраха и обявиха, че ще се върви към предсрочни избори.

Голямото тупане на топката приключи. Накрая и на политиците им се изясни това, което на народа му е ясно отдавна: този парламент има авторитет и доверие, клонящи към нула. Изборите са неизбежни.

Референдумът на Трифонов пък доказа няколко неща. Първо и главно, че народът си умира за наказателен вот. Второ, че не му е съвсем ясно в надстройката какво точно означава мажоритарен вот, а пък с абсолютно мнозинство в два тура – съвсем. Трето, че щом веднъж се изкефи, че е натрил мутрите на баровците, после не го е еня какво ще става. Доказателство: политиците пак си гласуваха субсидия, каквато имаха и преди.

Ти да видиш резил – не е истина!

Изборът на генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН) хвърли нова сянка върху името на България. Официален кандидат за поста беше генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Изведнъж управляващите бяха обзети от държавническо просветление и по време на самата процедура сложиха на нейно място Кристалина Георгиева. Голям смях! А перфектната Кристалина все пак се класира след Бокова.

Месеци след това дойде нов удар по международния ни престиж. Отново от чужбина българският народ научи "благата вест", че външният ни министър Даниел Митов е предложил България да оттегли кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г. Понеже сме дължали услуга на Полша срещу подкрепа на Кристалина. Митов така и не изясни дали това е съгласувано с кабинета, премиера и парламента.

Същият този Митов, който реагира като уплашена ученичка на претенциите на Ердоган към българските земи. Но след загубените избори се мяташе като тигър из телевизионните студиа да доказва – така и не стана ясно какво. И стана доказателство единствено за неограничените възможности на „Козяк” 16 по тези земи.

Огненият ад и мъката

По-малко от месец преди да изпратим окончателно 2016-та в миналото, влакова катастрофа, причинявайки огромни щети, отнемайки животи и оставяйки семейства без покрив над главите си, разтърси не само шуменското село Хитрино, а и цялата страна. Денят на трагичния инцидент бе 10 декември, часът – рано сутринта. Възстановяването на селото ще отнеме месеци наред. Седемте загубени живота няма как да бъдат върнати. За инцидента като обвиняеми са привлечени двамата машинисти от първия локомотив.

Народът ни реагира като ужилен и се хвърли да помага. Правителството в оставка намери веднага едни пари и твърдо обеща да ликвидира последствията незабавно. И остана да мъждука само въпросът: защо не беше така при предишните катастрофи и бедствия?

Колко още може да понесе името България?

Петна очернили името на България за жалост имаше и през отиващата си година. В български и международни медии месеци наред сред водещите теми присъстваше Динко – ловец на бежанци. Динко Вълев от Ямбол патрулира с АТВ-то си по турската граница в търсене на мигранти. След сблъсъка с 12 сирийски бежанци историята му излезе извън пределите на страната. Подобна е историята и на Петър Низамов-Перата, който вече е подсъдим по първото дело за лов на бежанци. Но, ако е за Динко и за Перата – Бог с тях! Всъщност, тях ги има, защото държавата е оставила вакуум, който те запълват – като естествен процес.

Най-голямото петно обаче бе сложено върху името на България, когато нищо неподозираща 26-годишна германка полетя надолу по стълбището на метростанция в Берлин. Мъжът, ритнал безпричинно жената, е 27-годишният Светослав Стойков. Жената, която той е блъснал, е можела да загине от падането по стълбите. Освен това тя е паднала само на един метър от релсите, където е можело да бъде прегазена от влак.

И буквално в последните дни гръмна още един скандал. Българско оръжие е в ръцете на войниците на ИДИЛ. Доказателства – дал Господ, даже българска журналистка се добра до тях. Веднага се оформя и оправданието на властта: фирмата продала оръжията на страни, които не са в забранителен списък, а на кого после те са го продали, извинете, но не наша работа! Може и да е така, но продаденото на Саудитска Арабия и Обединени арабски емирства оръжие е страшно далече от оръжията по американски образец, които те отдавна ползват. Така че и за децата е ясно, че не го купуват за себе си – за какво им е руски тип оръжие?! И още по-ясно е на кого в такъв случай ще го дадат. И са го дали, разбира се.

А в добавка май се оказа, че това оръжие го произвеждаме, при условията на изтекъл лиценз. Така че, дано да грешим, но и производството му може да се окаже незаконно.

За 2016-та – толкова. Дето се казва: колкото можахме, изложихме се. За гафовете на 2017-та ще ви напишем в края й.

Пък, дано се окаже, че нямаме какво да ви напишем!

Още новини от Бургас

Над 1.3 млн. лева повече за чистотата на Бургас. Ще вдигнат ли такса смет?

19 564 987 лв. - толкова пари ще похарчи до края на годината Община Бургас за поддържане на чистотата. План-сметката за следващата календарна година сочи… Прочети още »
 • Защо норвежците са най-щастливите хора на света? Защо норвежците са най-щастливите хора на све
 • Деца на автопилот Деца на автопилот
 • Хайде, излъжи ме! Хайде, излъжи ме!
 • „К’во не чу?“ още, българино? „К’во не чу?“ още, българино?
 • Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедените медии? Сигурни ли сте, че Тръмп греши за предубедени
 • Защо артистите искат да стават политици Защо артистите искат да стават политици
 • За Левски и българската „признателност“.Днес бъка от Хаджи Иванчо Хаджипенчовци! За Левски и българската „признателност“.Днес
 • 1% от българите измират по пътищата 1% от българите измират по пътищата
 • Празникът на лудостта Празникът на лудостта
 • Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!? Бедните хора лягат и стават с омраза Внимание, българи! Ще има втори Народен съд!?
 • За глупостта и реформите За глупостта и реформите
 • С какво ще запомним президента Плевнелиев С какво ще запомним президента Плевнелиев

Не пропускайте